Öngyilkos merényletek a tusinoi rockfesztiválon

2003.07.05. 14:52
Mintegy fél kiló trotilnak megfelelő robbanószer volt azokon az öngyilkos merénylőkön, akik legalább 15 embert megöltek és több mint 25-öt súlyosan megsebesítettek szombaton a moszkvai Tusinói repülőtéren. Az egyik merénylő egy 20 éves csecsen nő volt.
A tusinoi rockfesztiválon végrehajtott terrorista merénylet áldozatainak száma egyre nő, lassan megközelíti a 20 főt. Hivatalos adatok szerint 30 embert szállítottak kórházba. A helyszínre 50-nél több mentőautó érkezett. A robbantásokról azonnal értesítették Vlagyimir Putyin elnököt.

Nem szóltak a közönségnek

A "Szárnyak" rock-fesztivál, amelyet a Moszkva-környéki Tusino repülőtéren tartanak, az öngyilkos merényletek ellenére folytatódott, a többség semmit sem tudott a robbantásokról. A helyszínen újságíróknak nyilatkozó szemtanúk elmondták, hogy "a színpadról senki sem jelentett be semmit, valószínüleg azért, hogy ki ne törjön a pánik".

A kisebb csoportokban távozó fiatal rockerek elmondták, hogy a mobil telefonjaik sem működnek, feltehetőleg a moszkvai távbeszélő üzem lekapcsolta a környéken lévő állomást, hogy a megijedt rokonok ne hívhassák az embereket és ezzel pánikot okozzanak.

A repülőtér környékén nyugodt a helyzet, fokozatosan buszokon szállítják el azokat, akik távoznak. Összesen 200 autóbuszt állítottak be ere a célra. A metróállomásokon csak beszállni lehet a szerelvényekbe. A robbanások helyszínén nyomszakéártők dolgoznak.

A kasszáknál robbantottak

A koncertet moszkvai idő szerint 20:00-kor fejezték be, legalább 15 ezer rock-rajongó végighallgatta a teljes műsort. A zenészek szerint a hatóságok nagyon helyesen jártak el, hogy nem szakították meg az előadást.

Fotó: EPA
Dél körül két öngyilkos terrorista nő akart behatolni a biztosított területre, de rendőrök feltartóztatták őket. Ezért a Moszkva belső részén lévő, légibemutatókra és kulturális rendezvényekre használt repülőtér kasszáinál robbantották fel magukat, ahol akkor legalább kétszáz ember tartózkodott. A detonáció romba döntött több elárusító pavilont is.

A két nőt is darabokra téphette a bomba

A moszkvai belügyi főcsoportfőnökség közleménye szerint a robbanóeszközök (övbombák) 500 gramm trotillal voltak egyenértékűek, csapágyakkal és más fémtárgyakkal rakták tele azokat, hogy a robbanás hatását még jobban növeljék. Egyelőre ellentmondásosak a hírek a terroristák sorsáról: szemtanúk szerint a két nőt darabokra tépte a bomba, az NTV televízió meg nem erősített információi szerint viszont egy merénylő - talán a két kamikáze-nő társa - túlélte a robbanást.

Megállapították az egyik öngyilkos merénylő személyét: Lihadzsieva Zulihan Szulejmanovna csecsen nő, 1983-ban született, a csecsenföldi Kurcsalojban lakott. A helyszínen megtalálták a személyi igazolványát.

A környéket teljesen lezárták, a koncertre összegyűlt közönséget autóbuszokkal szállítják el. Pánik nem alakult ki, a repülőtéren még mindig szól a rock, sokan nem is tudnak arról, hogy mi történt. A robbanás helyszínén rengeteg emberi testdarab szóródott szét, ezért hosszabb idő kell az áldozatok azonosításához.

Az orosz belügyi csapatok 300 katonája kordonfolyosót biztosít, amelyen keresztül a közönség elhagyja a területet. Jelenleg még mindig legalább 20 ezer ember van a repülőtéren.

A negyedóra leforgása alatt bekövetkezett robbantások körülményei egyelőre tisztázatlanok - nem tudni például, hogy a két nő egyszerre robbantotta-e fel magát, s rajtuk kívül más merénylő is volt, vagy külön-külön, jó tíz perces időkülönbséggel -, és olyan hírek is vannak, amelyek szerint három robbanás történt.

Csecsen szakadárok lehetnek a merénylők

Fotó: EPA
Borisz Grizlov orosz belügyminiszter rendkívüli értekezletre rendelte be a rendvédelmi szolgálatok vezetőit, és a fejleményekről folyamatosan informálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

A feltételezések szerint csecsen szakadárok által elkövetett merénylet a legsúlyosabb terrorcselekmény volt az orosz fővárosban a Dubrovka színház tavaly októberi elfoglalása óta.

Szakértők szerint beláthatatlan következményei lettek volna, ha a terroristák bejutnak a koncertre, és a 40 ezres tömegben hozzák működésbe a pokolgépeket.