További Tudomány cikkek
- Elképesztő képeket rögzített a James Webb űrteleszkóp a csillagok születéséről
- Megtalálták, mi okozhatja a koronavírus hosszú távú következményeit
- Mindenkit leleplezett a poligráf, a furfangos óvodások sem menekültek
- Ki nem találná, miért szenderülünk ilyen könnyen álomba utazás közben
- A világ népességének közel fele küzd valamilyen neurológiai betegséggel
Kevesebb DNS-bontó enzim
Az egészséges alanyok székletében nem találtak gm élelmiszerből származó DNS-t, az ugyanis teljes mértékben megemésztődött. Arra utaló nyomokat sem találtak, hogy azt a bélbaktériumok magukba építették volna. Az eltávolított vastagbelű betegek sztómatasakjaiban lévő salakanyagban viszont ki tudták mutatni a módosított DNS 3,7 százalékát, három esetben a bélbaktériumok is magukba építettek a DNS-ből. Gilbert azonban a számos próbálkozás ellenére sem tudta meghatározni, hogy pontosan melyik baktériumfaj volt a ludas a bélben élők közül. Ebből arra következtetett, hogy a baktériumoknak csak nagyon kis hányada volt képes az örökítőanyag beépítésére.
Az egészséges és a sztómával élő kísérleti alanyok eredményeit összevetve Gilbert arra a kézenfekvő következtetésre jutott, hogy a manipulált DNS a vékonybélen még túljuthat, de a vastagbélben teljesen megsemmisül. A kísérletről írt tanulmányban a kutatók arra utalnak, hogy a vastagbél eltávolítása után valószínűleg kevesebb termelődik a DNS-t bontó enzimből. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a sztómatasakokban nem módosított DNS-t is találtak. A brit élelmiszervizsgáló-hivatal (Food Standards Agency, FSA) szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy a génmanipulált DNS ugyanúgy viselkedik az emberi testben, mint a természetes.
Emberi sejtek is beépítenek
Egy másik kísérletben Gilbert és csapata kimutatta, hogy a bél falát alkotó sejtek is be tudják építeni a manipulált DNS-t. Viszont csak minden háromezredik sejt képes erre, és csak a plazmidok esetében (ezek kromoszómán kívüli cirkuláris DNS-láncok). Azok a baktériumok, amelyek ugyanezeket a plazmidokat tartalmazzák, azonban teljesen alkalmatlannak bizonyultak az örökítőanyag átvitelére az emberi sejtbe.
Riasztóak a megnyugtató eredmények
Az FSA szerint az eredmények mindent figyelembe véve megnyugtatóak, hiszen a felvett mennyiség alig volt kimutatható, és a folyamat csak speciális körülmények között jött létre. Gilbert is kijelentette, hogy a genetikailag manipulált szója nem jelent különösebb veszélyt az ember egészségére.
A GM-alapanyagokból készített élelmiszerek ellenzői szerint viszont az eredmények őket igazolják. Emellett riasztónak találják, hogy már nem csak elméleti felvetés, hogy a bélbaktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállást is kifejleszthetnek. Adrian Bebb, a Föld Barátai (Friends of the Earth) szervezet tagja emlékeztetett, hogy korábban többször is felhívták a figyelmet erre a veszélyre.