Külföld

A Ku-Klux-Klán Afrikába készül

Az Index külpolitika lapszemléje

2001. 04. 17., 11:36 | Frissítve: 2001. április 18., szerda 15:32

A dél-afrikai fehér farmerek segítségére siet az amerikai Ku-Klux-Klán szélsőséges szervezet, hogy fegyvereseivel megvédje a farmokat a feketék támadásaitól. A Jugoszláv Központi Bank a svájci államot tekinti Milosevics utolsó cinkostársának. Külpolitikai lapszemlénk azoknak, akik nemcsak az orrukig látnak!

Dél-Afrika: A Ku Klux Klan új célkitűzése

A dél-afrikai Mail & Guardian értesülése szerint a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku-Klux-Klán (KKK) amerikai szélsőjobboldali csoport a dél-afrikai fehér farmereket szándékozik megvédeni a fekete lakosok támadásai ellen. A napilap Jeffery L. Berry, a KKK legaktívabb amerikai klánjának főmuftiját idézte, aki szerint hamarosan mintegy négyezer aktivistát küldenek a farmerek segítségére.

"Vannak fegyvereseink, akik meg tudnák őket védeni. Vannak olyan kormányzók, polgármesterek és a Kongresszus tagjai, akik titkos partizánjaink, s információkkal látnak el minket" - nyilatkozta Berry. A KKK már felvette a kapcsolatot a dél-afrikai fehér szélsőjobbos szervezetekkel, a londoni Springbok Club, valamint a Volkstaat vezetésével, illetve brit, kanadai, ír és svéd csoportokkal. Berry szerint ezek a kapcsolatok azért is nagyon fontosak, mert a KKK-nak tíz éven belül el kell hagynia az Egyesült Államokat.

Lourie Bosman, a dél-afrikai mezőgazdászok szakszervezeti vezetője semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy a KKK hivatalos ajánlatot tett a farmok védelmére. A szakszervezetis szerint a földek védelmére jelenleg számos farmer hívja segítségül azokat a cégeket, akik az apartheid rendszer alatt szolgált katonákat alkalmaznak, s a KKK ajánlatán érdemes elgondolkodni. "Nem gondoljuk azt, hogy a szélsőjobboldali kapcsolat problémát okozna. A helyzet van annyira súlyos, hogy a farmerek mindenféle embert alkalmazzanak a védelem érdekében" - állítja Bosman.

A Mail & Guardian statisztikával igazolja a problémát: tavaly az ország területén 804 támadást regisztáltak fehér farmok ellen, ebből 119 esetben gyilkosság is történt. Ugyanakkor idén is számtalan, a tavalyinál komolyabb incidensekre is sor kerül. Jeffery Berry eközben a médiát hibáztatja azért, mert az a Ku-Klux-Klánt rasszistának és erőszakosnak állítja be. Szerinte erről szó sincs, sőt, az Egyesült Államokban több a "szemét" fehér, mint a fekete. "Ahogy mindig is mondtam, fekete hatalom nem létezik, csak fehér gyengeség" - így Berry.

Mail & Guardian
Ku-Klux-Klán

Tunézia: Egy forradalmian új webzine

A tunéziai Sihem Bensedrine az interneten publikálja az ország talán egyetlen független újságát Kalima néven, amit a hatalom igencsak rossz néven vesz. Etttől függetlenül Tunéziában az ellenőrzés alatt tartott világháló még így is a legjobb eszköznek bizonyul arra, hogy a szerzők kikerüljék a cenzúrát - írja a francia La Liberation hetilap.

Az érdekesség, hogy az írástól egyébként eltiltott és a rendőrök által gyakran elvert Sihem Bensedrine a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet szerverén tárolja a webzine-t. Jóllehet a hatóságok a nyilvános helyeken le tudják tiltani a Kalima weboldalát, ám az otthonról internetezők így is hozzáférnek a laphoz.

A lelkes olvasók így lemezre mentik és kinyomtatják a Kalimát, ami aztán kézről kézre több ezer példányban terjed az országban. A cenzúra ellen harcoló újságírónő szerint a tunéziaiaknak már nem kell a nemzetközi médiát bújniuk a neten, ha szabadon akarják kifejteni véleményüket.

A La Liberation cikkéből kiderül, hogy éppen az 1987-ben hatalomra került Ben Ali volt az, aki pár éve az internet és a nők jogai mellett kardoskodott. Az elnök meglovagolta a net adta lehetőséget, s 1991-ben Tunézia volt az első arab és afrikai ország, amely csatlakozott a hálóra. 1997-ben az országban már több internetszolgáltató működött. Két éve közel kétszáz internetes kávézót, s több mint 300 ezer felhasználót tartanak nyilván. A francia hetilap szerint a Kalima megjelenésével Ben Ali propagandaeszköze a vezér ellen fordult.

