Ahol a gyakornok is egymilliót keres

2014.01.03. 15:32

A gyakornokokat közvetítő InternMatch összeállítást készített arról, mennyit kereshetnek gyakornokként azok az egyetemista hallgatók, akik matekot, programozást, reál tudományokat tanulnak. Mi kiválogattuk a Magyarországon is ismert cégeket és a legdurvább összeget kínálókat. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a Szilícium-völgyben a megélhetés költségei is elég magasak, havi 2000 dollár alatt például nem egyszerű albérletet találni San Francisco közvetlen környékén.

Az adatok alapján a tehetséges programozók, mérnökök havi 4-6 ezer dolláros (800 ezer-1,3 millió forint) fizetésre számíthatnak a legnagyobb teches cégektől gyakornokként. Az egyik cég nem kevesebb, mint havi 7500 dollárt (1,6 milliót) havi fizetést ad a gyakornokoknak. Eközben Magyarországon még mindig az a jellemző, hogy a gyakornokok fizetést nem kapnak, csak a lehetőséget, hogy egy igazi cégnél, éles körülmények között tanulják a szakmájuk gyakorlati fogásait.

IBM

A gyakornokok átlagos fizetése az IBM-nél 3942 dollár havonta (860 ezer forint). Az átlagos éves kezdőfizetés teljes állásban évi 77 370 dollár, azaz nagyjából 17 millió forint. Ez alapján a céghez teljes állásba felvettek csak kétszer annyit keresnek, mint a gyakornokok. A bekerüléshez az InternMatch szerint hardverprogramozást, mesterségesintelligencia-fejlesztést és Javát érdemes tanulni.

HP

A HP gyakornokai havonta 4108 dollárt tehetnek zsebre, ami átszámítva 896 ezer forint. A teljes állás éves fizetése átlagosan 90 828 dollár (19,8 millió forint). A bekerüléshez felhőalapú számításokkal és elemzéssel érdemes foglalkozni. A hallgatók visszajelzései alapján a cégnél erős a mentorprogram, fontos projektekben vehetnek részt, viszont hatalmas a bürokrácia.

Cisco

A Ciscónál havi 4395 dollárt (956 ezer forintot) lehet keresni gyakornokként. A cég ötszáznál is több gyakornokot foglalkoztat, az odakerüléshez érdemes C++,t Javát, Linuxot tanulni. Az átlagos éves fizetés teljes munkaidőben 105 211 dollár, ami 23 millió forintnak felel meg. A gyakornokok szerint a munkakörnyezet nagyon jó, de a fejlődési lehetőségek néha korlátozottak.

Intel

Az Intel gyakornokainak havi fizetése 4836 dollár (~1 millió forint), míg teljes állásban átlagosan évente 18 milliót lehet megkeresni. Aki ott szeretne gyakornokoskodni, annak érdemes a hardverekre és a videokártyákra ráfeküdni. Azt nem tudni, pontosan hány gyakornokot foglalkoztatnak, de 2011-ben hitet tettek a program növelése mellett.

Apple

Az Apple-nél havonta 4914 dollárt (valamivel több mint egymillió forintot) kereshet az, akinek sikerül bejutni gyakornoknak. A cég 350-nél is több gyakornokkal foglalkozik egyszerre, a bekerüléshez mindenféle C programozási nyelveket érdemes tanulmányozni. A visszajelzések alapján a cégnél nagyon keményen kell dolgozni, a munkahely kevéssé szerethető és szórakoztató.

Yahoo

A Yahoo sem szűkmarkú, havi 5191 dollárt ad gyakornokainak (1,13 millió forint), míg az átlagos éves bér 22,4 millió. Pontos adatok nincsenek arról, mekkora a gyakornokprogramjuk, viszont a cég éppen a márkájának átalakításán dolgozik, így valószínűleg kiterjesztették a programot is. Az InternMatch szerint C++- és Java-programozást érdemes tanulni, ha oda akarunk menni.

