Külföld

Bioterrorizmus Amerikában?

A lépfenepánik dátumai

2001. 10. 15., 12:25 | Frissítve: 2001. november 22., csütörtök 13:06

Október 5., péntek: Az American Media Inc. (AMI) floridai (Boca Raton, Atlanta) irodaépületében dolgozó Bob Stevens fényképész meghalt, miután tüdőantraxot diagnosztizáltak nála. A férfi a The Sun bulvárlapnál dolgozott, önként jelentkezett a kórházban, az orvosok azonban nem tudtak segíteni rajta.

Bővebben: Nem bioterrorizmus okozta a floridai lépfenét

Október 8., hétfő: Az FBI közölte, hogy újabb lépfenegyanús férfit találtak. A 73 éves levélhordó, Ernesto Blanco ugyancsak az AMI irodaépületében dolgozott, a bacilusokat orrüregében fedezték fel, a betegség nála nem alakult ki. A nyomozók szerint a bacilusokat egy gyanús, fehér púderszerű anyagot tartalmazó levélben jutott be az iroda épületébe. Az eset kapcsán közel ezer embert teszteltek esetleges antraxfertőzésre, antibiotikumos megelőző kezelést írtak elő esetükben.

Bővebben: Újabb antraxfertőzés Floridában
Lezárták a lépfenével fertőzöttek irodáját

Október 9., kedd: Magyarországon csak az Egészségügyi Minisztérium külön engedélyével van lehetőség a lépfene elleni védőoltás behozatalára, az oltóanyag nincs törzskönyveztetve hazánkban. A betegeknek egyébként csak akkor van esélyük a túlélésre, ha a fertőzés után néhány órával már megkezdik az antibiotikumos kezelést. Az oroszok nemrég egy új törzset is kifejlesztettek, amely ellen a jelenleg alkalmazott vakcina sem nyújt védelmet.

Bővebben: Nincs védőoltás Magyarországon a lépfene ellen

Október 10., szerda: Szövetségi nyomozók szerint a közelmúlt lépfenefertőzéseit egy iowai laboratóriumban, az 1950-es években kifejlesztett baktérium okozta. A rendőrök azt is kiderítették, hogy a szeptember 11-i terrortámadás kivitelezői közül ketten előfizetői voltak egy bulvárlapnak, mely az AMI irodaépületében működött.

Bővebben: Egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki a fertőző lépfenét

Október 11., csütörtök: A hatóságok Floridában egy újabb lépfenével fertőzött személyt fedeztek fel. A 35 éves nő a közel ezer megvizsgált személy közül került ki, ő is az irodában dolgozott. Az asszony szervezetében már kialakult a betegség, de kezelését már idejéből elkezdték. Ez a harmadik eset Amerikában.

Bővebben: Újabb anthraxfertőzést azonosítottak Floridában

Október 12., péntek: Floridán kívül, New Yorkban is felfedeztek egy antraxfertőzöttet: a fiatal nő az NBC alkalmazottja. Az asszony egy gyanús postai küldeményt bontott fel: a küldeményben ismeretlen port tartalmazó kis zsák volt. Az asszonynak a bőre fertőződött meg. A The New York Times szerkesztősége szintén kapott ismeretlen port tartalmazó gyanús postai küldeményt, az első tesztelések nem mutatták ki a lépfene baktériumát a küldeményben. Ez a negyedik eset lépfene-fertőzéses eset Amerikában, eddig két esetben alakult ki a betegség.

Bővebben:Újabb lépfenefertőzés Amerikában

Richard Cheney amerikai alelnök
Október 13., szombat: A Nevada állambeli Renóban, a Microsoft Licensing nevű vállalat irodájába gyanús postai küldemény érkezett. A riasztott illetékesek megállapították, hogy a küldemény az első teszt szerint valóban lépfene-kórokozóval fertőzött. A küldeménnyel közvetlenül érintkező hat alkalmazott közül négy esetében volt végleges teszteredmény vasárnapig, náluk nem mutatták ki az antrax baktériumának jelenlétét. Richard Cheney amerikai alelnök szerint az Egyesült Államokban előforduló lépfeneesetek Oszama bin Laden tevékenységével kapcsolatos, de bizonyítékot erre nem tudott felmutatni.

