Ősi indián templomot találtak a Titicaca-tóban

2000.08.23. 15:20
A világ legmagasabban fekvő, még hajózható tava, a Titicaca-tó az ősi inka kultúra egyik legfontosabb helye. A tóban található szigetek között most azonban felfedezték egy még ősibb kultúrára utaló templom maradványait. A Tihuanacu kultúra már az inka társadalom virágkora előtt jelentős volt, habár az archeológusok még most sem biztosak benne, hogy pontosan mikor is alakult ki és meddig tartott, mielőtt az inka birodalom magába olvasztotta volna.
A Titicaca-tó
A tó mélyén egy körülbelül 1000-1500 éves templom maradványait találták meg 600 méter hosszú és 200 méter széles falakkal. Ezeken kívül jól látszik az ültetvényekhez kialakított teraszos rendszer, egy inka kor előtti út és még egy 800 méter hosszú faldarab.

A csoport, amely az ,,Atahuallpa 2000" nevű kutatáson dolgozik, több mint 200 merülést hajtott végre, ezekből számosat 30 méternél mélyebbre, hogy felkutassák és dokumentálják a kutatás eredményeit, amelyeket idén novemberben szándékoznak publikálni.

A 18 napos expedícióban öt ország tudósai vettek részt, tíz-tíz olasz, illetve brazil régész valamint öt bolíviai, két német és egy román, a kutatásokat támogató Akakor Geographical Explorng csoport segítségével juthatott az ősi kultúra nyomára.

A korábbi feltételezések szerint Tihuanacu egy kikötőváros volt a Titicacán; ezt az elméletet cáfolta, hogy több maradványt is találtak az Andokban, ami az akkori kultúrára utalt. A mostani felfedezés talán választ adhat arra, hogy vajon az inkák hódították-e meg a korábbi kultúrát. Más vélemények szerint a város már jóval az inkák érkezése előtt néptelen volt, a környéken lakó más primitív törzsek pedig mindent elhordtak, amit tudtak, így nem maradhatott túl sok nyom a város után. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy a környéken miért találtak több helyen ugyanarra a kultúrára utaló nyomokat.

A templom maga Copacabana városa és a két kedvelt turistalátványosság, a Nap szigete, illetve a Hold szigete között helyezkedik el. Szerencsére a víz nem tett túl nagy kárt benne, és az expedíció máris a romok felszínre hozatalát tervezi, legalábbis azt, amit lehetséges.

A bolíviai kulturális miniszter helyettese, Antoniao Eguino máris biztosította a kutatókat és a sajtót, hogy minden tőlük telhető segítséget megadnak a romok kiemeléséhez, illetve a további kutatásokhoz. Mint mondta, a lelet is azt bizonyítja, hogy fejlett civilizációk már jóval régebben éltek ezen a vidéken, és több nyomot hagytak maguk után, mint azt korábban gondolták.