Külföld

Rádióaktív fürdőszoba

Serkentőszerek a thai kupik levegőjében

2001. 05. 02., 14:09 | Frissítve: 2001. május 02., szerda 14:51

Kolumbiában már nemcsak fegyvert, de urániumot és plutóniumot is beszerezhet egy valamirevaló házi atombombagyáros. Kína börtönnel sújtja azt, aki HIV-vírussal fertőz meg valakit. Az Index külpolitikai szemléje azoknak, akik nemcsak az orrukig látnak.

Thaiföld: Van valami a levegőben

Chiang Rai néhány bárjának levegőjébe szexuális vágyat gerjesztő szert fújtak
A thaiföldi éjszakák forrók, nagyon forrók, számos éjszakai szórakozóhely éppen ezért légkondicionált. Chiang Rai néhány bárjának és diszkójának vezetője kihasználta a légkondi nyújtotta lehetőséget, s a levegőbe szexuális vágyat gerjesztő szert fújatott. A rendőrség már bezárt egy olyan szórakozóhelyet, ahol a vezetőség ilyen módszert használt, olvashattuk a Bangkok Postban. Togo: Szektabiznisz

Afrikában virágzó üzletágnak számít a szektaalapítás. A Derniere Nouvelles d'Alsace francia lap az egyik afrikai államot, Togót hozta fel példának. Számítógépekkel felszerelt légkondicionált irodák, villa, drága autó, mobiltelefon. Ez jár a szektagurunak.

A lap szerint az egyetemről kikerült fiatalok kitörési lehetősége szekták alapításában rejlik. A Zion-To egyháznak például már saját rádióadója és taxiállomása van, így ők sokkal eredményesebben tudják toborozni a hívőket. A kor szelleméhez igazodva az imádságokban gyakran arra kéri a guru a jóisten(eke)t, hogy híveiket segítse az üzleti életben, mivel a szektatagok nagy része tehetős üzletember ugyebár.

A hívők a pap, a lekész vagy a guru segítségét pedig azzal hálálják meg, hogy havonta nagyobb összegeket adományoznak egyházuknak. A lap szerint a szektaalapítás nemzeti sport lett Togóban: időnként garázsok, mozik, osztálytermek alakulnak át szent hellyé.

Kína: Gyógyító gyilkosságok

Yin Xianping, a kínai Hunan régió egyik tanítója krónikus betegségben szenvedett évek óta. "Meggyógyulsz, ha megölsz 12 embert", tanácsolta neki egyszer egy álmában megjelent öregember 1997-ben. Yin nem sokat teketóriázott: diákjait, szülőket és barátokat egyaránt eltett láb alól. A rendőrségi nyomozás eddig 13 gyilkosságot és 24 súlyos mérgezést tárt fel. Az esetről beszámoló Yangcheng Evening News kínai napilap tudósításából ugyanakkor nem derül ki, hogy a gyilkos tanító végül meggyógyult-e vagy sem.

Olaszország: Híd Szicíliával

Híd épül Olaszország és Szicília között, már csak a pénz hiányzik
A La Repubblica és a Corriere della Sera című olasz napilapok nemrég arról cikkeztek, hogy híd épül Olaszország és Szicília között. A grandiózus terv megvalósításához már csak a pénz hiányzik, amit még az év végéig elő kellene teremteni. A La Repubblica értesülése szerint a nagy mű kivitelezésére készült dosszié már több mint 600 kilót nyom, s senki nem tudja megmondani, hogy idáig hány száz milliárd lírát költöttek az előkészületekre. De ezúttal a politika nem gördített akadályt a híd felépítése előtt, hiszen a Miniszterek Tanácsa egységesen elfogadta a tervet. Még Alfonso Scanio zöldpárti mezőgazdasági miniszter is mellette szavazott. A Corriere della Sera szerint ugyanakkor az állam az év végéig nem talál olyan befektetőt, aki hajlandó lenne a hídra pénzt áldozni. Kína: AIDS-szel szemben

