Árvíz és kánikula sújtja Európát

2007.07.23. 16:16
Olaszországban kétszáz éves melegrekord dőlt meg, Romániában újabb három ember halt meg a hőségben. Angliában félmillió ember ívóvizét veszélyeztette az árvíz.

Újabb három áldozatot szedett a kánikula Romániában, ahol először vezetnek be harmadfokú hőségriadót, közölte hétfőn Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter. Ezzel tizennyolcra emelkedett a hőség miatt meghaltak száma.

Romániában az országos meteorológiai intézet először rendelt el harmadfokú hőségriadót. Az úgynevezett piros előrejelzés öt déli megyében (Teleorman, Olt, Dolj, Giurgiu, Ilfov) és Bukarestben lesz érvényes kedden, ahol napok óta 40 Celsius-fok fölé kúszik a hőmérők higanyszála.

Olaszország

Két évszázada nem volt ilyen forró nyár Olaszországban, több régióban 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. Az autótulajdonosokat arra biztatták az olasz hatóságok, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba a levegő ózonkoncentrációjának további növekedésének elkerülése érdekében. Az olasz televízió szerint Milánóban különösen súlyos a helyzet.

Szicíliában és Calabriában a bortermelők attól tartanak, hogy a szőlők teljesen kiszáradnak, hiszen az elmúlt napokban több mint 45 fokot mutattak a hőmérők. Az ország déli részén a paradicsomtermés is veszélybe került az aszály miatt.

Anglia

Félmillió embernek - köztük több százezer londoninak - nem volt biztonságos ivóvize hétfőn, miután az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb angliai árvize számos földalatti tározót elszennyezett. Egyes vidékeken a lakosság pánikvásárlásokba kezdett és ezek nyomán sok helyen áruhiány keletkezett.

Özönvízszerű eső zúdult az elmúlt napokban Anglia középső és déli részére

A néhány óra alatt lehullott kéthavi csapadék a legsúlyosabb árvízhelyzetet Anglia déli, középső és nyugati területein idézte elő. Gloucestershire grófság történelmi kisvárosa, Tewkesbury teljesen víz alá került, miután a város mellett egymásba torkolló két nagy folyó, a Severn és az Avon is kilépett medréből. A térség több más nagyobb városából, így Gloucesterből és Cheltenhamből is folyamatosan kell kitelepíteni a lakosságot az egyre duzzadó folyók okozta veszély miatt.