Bokros: Ez teljességgel értelmetlen

2011.11.27. 07:58 Módosítva: 2011.11.27. 10:22

Tízpontos javaslatot készített a gazdasági összeomlás elkerülésére és a gazdasági-társadalmi felemelkedés lehetőségének megteremtésére Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, írja a Vasárnapi Hírek. Bokrosnak, az ő 1995-ös stabilizációs csomagjának köszönhető, hogy az ország a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába került a hitelminősítőknél tizenöt évvel ezelőtt.

Bokros szerint nem azzal kell foglalkozni, ortodox-e vagy sem a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, elég azt látni: az egyszerűen irracionális; a miniszter „teljeséggel értelmetlen” gazdasági irányvonalat képvisel.  MIvel Bokros szerint minden ésszerű gazdaságpolitika szenvedést okoz a társadalomnak, nagyon fontos, hogy áldozatot csak értelmes és fontos célok érdekében kelljen vállalni. A mostani gazdaságpolitika viszont értelmetlen célok érdekében kért áldozatvállalást, okozott szenvedést.

A volt pénzügyminiszter tízpontos javaslatában szerepel az, hogy új költségvetést kell készíteni, be kell vezetni a háromkulcsos (10-20-30 százalékos) szja-t „úgy, hogy a legszegényebbek adójóváírás nélkül se járjanak rosszabbul”. Kétkulcsos áfát vezetne be, megszüntetné a különadókat és az szja-ban a gyerekkedvezményt, de megteremtené az ingatlanadót, egészségügyi és ésszerű nyugdíjreformot javasol. A tizedik pontja úgy szól: bocsánatot kell kérni a magyar társadalomtól az értelmetlen szenvedésekért.

Bokros pénzügyminiszterségét megelőzően Magyarország a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriában volt, a rendszerváltás éveiben a gazdaság súlyos egyensúlyi problémákkal küzdött, rekordszinten volt az államadósság. A stabilizációs csomagját 1995. március 12-én jelentette be, és bár az megmentette az országot a fizetésképtelenségtől, és olyan pályára állította a gazdaságot, amely már 1996-ban felminősítést eredményezett, az életszínvonal jelentős romlásával járt, és példátlan népszerűtlenséget hozott a csomag névadójának.