A nürnbergi Tucher sörfőzde kifejlesztett egy eljárást, melynek révén a söröshordó a kellő időpontban önmagát hűti le a megfelelő hőmérsékletre. A CoolKeg söröshordó az aktivizálástól számítva kereken 30 perc alatt leviszi a sör hőmérsékletét az optimális 7-9 Celsius fokra.
A 20 literes söröshordó egy gombnyomásra lehűti magát |
A 20 literes söröshordó egy gombnyomásra, minden külső energiaforrás nélkül, képes magát lehűteni. A sör ezután sokáig hűs marad. Az eljárás feleslegessé teszi a jég, nedves ruha és a hasonló segédeszközök alkalmazását. Kiürülés után a hordó köpenyében a hűtést biztosító közeg egyszerű hőközléssel regenerálható, és így újratöltés után ismét bármikor le tudja magát hűteni a hordó.
Kereken 150 ezer ilyen hordót szeretnének értékesíteni az idén. Az önhűtő eljárás felhasználási és értékesítési jogait már biztosította magának a Tucher sörfőzde. Az új tevékenységi kört a saját leányvállalat, a Cool-System vette át, a hordó és a töltőberendezés nemzetközi forgalmazásának irányítására.
A CoolKeg megvalósításába idáig kereken 2 millió márkát fektetett a Tucher, de a tervek szerint ezt az összeget igen gyorsan meg fogják keresni az újszerű söröshordóval.