Nemzetközi egészségügyi szakértők szerint Kínában jelenleg félmillió HIV-fertőzött ember él, s az optimista verzió szerint 2010-re ez a szám több mint 10 millióra emelkedik majd. A Time Asia hetilap szerint ugyanakkor botrányos, ahogy Peking kezeli ezt a problémát. Ahelyett, hogy felvilágosító kampányt kezdenének, tájékoztatnák a lakosságot, gumióvszereket osztanának szét, börtönbüntetéssel sújtják azokat, akik másokat megfertőznek. Ezt a politikát elsősorban vidéken alkalmazzák szisztematikusan, ahol a szegény parasztok gyakran a vérüket adják el a "vérmaffiának", hogy pénzhez jussanak.

Az illegális vérkereskedelem pedig virágzik, hiszen már a nagyobb városi kórházak is gyakran a maffiától szerzik be a szükséges vért. Mindezzel tisztában vannak a politikai vezetők is, akik attól tartva, hogy a szigorú titok nyilvánosságot kap, lezárták a leginkább veszélyeztetett falvakba vezető utat.

A Time Asia szerint ideje, hogy a kínai központi kormány ráébredjen arra: ilyen AIDS-politika következtében több millió kínai egy olyan betegségben hal majd meg, amiről azt sem tudja, hogy micsoda is valójában.

Kolumbia: Rádióaktív fűrdőszoba

1,5 milliós fürdőszoba-berendezés
Jóllehet sokféle kereskedelem virágzik ma Kolumbiában, a nemrég nyilvánosságra került eset azonban még a dél-amerikai ganxta életstílushoz hozzászokott olvasókat is megdöbbentheti: egy 56 éves kolumbiai családapa fürdőszobájában 1,5 millió dollár értékben felszerelt laboratóriumra bukkant a rendőrség, írja a kolumbiai Semana hetilap.

A házi labor radioaktív anyagokkal és 600 gramm urániummal büszkélkedhetett. A rendőrségnek nincs információja arról, hogy az urániumot honnan szerezte be a gyanúsított. Az anyag jelenléte ugyanakkor megerősíti a gyanút, hogy az országban már nemcsak fegyver, de plutónium és uránium is probléma nélkül beszerezhető.

A rendőrség ugyanakkor biztos benne, hogy az "atombombagyárosnak" fogalma sem volt arról, milyen veszélyeknek tette ki önmagát és a családját. A különleges ügynökök ugyanis nagyon erős radioaktív sugárzást mértek a laboratóriumnak átalakított fürdőben.

Somaliland: Kiszorítva, szegényen

A Dzsibuti, Puntland és Etiópia közé beszorított Somaliland 1991-ben lett független állam, miután különvált Szomáliától. Tíz évvel később a diplomáciai elszigetelés következtében padlón van az ország gazdasága. Néhány éve egy igen súlyos járvány miatt kellett beszüntetnie az exportját. A brit The Economist pedig nemrég arról számolt be, hogy a múlt év végtől újabb exporttilalmat vezettek be, amely ismét Afrika sarkának államait sújtja, holott a járványtól fertőzött jószágok sem Somalilandban, sem Szomáliában nincsenek.

Az exporttilalom ellen pedig nem tiltakozhat egy olyan ország, amelyet diplomáciailag nem ismernek el. Somaliland katasztrófális gazdasági állapota miatt ma az állam elsődleges bevételét a külföldről érkezett támogatások alkotják, amely a hetilap szerint 500 millió dollára tehető. Somaliland ugyanakkor nyersanyagokban, és főleg olajban gazdag ország, de csak külföldi befektetés révén tudná kihasználni ragyogó gazdasági lehetőségét.

Igen ám, de melyik külföldi cég fektet be egy olyan országba pénzt, amelyet nem ismernek el? - tette fel a kérdést a The Economist. A cikkíró szerint ugyanakkor az olajtermelést már alacsony technológiával is el lehetne kezdeni, legalábbis addig, amíg Somaliland nem talál külföldi befektetőt.

hirdetés

N; N;
hirdetés