Online reality show Noé bárkáján

2003.03.11. 11:19
Egy háromdimenziós virtuális hajó, tizenkét önkéntes internetező és a Szentírás: ezek a Ship of Fools keresztény portál készülő reality show-jának legfontosabb kellékei. A Noé bárkája című produkció az egyik legkülönösebb valóságshow lesz.
Keresztelő János
Online reality show-t indít a Ship of Fools portál, amely a dogmákat elvető, szabad vallásfelfogás fóruma. A portálnak nem ez az első olyan vállalkozása, ami döbbenetet kelt a hagyományos egyházak körében. A szerkesztőség tagjai például inkognitóban járják a brit templomokat, hogy aztán kemény kritikát írjanak a prédikációról, vagyis a szolgáltatás minőségéről.

A Noé bárkája címet viselő játék teljes egészében az interneten folyik, a helyszín egy háromdimenziós hajó. A játékosok a világ bármely tájáról jelentkezhetnek, a feltétel csupán a megfelelő kapcsolat az internettel és Istennel. A show szereplői ugyanis bibliai alakok, így az önkénteseknek minden döntésük előtt mérlegelniük kell, hogyan cselekedne aZ adott helyzetben Sámson vagy Delila. Mi történik, ha a parázna Jezabel felkínálkozik Keresztelő Jánosnak? Dühbe gurul-e a szelíd Jób, ha már két hete neki kell ganézni a gorillákat?

Jezabel
A bárka utasai természetesen feladatokat kapnak majd, amelyekhez nélkülözhetetlen a Szentírás alapos ismerete. A titokszoba szerepét az árbockosár tölti be, ahol a játékosok a Nagy Testvér helyett magával az Úristennel oszthatják meg problémáikat. A hagyományos reality show-któl eltérően azonban mindenkinek saját kabinja lesz, igaz, ezt megoszthatják azokkal, akiket - bibliai értelemben - jobban meg szeretnének ismerni.

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 23. - Üzemlátogatás

Realitynapló 24. - Game over

Realitynapló 25. - Cenzus

Realitynapló 26. - Szabadság miatt zárva

Realitynapló összes - tartalomjegyzék

A kiszavazás a televíziós műsorokhoz hasonló: a szereplők négynaponta kijelölik egy utastársukat, majd a közönség dönt arról, ki hagyja el a hajót. Az érdeklődők természetesen a neten követhetik a történetet; a szoftver a megfelelő helyen megjeleníti a játékosok modelljét, a párbeszédek pedig a képregényekhez hasonlóan buborékokban olvashatók. Az utolsó hívő, aki egyedül érkezik meg az Ararátra, felveheti a 666 dolláros nyereményt.

A reality show-k, mivel korábban tabunak számító témákat hoztak be a főműsoridőbe, világszerte kiváltották a történelmi egyházak ellenérzéseit. Magyarországon elsősorban a katolikus egyház emelt szót a valóságműsorok ellen. A Ship of Fools álláspontja azonban az, hogy az új generációhoz nem lehet kizárólag a templomokban szólni; elérésükhöz a technológia és a média legújabb eredményeit is fel kell használni.