Bővebben:A lépfenéért Oszama bin Laden felelős
Folytatódik a lépfenepánik

Október 14., vasárnap: További öt ember szervezetében mutatták ki az antrax jelenlétét, az emberek az AMI épületében dolgoztak. Az NBC New York-i szerkesztőségében is egy második alkalmazott szervezetében is rátaláltak a lépfene bacilusára, az alkalmazottat antibiotikumokkal kezelik. Eddig összesen tizenkét esetben mutatták ki a baktériumot az ember szervezetében, két esetben alakult ki betegség.

Bővebben:Újabb lépfene-fertőzöttek Floridában
A Vöröskereszt szerint veszélytelen a Kabulban kifejlesztett baktériumtörzs
Irak felelős a lépfenefertőzésért?
Lépfene: terror vagy pánik?

Október 15., hétfő: Rudolph Giuliani New York-i polgármester szerint újabb három New York-i lakost - egy rendőrt és két labortechnikust - kezelnek antibiotikummal, miután lépfenével fertőzött borítékhoz értek. Az ABC tévéhálózat egyik alkalmazottjának gyerekénél is kimutatták a lépfene hordozóját. Összesen tizenhat esetet regisztráltak Amerikában, ebből négy esetben alakult ki betegség, egy ember pedig meghalt. A szenátus demokrata többségének vezetője, Tom Daschle is antrax-szal fertőzött levelet kapott.

Bővebben: Kapcsolat a lépfene és a terrortámadás között
Újabb tévétársaságot ért el a lépfene

Október 16., kedd: Noha Amerikán kívül egyetlen más országban sem találtak lépfene baktériumot az egész világon egymást érik a gyanús port tartalmazó küldemények miatti riasztások. A pánik Magyarországra is átterjedt: az első esetben a debreceni kettes számú postahivatalba találtak egy "lépfene" feliratú levelet.

Bővebben: Lépfene pánik világszerte
Gyanús port találtak a Keleti Pályaudvaron

Október 17., szerda: Újabb hamincegy antraxesetet találtak Amerikában, Tom Daschle demokrata szenátor irodájába eljuttatott lépfenével fertőzött port tartalmazó levéllel érintkezők szervezetében mutatták ki a baktériumot. Szakértők szerint a levél igen hatékony baktériumokat tartalmazott. Egy orosz szakértők szerint a gyanús levelekből gőzölgő vasalóval kell elpusztítani a lépfene baktériumokat. Összesen negyvenhét esetet regisztráltak, ebből négynél alakult ki a betegség.

Bővebben: 'Hatékony' baktériumok a szenátor levelében
Gyanús levél magyar újságíróknak
Harmincegy új antraxeset Washingtonban
A Magyar Posta nem kézbesíti a gyanús küldeményeket

Október 18., csütörtök: A legújabb lépfenés fertőzött, a CBS munkatársa: a bőrön át került érintkezésbe a kórokozóval. New Yersey-ben egy postai dolgozónál is bőrlépfenét fedeztek fel. Magyarországon az összes lépfenére utaló bejelentés mindegyike negatív eredménnyel zárult, a Belügyminisztérium információs zöldszámot hozott létre, ahol információkkal szolgálnak a betegségről. Amerikán kívül, Kenyában egy üzletember kapott antraxos levelet. Összesen eddig negyvenkilenc esetet regisztráltak, ebből hat alkalommal alakult ki betegség.

Bővebben: Bombázás, lépfenepánik
Enyhülőben a hazai lépfenepánik
Újabb tévés alkalmazottat fertőzött meg a lépfene
Fehér port kapott Horn Gyula is

Október 19., péntek: Az FBI egy millió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a lépfene-fertőzések felelőséről. A New York Post munkatársa és egy New Yersey-i postás (a második) a két újabb bőrantraxos esetek. Kiderült, Tom Daschle szenátor irodájában felbontott levélből származó lépfene baktériumot csak huszonnyolc ember szervezetében mutatták ki. Összesen eddig negyvennyolc esetet regisztráltak Amerikában, ebből nyolc alkalommal alakult ki betegség.

