Külföld

A CNN interjút tervez Oszama bin Ladennel

Az al-Dzsazíra lenne a közvetítő

2001. 10. 17., 11:45 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 13:57

Interjút tervez az amerikai CNN hírtelevízió Oszama bin Ladennel az al-Dzsazíra arab nyelvű csatorna közvetítésével. A CNN már nyilvánosságra is hozta a bin Ladennek szánt kérdéseket.

Az atlantai központú tv-állomás szerint egy magát megnevezni kívánó személy, aki az al-Kaida terrorhálózat képviselőjének mondta magát, arra kérte a CNN-t, hogy az al-Dzsazírán keresztül küldje el kérdéseit Oszama bin Ladennek.

Képernyőképes-e bin Laden?

A közvetítő megígérte, hogy videokazettára veszik bin Laden válaszait és elküldik az amerikai csatornának. A CNN ugyanakkor nem ígérte meg egyértelműen, hogy a felvétel adásba is kerül, csak akkor sugározzák, ha a terroristavezér válaszai "képernyőre méltóak".

A CNN hozzátette: nem tudják, mily módon adják át a kérdéseket Oszama bin Ladennek, és azt sem, hogy miként kommunikál az al-Dzsazíra az al-Kaida szervezettel. A tévétársaság mindazonáltal nyilvánosságra hozta a bin Ladennek szánt hat kérdést.

1. Az ön szóvivője üdvözölte a szeptember 11-i merényleteket, amelynek több ezer ártatlan áldozata volt, majd újabb hasonló akciókkal fenyegetett. Mivel tudják ön és hívei igazolni ártatlan emberek meggyilkolását?

2. Mi volt az ön és az al-Kaida szerepe a szeptember 11-i merényletekben?

3. Mi volt az ön és szervezetének szerepe az Egyesült Államokban végrehajtott lépfene-fertőzésekben?

4. A szeptember 11-i géprablók vagy cinkosaik kaptak-e pénzügyi támogatást az al-Kaidától, vagy részesültek-e kiképzésben az al-Kaida afganisztáni bázisain?

5. Ön korábban felszólította híveit, hogy szerezzenek be tömegpusztító, nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereket. Vannak-e önnek vagy híveinek ilyen fegyverei és ha igen, szándékukban áll-e használni őket?

6. Muzulmán és arab vezetők nagy többsége, köztük vallási méltóságok és Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, kijelentették, hogy az iszlámban semmi sem igazolja az ön által szorgalmazott terrortámadásokat. Elítélték önöket és az önök által meghirdetett szent háborút. Mit válaszolnak nekik?

hirdetés

N; N;
hirdetés