EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Napidíj, retúrjegy, műfogsor, önképzés

Az európai parlamenti képviselők juttatásai

2004. 06. 16., 17:09 | Frissítve: 2004. június 17., csütörtök 06:05

Az Európai Parlament képviselői évente ötezer eurós tanulási támogatást, általános költségtérítést, napidíjat, utazási támogatást kapnak, de az esélyegyenlőség jegyében műfogsorra, szemüvegre vagy éppen műszemre is jogosultak. Az EP-képviselők egészségügyi költségeit harmincezer euróig fedezik, ha azt otthoni egészségbiztosítójuk nem finanszírozza.

A magyar parlament képviselői jó darabig nem is álmodhatnak olyan juttatásokról, amilyenek az EP elnökségének döntése értelmében az európai parlamenti képviselőknek járnak.

Utazások, szálloda

A képviselőknek hetente egy menettérti utazást finanszíroznak hazájukból az EP plenáris ülésének helyszínére, és állják a kinntartózkodás költségeit, így teljes egészében fizetik a szállodát vagy a lakásbérletet.

A képviselők emellett évente legfeljebb 3500 euró utazási költségátalányra is jogosultak, amiből a munkájukkal összefüggő hivatalos útjaik költségeit fedezhetik. Ezekben az esetekben szállodai szolgáltatást, komphasználatot, hajójegyet vagy autóbérlést is el lehet számolni.

Az EP-képviselők napidíjra is jogosultak, ez jelenleg 250 euró, és az úgynevezett szabad péntekekre is jár. Szabad pénteknek az a nap minősül, amelyen az EP szervei nem üléseznek, de a képviselő közlekedési okokból nem tud hazautazni.

Általános költségtérítés

Az EP-képviselőknek általános költségtérítés is jár, ennek összegét a mindenkori parlamenti elnökség határozza meg. Ez olyan havi apanázs, amelyből a politikus otthoni költségeit - irodabérlet, telefon, utazások - fedezheti. Ugyanakkor arra nincs szabályozás, hogy ez a pénz akkor is jár-e, ha a munkához szükséges infrastruktúrát a nemzeti parlament hivatala biztosítja. A honatyák asszisztenseket is alkalmazhatnak, az ő juttatásaikat is az EP költségvetése finanszírozza.

Nyelvtanulás, önképzés

A képviselők évente legfeljebb ötezer euró erejéig nyelvet tanulhatnak nyelviskolában vagy magántanárnál, ilyenkor a tanuló képviselő csökkentett napidíjat kap legfeljebb húsz napra, viszont finanszírozzák két utazását is oda-vissza. A képviselők és asszisztenseik számítástechnikai kurzusokon is részt vehetnek évente 1500 euróért, és évi 500 eurót fordíthatnak távoktatásra vagy önképzésre.

A magyar parlamenti képviselők juttatásai
A magyar parlamenti képviselők alapilletménye jelenleg bruttó 198 ezer forint. A képviselők különféle tisztségeiért, például bizottsági tagság, frakcióvezető, vagy helyettesi poszt, plusz pénzt kapnak. Ellenben jóval kisebb kedvezmények illetik meg nemzeti képviselőinket, mint EP-s társaikat. Költségtérítési átalányra minden képviselő jogosult. A fővárosi honatyák a képviselői alapdíj 70 százalékát, vagyis 138 600 forintot; a Budapesttől számított száz kilométeren belül élők az alapdíj száz százalékát, míg azon túl 130 százalékát, vagyis 257 400 forintot kapnak. A fővárostól 200 kilométeren túl élők az alapdíj 160 százalékát, vagyis 316 800 forintot kapnak havonta. Ebből az összegből kell fedezniük többek között a benzinköltséget, a telefondíjat és egyéb kiadásaikat. E mellett a nem Budapesten lakó 270 parlamenti képviselő legfeljebb 99 ezer forintot kaphat lakbértámogatásként.

Biztosítások

AZ Euróapai Parlament háromféle biztosítást köt minden képviselőjére: balesetbiztosítást, életbiztosítást, illetve egy, a képviselői megbizatásuk ellátása során ellopott vagy elvesztett vagyontárgyaik értékét megtérítő biztosítást. A balesetbiztosítás alapján a képviselő halála esetén hozzátartozói 247 893 ezer euróra jogosultak, míg ha végleges teljes munkaképtelenség áll be a képviselő életében, több mint 371 000 euróra tarthat igényt. Ha balesetet szenved, balesetenként 7436 euróig állja a biztosító az orvosi kezeléseket.

Az életbiztosítási kötvény alapján valamennyi képviselő 15 000 euróra jogosult, ha betöltötte a 60. életévét, és már tíz esztendeje EP-képviselő.

Műszem, műfogsor, szemüveg

Az Európai Parlament - évente legfeljebb 30 000 euró erejéig - finanszírozza a képviselők és házastársaik, illetve eltartott gyermekeik egészségügyi költségeinek nyolcvan százalékát. Ez azokra a beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a nemzeti egészsgégbiztosító nem finanszíroz. Az egészségügyi költségek megtérítésének feltétele, hogy a képviselő egészségügyi hozzájárulást fizessen otthon vagy egy másik EU-tagállamban.

A képviselők jogosultak például - akár 674 eurós - műfogsorra, de ha például aranykoronát kell a honatyának csináltatnia, abból is állnak 185 eurót. Az EP-képviselők szemüveget is csináltathatnak: lencsénként 85 és 272 euró közötti összegért, keretet legfeljebb 63 euróig választhatnak, emellett műszemet és hallókészüléket is vásárolhatnak EU-s pénzekből. De fürdőkezelésre, sebészeti beavatkozásra vagy kineziológiai kezelésekre is jelentkezhetnek a munkában megfáradt képviselők.

Nyugdíj

Az elhalálozott képviselő életben maradt házastársát özvegyi nyugdíj illeti meg, összege az Európai Közösségek Bíróságánál alkalmazott bírói alapfizetés negyede lehet. Ezen összeg öt százaléka az elhunyt képviselő eltartott gyermekeinek árvasági segélye, illetve tíz százaléka, ha a gyermek mindkét szülője elhalálozott. Rokkantnyugdíjra is jogosultak az EP-képviselők, ekkor a bírói alapfizetés harminc százaléka jár, illetve eltartott gyermekenként plusz öt százalék.

1 725 500 forint plusz nyelvpótlék
A magyar főtisztviselők alapilletményének két és félszeresét kapnák díjazásként a magyar EP-képviselők egy, az országgyűlés előtt fekvő, a jelek szerint konszenzusos törvényjavaslat alapján. (Az EP szabályai szerint ugyanis a képviselői fizetést a küldő tagállamnak kell rendeznie.) Ez jelenleg bruttó 1 725 500 forint. A nyelvvizsgával rendelkezők pótdíjat is kaphatnak. Egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 214 500 forint, egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 128 000 forint jár. A törvényt várhatóan jövő hétfőn fogadják el.
hirdetés
N;