Külföld

Bin Laden hasadóanyaggal rendelkezik

Atombombához nem elég a készlet

2001. 10. 26., 19:34 | Frissítve: 2001. október 26., péntek 19:41

A The Times - meg nem nevezett hírszerzési forrásokon alapuló - értesülése szerint Oszama bin Laden pakisztáni eredetű hasadóanyagra tett szert. A források hangsúlyozzák: a terroristavezér nem képes hagyományos atomtámadás kivitelezésére, mivel nem állnak rendelkezésére a bombát célba juttató repülőgépek vagy rakéták, és a beszerzett mennyiség sem elég hozzá.

A The Times szerint bin Laden vallási kötelességének tekinti a vegyi, biológiai és nukleáris tömegpusztító fegyverek megszerzését. A hordozóeszközök hiánya ellenére a birtokába jutott hasadóanyag felhasználható terrortámadáshoz: az úgynevezett "piszkos bomba" (dirty bomb) olyan robbanószerkezet, amelyben a sugárzó anyagot hagyományos robbanótöltet teríti szét a célterületen. Ez egy nagyvárosban rendkívül súlyos következményekkel járhat, főként a radioaktív sugárzás szedhet áldozatokat.

A CNN információi szerint Oszama bin Ladennek mintegy 60 kg hasadóanyaga van; ez egy szokásos atomfegyver-programhoz semmiképp sem elég.

Musarraf: a pakisztáni fegyverek biztonságban vannak

A pakisztáni belpolitikai helyzet nemzetközi aggodalomra ad okot, mivel az ázsiai ország - és legfőbb riválisa, India - atomhatalom. A kormány ingatagsága veszélyezteti a nukleáris fegyverek biztonságos őrzését is. Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni elnök az Afganisztán elleni hadműveletek támogatásával kivívta a militáns muszlimok haragját; egyesek az elnök hatalmának megdöntését szorgalmazzák. Musarraf azonban bízik abban, hogy a nemzet támogatását maga mögött tudja, és kijelentette: a pakisztáni atomarzenál biztonságban van.

hirdetés

N; N;
hirdetés