(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A CNN interjút tervez Oszama bin Ladennel

Interjút tervez az amerikai CNN hírtelevízió Oszama bin Ladennel az al-Dzsazíra arab nyelvű csatorna közvetítésével. A CNN már nyilvánosságra is hozta a bin Ladennek szánt kérdéseket.

Index/MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2001. október 17., szerda 11:45



Az atlantai központú tv-állomás szerint egy magát megnevezni kívánó személy, aki az al-Kaida terrorhálózat képviselőjének mondta magát, arra kérte a CNN-t, hogy az al-Dzsazírán keresztül küldje el kérdéseit Oszama bin Ladennek.

Képernyőképes-e bin Laden?

A közvetítő megígérte, hogy videokazettára veszik bin Laden válaszait és elküldik az amerikai csatornának. A CNN ugyanakkor nem ígérte meg egyértelműen, hogy a felvétel adásba is kerül, csak akkor sugározzák, ha a terroristavezér válaszai "képernyőre méltóak".

A CNN hozzátette: nem tudják, mily módon adják át a kérdéseket Oszama bin Ladennek, és azt sem, hogy miként kommunikál az al-Dzsazíra az al-Kaida szervezettel. A tévétársaság mindazonáltal nyilvánosságra hozta a bin Ladennek szánt hat kérdést.

1. Az ön szóvivője üdvözölte a szeptember 11-i merényleteket, amelynek több ezer ártatlan áldozata volt, majd újabb hasonló akciókkal fenyegetett. Mivel tudják ön és hívei igazolni ártatlan emberek meggyilkolását?

2. Mi volt az ön és az al-Kaida szerepe a szeptember 11-i merényletekben?

3. Mi volt az ön és szervezetének szerepe az Egyesült Államokban végrehajtott lépfene-fertőzésekben?

4. A szeptember 11-i géprablók vagy cinkosaik kaptak-e pénzügyi támogatást az al-Kaidától, vagy részesültek-e kiképzésben az al-Kaida afganisztáni bázisain?

5. Ön korábban felszólította híveit, hogy szerezzenek be tömegpusztító, nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereket. Vannak-e önnek vagy híveinek ilyen fegyverei és ha igen, szándékukban áll-e használni őket?

6. Muzulmán és arab vezetők nagy többsége, köztük vallási méltóságok és Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, kijelentették, hogy az iszlámban semmi sem igazolja az ön által szorgalmazott terrortámadásokat. Elítélték önöket és az önök által meghirdetett szent háborút. Mit válaszolnak nekik? Vége

az oldal tetejére