Külföld

Jézus valójában kínai?

Világtükör az Indexen

2001. 11. 11., 14:15 | Frissítve: 2001. november 11., vasárnap 14:21

Kikészült a lengyel Big Brother egyik szereplője. Egy férfi négy évig a saját ágya alatt élt. Jézus voltaképpen kínai. Érdekességek a nagyvilágból - Világtükör az Indexen.

Lengyelország: Kikészült a Big Brother egyik szereplője

Részlet a lengyel Big Brother sorozatból
A Big Brother "reality show" lengyel mutációjának egyik szereplőjét, Irek Grzegoroczyk pénteken pszichiátriára szállították. A nézők által - színes egyénisége miatt igencsak kedvelt - Irek egész egyszerűen nem bírta elviselni a műsorral járó stresszt, nyilatkozta a SuperExpress napilapnak Soltysik, a produkció műsorvezetője. Soltysik szerint a jelenleg pszichiátriai megfigyelés alatt álló Irek kártérítést kérhet a műsort futtató TVN televíziós társaságtól. "Nehéz megmondani, hogy egy 'reality sow'-ban való szereplés milyen mértékben eredményezhet mentális betegséget. Mindenkinek, aki úgy dönt, hogy részt vesz egy ilyen show-ban, tudnia kell, hogy nagyon magas stressznek lesz kitéve" - nyilatkozta az ügy kapcsán a napilapnak Malgorzata Janiszewska pszichiáter. A TVN által sugárzott lengyel Big Brother sorozatnak óriási sikere van Lengyelországban, noha rengeteg kritika éri, többek között a katolikus egyház vezetőinek részéről. A show első részének egyik szereplője, Sebastian Florek politikai sikerre is szert tett: a szeptember 23-i választások óta már képviselői posztot tölt be, a szociáldemokratákat erősítve.

SuperExpress

Egyesült Államok-Kína: Jézus kínai

Imádkozó hívek New
York-ban
Egyre több kínai keresztényt vonz egy külföldi vallási szekta; a gyülekezetnek immár 300 ezer híve van, írja a Hongkongban megjelenő Time Asia hetilap. A szekta célja, hogy magába szívja a hatvanmillió főre becsült kínai keresztényeket. Hitvallásuk szerint Jézus egy - jelenleg még ismeretlen - 30 éves kínai férfi, aki hamarosan felfedi önmagát. A hívek meg vannak róla győződve, hogy Kína a közeli jövőben összeomlik. A szekta New Yorkban és San Franciscoban nagyon aktív, ám a hívek Kínában üldöztetésnek annak kitéve: az anyaországban már több mint kétezer prédikátorukat zárták börtönbe.

Time Asia

Anglia: Képzavar

Trevor Henderson Londonból utazott volna Malagára, ha... a pólóján látható - 1975 óta halott - Hailé Szelasszié etióp császár arcképét a légikisasszony nem keveri össze Oszama bin Ladennel. Hendersont éppen ezért leszállították a Malagába tartó repülőgépről, s még a jegyét sem térítették meg. A derűs történetről a londoni The Daily Telegraph számolt be.

The Daily Telegraph

Kína: Négy évig élt az ágy alatt

Egy kínai férfi négy évig bujkált a rendőrség elől, méghozzá elég eredeti módon. Az illető 1997 decemberében közúti balesetet okozott, melyben egy személy életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. Hogy elkerülje a börtönbüntetést, a sofőr egy 4 méter hosszú lyukat ásott az ágya alatt, s ebben a lyukban élt négy teljes éven át. Mint a Wenhui Bao napilap összesítéséből kiderül, a férfi kizárólag éjszaka hagyta el a menedékhelyét, hogy élelmiszert vásároljon magának. Az újság értesülése szerint ilyen körülmények között ismerkedett meg egy nővel, akit feleségül vett, s gyerekük is született. A rendőrség - a szomszéd bejelentése alapján - végül októberben tartóztatta le az "ágylakót".

Wenhui Bao

Jamaica: Bedugult a drogkereskedelem

Áll a bál
Jamaica a drogkereskedelemben kiváló tranzitországnak számít: a Kolumbiából érkező szállítmány - a gyenge határ menti ellenőrzések miatt - könnyedén átjut Floridába. Azaz csak átjutott, mivel a szeptember 11-i események óta megszigorították az addig nevetségesnek számító ellenőrzéseket. Ennek eredményeképpen Jamaicában felhalmozódott az Egyesült Államokba szánt kábítószer. A Jamaica Observer hetilap szerint ennek a "bedugulásnak" igen súlyos következménye lesz: az országnak eddig soha nem tapasztalt bandaháborúval kell számolnia. A felhalmozódott drogot ugyanis tárolni kell valahol, a raktárokat pedig - főleg nehézfegyverzettel - védeni. A túlkínálatnak a kiskereskedők és a piti terjesztők is megisszák a levét, akik kénytelenek lesznek a keménydrogról a fűre átállni.

Jamaica Observer

hirdetés

N; N;
hirdetés