Biblimon

Az előlapon egy bibliai szobrocska, a hátlapon életének története. Egy olasz lelkész a Pokemon rajzfilmfigurákat lemásolva, bibliai szereplőkkel készített játékot a gyerekeknek. "A Biblia szereplői sokkal szimpatikusabbak, és a történetük sem kevésbé kalandosabb" - állítja az ötletgazda, Natale Castelli.

La Stampa

Olaszország: A szélsőbal visszatérése?

Április 10-én a Piazza del Popolo közelében lévő Palazzo Rondinini épületébe ismeretlen tettesek robbanószerkezetet dobtak. A detonáció a lépcsőházban következett be, és csak anyagi károkat okozott. Ez az épület ad otthont többek között a stratégiai kutatások intézetének is.

Az olasz Panorama hetilap szerint a merénylet annak a jele, hogy "egy piszkos szövetség, egy titkos paktum jött létre a régi és az új brigadisták között". Még ha az olasz hatóságok nem is várják az "ólomévek" erőszakhullámának visszatértét, a hetilap szerint a szélsőbaloldal "félelemstratégiája" igenis kézzelfogható. A Panorama az eset kapcsán egy 1999. május 20-ai tragédiát is felidéz, amikor egy bizonyos Massimo D'Antona, a munkaügyi miniszter egyik tanácsadója halt meg.

Panorama

Kamerun: Fertőzött óvszerek

Kamerun fővárosában, Yaundéban az a rémhír terjed, hogy HIV-fertőzött gumióvszerek vannak forgalomban - írja a kameruni Le Messager. A híresztelés miatt még a prostituáltak is figyelmeztetik klienseiket, ha gyanús márkájú védőfelszereléssel óhajt "közreműködni".

A rémhír eredetét homály fedi, azonban egyes körök az egyházat hibáztatják, akik - védekezés- és abortuszellenes propagandájuk elemeként - már terjesztettek óvszerellenes röpiratokat - véli a Doula folyóirat. Ráadásul a "hírek" szerint éppen azok a fertőzött óvszerek, amelyek forgalmazását családtervező és AIDS-ellenes civil szervezetek támogatják, s melyeket a legtöbb ember használ. "Miközben az AIDS már a kameruni népesség 11 százalékát érinti, elfogadhatatlan egy ilyen fajta rémhír propagálása" - véli a Le Messager.

Le Messager

Svájc: Milosevics utolsó cinkostársa

A Jugoszláviai Központi Bank (JKB) vezetője, Mladjan Dinkics szerint a Milosevics által lenyúlt szerb közpénz nagy része svájci bankokban hever. Persze úgy, hogy a szerb állam még véletlenül se férjen hozzá. A JKB a berni hatóságokat azzal gyanúsítja, hogy el akarja titkolni az igazságot, derült ki a Dinkiccsel készített interjúban, amit a svájci L'Hebdo hetilapban olvashatunk. A helvét kormány jelezte a szerbeknek, hogy az Európai Unió információira alapozva 102 számlát zároltak, mintegy 170 millió svájci frank értékben. Ebből 63 számla a jugoszláv állam által ellenőrzött vállalatoké, 39 pedig Milosevics családtagjaié, rokonaié. Az exdiktátor lányának és feleségének egyaránt van svájci bankszámlája. Dinkics a svájci kormány egyedüli mentségére azt hozta fel, hogy a családtagok számláján kevesebb, mint százezer frank van.

Ugyanakkor Dinkics arról panaszkodik az interjúban, hogy a berni hatóságok a 39 magánszámláról semmiféle információt nem adtak ki. Márpedig ezen információk nélkül nem tudják a nyomozást megkezdeni, melynek célja az lenne, hogy a szerb hatóságok bebizonyítanák: Milosevics kifosztotta az államot. "Ez a 170 millió csupán a jéghegy csúcsa. 1992-1993 között hiperinflációt kreálva a Milosevics klán közel 4 milliárd dollárral lopta meg a szerb népet. Tudjuk, hogy ennek a pénznek a nagy része Svájcban van" - állítja a JKB vezetője, aki mindehhez hozzátette: Svájcot tekinti Milosevics utolsó cinkostársának, s ha a Milosevics ellen felhozott vádak gyengék, akkor az nagy részben Bernnek is köszönhető. A Jugoszláviai Központi Bank vádjai komolyan zavarják a svájci hatóságokat, akik ezt az ügyet is ugyanúgy kívánják kezelni, mint a többi folyamatban lévő számlaügyet. Milosevics számukra nem bukott diktátor, hanem kliens.

L'Hebdo

hirdetés

N; N;
hirdetés