Bővebben: Egymillió dollár a bioterroristák kézrekerítéséért

Október 20., szombat: A szenátusi irodák után lépfene-kórokozókat találtak a washingtoni képviselői irodaház-komplexumában is. Értesülések szerint a képviselőházi szárnyban talált kórokozó is a levélelosztón keresztül jutott az épületbe.

Bővebben: Tovább terjed a lépfene a washingtoni törvényhozásban

Belégzéses antraxszal fertőződött meg egy washingtoni postai alkalmazott. A férfi abban a postai létesítményben dolgozott, amely az amerikai fővárosbeli címekre érkezett küldemények központi levélelosztója; tehát amelyen nyilvánvalóan keresztülment a Tom Daschle demokrata szenátor irodájához címzett, lépfenespórákat tartalmazó levél.

Bővebben: Belégzéses antraxot diagnosztázáltak

Október 21., vasárnap: Lépfene-kórokozók jelenlétét mutatták ki az előzetes vizsgálatok egy postai küldeményben a Bahamai Közösségben. A fehér port tartalmazó borítékon helyi bélyegző volt. A világméretű pánik ellenére eddig az Egyesült Államokon kívül eddig csak Kenyában és Argentínában mutattak ki lépfenefertőzést.

Bővebben: Lépfenét találtak a Bahamákon

Bacillus anthracis
Október 22., hétfő: Két postai alkalmazott meghalt - egyikük az amerikai fővárosban, a másik annak környékén, Maryland állam egyik kórházában. Mindketten levélelosztó postai létesítményben dolgoztak. Ha bebizonyosodik, hogy a két postás halála valóban antrax következménye, akkor az arra utal, hogy a washingtoni címekre érkező postai küldemények között igen erős fertőző képességű kórokozót terjesztett(ek) el ismeretlen tettes(ek).

Bővebben: Lépfene: újabb két halott Amerikában

Október 23., kedd: Lépfene-tenyészetet találtak abban a katonai létesítményben, ahol a Fehér Házba küldött leveleket ellenőrzik. Értesülések szerint újabb amerikai postai alkalmazottnál - ezúttal egy New Jersey-ben dolgozó nőnél - azonosítottak belégzéses lépfene megbetegedést. Abban a létesítményben, amelyen a Daschle szenátornak küldött, lépfene-kórokozóval fertőzött levél keresztülment, négyen súlyosan megbetegedtek belégzéses antraxban, és ketten meg is haltak. A betegséget így tizenkét embernél mutatták ki, közülük hárman meghaltak.

Bővebben: Lépfenét szántak Bush elnöknek is

Október 24., szerda: További lépfene fertőzéseket és gyanús esetetek fedeztek fel Amerikában: hat postai dolgozóról azt gyanúsítják, lépfene-fertőzésben szenvednek. A washingtoni postások tiltakoztak, mert kivizsgálások késtek, Magyarországon nem tartják indokoltnak a lépfene-megelőzést. Az amerikai Center for Disease Control adatai szerint lépfenében eddig hárman haltak meg, hat ember bőrantraxszal, másik hatot belélegzéses antraxszal kezelnek, harminckét ember érintkezett a baktériummal, náluk nem alakult ki betegség.

Bővebben: Tiltakoznak a washingtoni postások
Árháború a lépfenegyógyszer piacán
Nyoma veszett az iraki lépfenetenyészetnek
Nem lesz antibiotikumos lépfene-megelőzés

Október 25., csütörtök: A New York Post-nál nem egy hanem két alkalmazott fertőződött meg bőr lépfenével. A hírek szerint az NBC-nél is újabb bőrlépfenés beteget fedeztek fel, de egy, az összesítésekben nem említett újságírót is ugyanazzal a betegséggel kezelnek. Az amerikai kongresszus épületében és a külügyminisztériumban is találtak lépfenespórákat, így a hatóságok azt tartják, eddig feltételezettől sokkal profibb háttérrel rendelkeznek a bioterroristák. Összesítés: lépfenében hárman haltak meg, kilenc embert bőrantraxszal, hatot pedig belélegzéses antraxszal kezelnek, harminckét ember érintkezett a baktériummal.