Amazon

Az Amazonnál egy gyakornok havonta 5539 dollárt (1,2 millió forintot) kereshet. Egyszerre körülbelül 250 gyakornokkal dolgoznak, a bekerüléshez e-kereskedelemmel, mobiltechnológiákkal, Pearl-lel, C++-szal és Javával érdemes foglalkozni. A mérnökként gyakornokoskodókat egyre jobban fizetik. Az éves fizetés teljes állásban átlagosan 94 176 dollár (20,5 millió forint).

Google

A Google-nél ezer feletti gyakornokot foglalkoztatnak, akiknek havonta akár 5678 dollárt is fizethet (1,23 millió forintot) a cég. Teljes állásban évi 113 100 dollárt (24,6 millió forintot) lehet hazavinni. A bekerüléshez most mesterséges intelligenciát és adattudományokat érdemes tanulni. A visszajelzések alapján a cégnél nagyon jó fejek dolgoznak, akik törődnek a gyakornokokkal is.

Adobe

Az Adobe-nél a gyakornokok 5757 dollárt (1,25 millió forint) kereshetnek havonta, ehhez a Ruby programozási nyelvet és felhőalapú számítástechnikát érdemes tanulni. A InternMatch szerint az ottani gyakornokok úgy érzik, felkészítik őket a jövőre, megvan az egyensúly a függetlenség és a közös munka között.

LinkedIn

A céges közösségi oldal havi 5808 dollárt (1,26 milliót forintot) fizet gyakornokainak. Az átlagos éves fizetés teljes állásban 114 701 dollárt (25 millió). A cégnél a LinkedIn's Hackday napon a gyakornokok lehetőséget kapnak, hogy kitörjenek a mindennapi munkájukból, és megmutassák mire képesek.

Microsoft

A Microsoft havi fizetése a gyakornokoknak 5936 dollár (1,3 millió forint), egyszerre több mint 1200 gyakornokot foglalkoztatnak. A bekerüléshez a keresést, a .Netet, játékplatformokat, illetve a C Sharp programozási nyelvet érdemes tanulmányozni. A gyakornokok mentorokkal dolgoznak, olyan projekteken, amik a lehető legközelebb vannak a jövőbeni valódi munkáikhoz.

Ebay

Az Ebay havi 5939 dollárt (1,3 millió forint) is fizethet gyakornokainak. Az ott dolgozáshoz mobilplatformokkal, Javával, C++-szal és e-kereskedelemmel érdemes foglalkozni. Teljes állásban éves szinten 94 972 dollárt lehet megkeresni (20,7 millió forint). A visszajelzések alapján az Ebaynél nem könnyű, a vállalti kultúra kevésbé a technológia által uralt, mint más techcégeknél.

Facebook

A közösségi oldal 6056 dollárt fizet gyakornokainak havonta (1,32 millió forint), ezekből egyszerre 750 van a cégnél. Az éves átlagfizetés teljes állásban 100 105 dollár (21,8 millió forint). A visszajelzések alapján keményen kell dolgozni, a mentorok és főnökök pedig nem viccelik el feladatukat.

Twitter

A mikroblognál havi 6938 dollárt (1,51 millió forint) kaphatnak a legtehetségesebb gyakornokok. Egyszerre 120 emberrel dolgoznak, ha oda akarunk menni, érdemes Ruby és Java programozási nyelveket tanulni. A gyakornokokkal úgy törődnek, mintha teljes állásban dolgoznának ott, a bevezetés után ugyanazokon a projekteken dolgoznak, mint a többiek. Teljes állásban 116 032 dollár (25,3 millió forint) az éves átlagfizetés.

Palantir

A pálmát a gyakornokok fizetése tekintetében Palantir nevű, big datával foglalkozó cég viszi, amely kormányügynökségeknek fejleszt szoftvert, amivel könnyen átfésülhetnek fotókat, dokumentumokat, közösségimédia-tartalmakat - elvileg azért, hogy bűnözőket kapjanak el így. A gyakornokok fizetése havi 7500 dollár (1,64 millió forint), százat foglalkoztatnak belőlük. A bekerüléshez adatintegrációval, adatbázisokkal, gépi tanulással, modellezéssel érdemes foglalkozni. Az InternMatch szerint a Palantirnak van az egyik legjobb, kevésbé ismert gyakornoki programja, vállalati kultúrájuk viszont meglehetősen elitista.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM