Stadionbeléptető: drága, túlméretezett, alkalmatlan

2003.06.27. 15:54
Ismét jelentést készített az előző kormány idején beszerzett stadionbeléptető rendszerről a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium. A tárca Jánosi György minisztersége idején rendőrségi eljárást kezdeményezett a Deutsch Tamás vezénylete alatt lebonyolított üzlettel kapcsolatban. A Gyurcsány Ferenc sportminiszter által készíttetett dokumentum szerint a rendszer túlméretezett, drága, átgondolatlanul vásárolt, és alkalmatlan a kijelölt célokra.
A tárca röviddel a kormányváltás után feljelentést tett a beléptető rendszer beszerzése miatt. A belső vizsgálatok nyomán az akkori miniszter, Jánosi György azt állította, hogy a stadionrekonstrukciós programban is jelentős hiányt okozott a beszerzés. Az eredetileg tervezett 1,7 milliárd forint helyett ugyanis először 3,2 milliárd forintot irányoztak elő a vásárlásra, de a Sportfolió Kht. végül 5,2 milliárdért vásárolta meg.

A fenntartásra rámenne a teljes jegybevétel

A Gyurcsány Ferenc vezetése alatt álló tárcsa most újabb vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeképp túlméretezett, drága, elsietetten beszerzett, és alkalmatlan jelzőkkel illette a milliárdos tranzakciót. A dokumentum szerint ugyanis a stadionok nem tudják befogadni a rendszert, ezért alkalmatlan, teljesítménye pedig jóval nagyobb, mint amekkora kapacitást a magyar labdarúgó események látogatóinak létszáma igényelne, ezért túlméretezett.

A miniszteri jelentés szerint drágán vásárolta a Deutsch Tamás idején működő hivatal a rendszert, mert maga az üzemeltetési költség 500 millió forintot emésztene fel, azaz rámenne a teljes jegyárbevétel. A vásárlás pedig elsietett volt, mert a tárolás idején jelentősen csökkent a piaci értéke. Ezért a tárca következtetése szerint csak a veszteségek csökkentése, azaz az értékesíthető részek eladása lehet a cél.