Bővebben: Ismét lépfenét találtak a Kongresszusban
Mohamed Atta lépfenespórákat vitt New Yorkba?
Antrax ellen elektronágyú
Kifinomult biotámadást intéztek Amerika ellen

Október 26., péntek: Bár újabb fertőzéseket nem jeleztek most az állami intézmények kerültek a bioterroristák célpontjába: a CIA, egy katonai kutatóközpont, egy New York-i levélosztó központ és a Legfelsőbb Bíróságon is találtak lépfene baktériumokat. A vizsgálatok szerint két országból - Csehországból vagy Irakból - származhat az antrax. A letisztázott adatok szerint tizenhárom embernél alakult ki a betegség (hat esetben bőrantrax és hét esetben belélegzéses lépfene alakult ki), közülük hárman meghaltak (belélegzéses lépfene miatt), harminckét ember érintkezett a baktériummal, őket antibiotikummal kezelnek.

Bővebben: A CIA-t is elérte a lépfene
Csehországból és Irakból származhat az antrax
Lépfene utca

Október 27., szombat: A Washington Post úgy tartja az októberi lépfene fertőzések amerikai szélsőségesek műve lehet. Egy levél lépfenével fertőzte meg egy külföldi bank helyi alkalmazottját Pakisztánban, ez az első eset, mikor a betegség Amerikán kívül is kialakul. Amerikában újabb eseteket nem regisztráltak.

Bővebben: Amerikai szélsőségesek műve lehet a lépfenefertőzés
Bioterror - van-e védelem?
Receptormolekulák a lépfene ellen

Október 29., hétfő: Lépfene-baktériumok nyomait mutatták ki az igazságügyi minisztérium postázójában, az ott dolgozókat antibiotikummal kezelik. Egy New York-i kórházban dolgozó 61 éves asszonynál belélegzéses antrax, két másik New New York-i kórházban dolgozó 61 éves asszonynál belélegzéses antrax, két másik New Yersey-i postásnál is lépfene fertőzést fedeztek fel: belélegzésest és bőrantraxot. Az amerikai hatóságok hivatalosan 15 fertőzést tartanak számon: 9 esetben belélegzéses antrax, 6 esetben bőrantrax alakult ki, hárman már meghaltak a betegségben.

Bővebben: Lépfene az igazságügyi minisztériumban is

Október 30., kedd: New Yorkban egy 61 éves szülésznőt belélegzéses antrax jeleivel szállítottak kórházba, az asszony válságos állapotban van. Az újabb esettel tizenhat fertőzést tartanak nyilván - hat bőr, tíz pedig belélegzéses antrax -, hárman már elhunytak a betegségben.

Bővebben: Válságos állapotban egy újabb lépfenés beteg

Október 31., szerda: Meghalt a negyedik lépfenés beteg is Amerikában: a 61 éves egészségügyi dolgozót belélegzéses antraxszal kezelték. Az ő ügyében az aggasztó, hogy nem tudják, hogyan fertőződhetett meg: a hatóságok attól tartanak, hogy ezentúl az amerikai háztartásokba fognak küldeni a bioterroristák lépfenés leveleket. Az eddigi adatok szerint négyen haltak meg belélegzéses lépfene miatt, további tizenöt - haton bőrantraxszal, kilencen belélegzéses antraxszal - fertőzött, megelőzésképpen 13300 postást antibiotikummal kezelnek.

Bővebben: Amerikai otthonokba is küldhettek lépfenés leveleket
Meghalt a negyedik lépfenés beteg

November 1., csütörtök: Először találtak Európában lépfene-kórokozót. A postai küldemény a vilniusi amerikai nagykövetségre érkezett, ahol lezárták a postabontó helyiséget. Szintén anthrax kórokozókra bukkantak egy Indiana állambeli postahivatalban is.

