Feléledt a tőzsde, gyengült a forint

2007.03.14. 16:56
Két százalék körüli eséssel kezdte a napot BUX, bár zárásra már csekély pluszban állt a mutató. A tegnap még 249 forintért kapható euró ára ma reggel pillanatok alatt 253 közelébe szaladt, és délután is 251 forint fölött volt. Az amerikai kiskereskedelmi visszaesésről tanúskodó, kedden publikált adatok felerősítették a recessziós félelmeket, így a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piacoktól elfordulnak a befektetők.

A négynapos ünnep mindig bizonytalansági faktor. A globális hangulat pesszimistábbá válásától függetlenül is számítottunk arra, hogy a befektetők zárják pozíciókat, és visszagyengül szerdán a forint &dnash; mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Csütörtökön és pénteken újabb amerikai makroadatok jönnek ki, ami csak növeli a bizonytalanságot.

Most mégsem ezért gyengült a forint – hangsúlyozta az elemző. Az USA-ban erősödnek a recessziós aggodalmak, ennek hatásaként a befektetők elfordulnak a kockázatosabb feltörekvő piacoktól, ahova Magyarország is tartozik. A hatás a fejlett országokban sem maradt el, Nyugat-Európában is esnek a tőzsdeindexek. Márpedig most a részvénypiacok adnak irányt a devizapiacoknak is. A forint délutánra kissé összekapta magát, öt órakor 251,5 forint körül volt az euró árfolyama.

Összekapta magát a pesti tőzsde

A Portfolio.hu reggeli összegzése szerint a főbb európai indexek közül a német DAX 1,6, a párizsi CAC40 1,7, a londoni FTSE 1,4 százalékos mínuszt mutatott. A kelet-közép-európai régió tőzsdéi 2-3 százalék közötti, az orosz index 3 százalék feletti esést produkált reggel.

A BUX kora délutánra valamit ledolgozott, 1,5 százakékos mínuszban állt, míg a forint a 251-es szintig erősödött vissza. A tőzsdeindex a zárásra már pluszba emelkedett, igaz, a mutató csak 0,06 százalékkal volt erősebb a keddinél. A kereskedés utolsó perceiben erősödtek meg a jelentős papírok, a szakértők szerint az utolsó percekben tapasztalható felhúzás inkább a hosszú hétvége előtti shortzárásoknak volt betudható. Hétfőn a piaci hangulatot a nemzetközi börzék eheti teljesítménye határozhatja meg.

A legmagasabb, átlag feletti 16 milliárd forintos forgalom az OTP részvényeire volt jellemző, melyek 1,8 százalékos csökkenéssel zárták a kereskedést. A blue chipek közül a bankpapírok reagálhatnak legérzékenyebben a nemzetközi folyamatokra és a hosszú hétvége esetleges zavargásaira, így a befektetők óvatossága indokoltnak tűnik.

A vezető részvények közül a MOL napi maximumon 20 650 forinton zárt 0,2 százalékos emelkedéssel. Az Mtelekom teljesített legjobban, a papírok 1,9 százalékos pluszban zártak. A gyógyszergyártók közül a Richter 1.4, az Egis 3.3%-os emelkedést produkált, a kisebb gyógyszercégnél talán a leglátványosabb a nap végi közel 1,000 forintos felhúzás (amely a Portfolio elemzőinek véleménye szerint csak technikai jellegű).

Kelet-Európa tovább gyengült

Az európai részvényindexek a nyitást követően elért 2 százalékos mínuszból nem tudtak talpra állni, csakúgy mint a cseh PX és orosz RTS indexek, amelyek 2, illetve 2,1 százalékos mínuszban zártak. A lengyel tőzsde volt a nap favoritja, szintén az utolsó percekben 2 százalékkal emelkedett, így 0,9 százalékos pluszban zárt.

Mi történik Amerikában?

Az amerikai lakosság az elmúlt években rendre többet költött, mint amennyit megkeresett, a jelentősen bővölő fogyasztást pedig jelzáloghitelekből fedezték. Az USA-ban egy ingatlanra több hitel is bejegyezhető, és sokan éltek is a lehetőséggel. A pénzt pedig nem feltétlen csak fogyasztási cikkekre, hanem tőkepiaci befektetésekre is használták - magyarázta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

Azaz a tőkepiacokon jelentős mennyiségű jelzáloghitelből származó pénz is megjelent, a hitelből finanszírozott alapok (hedge fundok) elmúlt években megháromszorozódott szerepe mellett. Csakhogy 2006 végén elkezdett kipukkadni az ingatlanpiaci lufi, azaz megállt a hitelek felvételéhez is alapot nyújtó értéknövekedés, az árak lefelé fordultak. Ez a fedezeti érték csökkenéséhez és a másodlagos jelzálogpiac erőteljes zavarához, a második és többedik hiteleket folyósító cégek egy részének csődjéhez vezetett.

Recesszió jöhet

Az amerikai gazdaságról érkező adatok ráadásul az utóbbi időben többségében kedvezőtlenek voltak, felborították a korábban csak a növekedés visszaesésének mértékét nehezen belövő piac várakozásait, sokasodtak az effektív visszaesést, recessziót erősítő jelek - tette hozzá Sarkadi Szabó Kornél. A két hatás egymást erősítve gyengíti az amerikai tőzsdéket, ami továbbgyűrűzik az elmúlt évek drasztikus növekedése után amúgy is túlértékeltnek minősített ázsiai piacokra és Európába. A Magyarországot is magába foglaló feltörekvő piacok szempontjából fontos, hogy a korábban elsősorban japán jenben (és svájci frankban) felvett hitelekből származó pénzeket hozó carry traderek elkezdték visszafizetni a jenhiteleket, amihez korábbi pozícióik zárása szükséges.

Összességében tehát a több tényező miatt is megingott bizalommal és a kockázatviselési hajlandóság esésével néznek szembe a feltörekvő piacok, amelyeken arra sem lehet számítani, hogy rövid időn belül visszapattanának csúcsközelbe - véli Sarkadi, aki szerint a forintnak ilyen helyzetben már a sáveltörlés lehetőségének lebegtetése sem nyújthat támaszt.

Pedig ez az elmúlt napokban egyértelműen benne volt a 250-es szint áttörésében, a forint erősödésében - mondta Trippon Mariann. Szerinte az látszik, hogy a visegrádi országok devizái az EU-hoz kötödő gazdaságoknak köszönhető védettséget élveznek a feltörekvő piacokon belül, és a forint esetében további pluszt jelentett a sáveltörlés lehetősége. Mindez a továbbiakban is segítséget jelent a magyar devizának, mindaddig, amíg el nem dől, lesz-e sáveltörlés, vagy sem.