Szkinhedek zavarták meg a hanukaünnepséget

2002.12.04. 20:58
Szkinhedek zavarták meg szerdán este a budapesti nyugati téren tartott hanuka-ünnepséget - tudta meg az Index a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóosztályán. A Magyar Revizionista Mozgalom tagjai bejelentették összejövetelüket, ezért a rendőrök nem avatkoztak közbe.
Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a gyertyagyújtás előtt irredenta jelképekkel felszerelt szkinhedek jelentek meg a színpadnál, azt kiabálva: "Magyarország a miénk!"

Zoltai Gusztáv közlése szerint a jelenlévő rendőrök nem léptek közbe, mondván, hogy a csoportosulás is bejelentette rendezvényét.

A Magyar Revizionista Mozgalom és a Chabad Lubavitch Zsidó Oktatási és Nevelés Alapítvány képviselői végül megegyeztek egymással abban, hogy a szkinhedek - bár engedélyük fél hétig szólt - negyed órával korábban elhagyja a helyszínt.

Az ügyvezető igazgató közlése szerint verekedés nem tört ki, de számukra nagyon kellemetlen volt az incidens, már csak azért is, mert az ünnepségen az Európai Zsidó Kongresszus hét végi budapesti ülésére érkezett külföldi vendégek is részt vettek.

Zoltai Gusztáv tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány telefonon ígéretet tett arra, hogy csütörtökön kivizsgáltatja az esetet.