Bővebben: Európába is eljutott a lépfene

November 2., péntek: A lépfene Amerikán kívül, Pakisztánban és Németországban is megjelent. Egy pakisztáni újság szerkesztőségének fertőzött levelet küldtek. Egy férfit bőrantraxban betegedett meg, a lap többi munkatársát antibiotikummal kezelik. A német levél feladóját nem lehet ismerni.

Bővebben: Lépfene egy pakisztáni lapnál
Biológiai támadás Németországban is

November 3., szombat: További gyanús küldeményeket fedeztek fel Pakisztánban, de nem tudni, hogy ki fertőződhetett meg. Eközben Floridában már azt vizsgálják, érkezhetett-e több levél az elsőként anthraxot kapó American Media Inc. (AMI) címére. Az összesített adatok szerint 17 antraxeset volt Amerikában, ebből négyen elhunytak - belélegzéses antrax miatt, további haton szenvednek a betegség eme formájában, heten pedig bőrlépfene miatt szenvednek.

Bővebben: Két fertőzött és négy levél Pakisztánban

November 5., hétfő: Lépfene-baktériumokat találtak az NBC amerikai tévétársaság egyik videoszalagján, melyet a New York-i polgármesteri hivatalba küldtek. Szakértők szerint továbbfertőzés történt, s a kazettára a tévétársasághoz szeptember 18-án küldött lépfenespórákkal fertőzött levélről került az antrax.

Bővebben: Antraxot találtak az NBC videoszalagján

November 6., kedd: Antraxbaktériumot találtak a jekatyerinburgi amerikai főkonzulátushoz küldött csomagban. A lépfene-baktérium ugyan nem csak kis mennyiségű volt, ám ez volt az első eset, hogy a baktériumok felbukkanását észlelték Oroszországban a szeptember 11-i terrortámadás óta. Amerikában újabb fertőzésekről, megbetegedésekről nem érkezett hír.

Bővebben: Oroszországot is elérte a lépfene

November 7., szerda: Lépfeneriadó volt szerdán a litvániai parlamentben, miután gyanús levelet találtak abban helyiségben, amelynek közvetlen közelében később Károly brit trónörökös időzött. A borítékon egyszerűen az a felirat díszelgett: bin Laden.

Bővebben: Bin Laden feliratú boríték a vilniusi parlamentben

November 12., hétfő: Lépfenespórákat fedeztek fel vasárnap három amerikai szenátor irodájában. Szakértők szerint a baktériumok nem jelentenek komoly veszélyt. Az FBI közben felrajzolta az antraxtámadó pszichológiai profilját.

Bővebben: Lépfenespórák további három szenátusi irodában

November 16., péntek: Tommy Thompson egészségügyi miniszter szerint egyetlen személyt sem ápolnak kórházban lépfene megbetegedéssel az Egyesült Államokban.

Bővebben: Nincs már kórházban lépfenés beteg

November 17., szombat: Az FBI bejelentése szerint ismét találtak olyan levelet, amely a jelek szerint a lépfene kórokozójával fertőzött. A küldemény címzettje egy demokrata szenátor.

Bővebben: Újabb lépfeneriadó a szenátusban

November 20., kedd: Lépfene-baktériumokat találtak az amerikai börtönigazgatóság postázójában Washingtonban. A központi börtönigazgatóság épületében hat helyen végezték el a teszteket, kettőnél pozitívnak bizonyult a vizsgálat, a másik négy esetben nem bukkantak lépfene nyomára.

Bővebben: Floridából küldtek lépfenét Chilébe
Lépfene a washingtoni börtönigazgatóságnál

November 21., szerda: Újabb belégzéses lépfene- megbetegedés vált ismertté kedden az Egyesült Államokban, ezúttal a Connecticut állambeli Waterbury településen. A 94 éves asszony sajnos nem sikerült megmenteni, ő lett a lépfene ötödik amerikai áldozata.

Bővebben: Nincs vége a lépfenepániknak
Meghalt a lépfene-támadás ötödik áldozata

hirdetés

N; N;
hirdetés