Cukorszemle

2002.12.05. 11:12
Ahogy közeledik a karácsony, egyre többen érzik úgy, hogy szaloncukrot kell vásárolniuk. Íme, egy rövid történeti összefoglaló és jelentés a szaloncukor- és fenyődíszpiac jelenlegi állapotáról.
A szaloncukor története a bioszféráéval egyidős. Mint ismert, a világ első élő organizmusai rendkívül hasonlóak voltak a jelenleg ismert szaloncukorhoz, a zseléshez leginkább.

Történeti áttekintés

Ádáz küzdelem
A szaloncukrot a csokoládé feltalálása előtt parafadugóból, szegényebb környékeken kavicsból készítették, ezt követte a dió, a mogyoró és egyéb magok alkalmazása. A modern kor elsődleges célja mindig is az volt, hogy valahogy feledtesse a karácsonyi finomság sötét múltját. A kései Kádár-rendszer ezt - a konzumszaloncukornak nevezett tévút után - a zselés szaloncukorral szerette volna elérni, amelyből mindössze egy szem annyi szénhidrátot tartalmazott, mint a két világháború közötti Magyarország egy évi teljes cukorfogyasztása

A szaloncukor
Leírása:
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fémgőzölt fóliába pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.

Alak:
Jellegzetes (pl. ovális, téglatest lekerekített felső élekkel stb.), teljes alakú, ép, közel egyenlő nagyságú.
Szín, felület:
A korpusz a felhasznált anyagokra jellemző színű, a bevonat a jellegének megfelelő, összefüggő, hézagmentes.
Állag
A fajtájára jellemző, könnyen átharapható legyen. A mártott szaloncukor bevonata könnyen olvadó, sima legyen.
Íz, illat
Kellemes, a fajtájára, illetve a felhasznált ízesítő- és dúsítóanyagra jellemző.
Megnevezés
A megnevezés tartalmazza a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utaljon a bevonóanyagra.

Forrás: Országos Mezőgazdasági
Könyvtár és Dokumentációs Központ

A szaloncukorgyártás fejlődése az édességipari ágazaton belül stabilnak és dinamikusnak mondható. A piacért folytatott küzdelem évről évre ádázabb. A kilencvenes évek elején úgy tűnt, hogy a kókuszos szaloncukor lesz a csodafegyver, amely megdöntheti a gyümölcszselé egyeduralmát, de a gazdasági nehézségek miatt, nem érhette el célját.

Az évtized végén azonban fordult a kocka, és a kókuszos, gesztenyés, karamellás és - a nagy visszatérő - marcipános szaloncukor együttes fellépésének köszönhetően véget ért a zselékorszak. A mába érkezve azt látjuk, hogy a derék hazai édességipar mellett már a külföldi gyártmányú szaloncukrok is felsorakoznak a karácsonyi cukorkapiacon, olyan különlegességekkel, mint a joghurtos és az almás szaloncukor.

Toboz és szívecske

Aki szaloncukrot vesz, az legelőször a pénztárcájába néz. Tök mindegy ugyanis, hogy mi kerül a fára, az ember végül úgy is lezabálja.

A Fundy és Stollwerck gyártmányú szaloncuki vastagon beteríti az országot. Minden boltban kapható, olcsó, mondhatni tömegszaloncukor, félkilós kiszerelésben vihető. Az általam átlagosnak gondolt egykilós beszerzésre egy ezressel érdemes készülni. Külön öröm, hogy választék van, hiszen a fentebb említett kókuszos, gesztenyés és karamellás szaloncukor továbbra is tartja magát a retró toxikó zselés mellett.

A Milka szaloncukrot azoknak ajánlom, akik felső kategóriás cuccokra vágynak. A Milka átlagosan kétszer annyiba kerül, mint egy magyar termék, viszont különös, mert kapható joghurtos, almás, tisztán tejcsokis és sok más töltelékkel; szerintem káposztás is van, de ez nem biztos.

Virtuális szaloncukor
A külhoni versenyzők közül a Nestlé, a pár hete magabiztosan megnyert csokitélapó-csata után, szettekkel indul a fenyőfák felé. Ezekben kábé negyedkilónyi szaloncukor mellett, színben harmonizáló fenyődíszek és angyalhaj is található - remélem a dobozra ráírták, hogy tartalma csak részben ehető. A Nestlé emellett kiscsomagos csokidíszeket is piacra dobott, fenyőtoboz- és szívalakút. Ez utóbbit meg is könnyeztem, amikor a Móricz Zsigmond körtéri Spar-ban egy vak ember ráismert a formára, és azt mondta 'szívecske'.

A brit vonalat képviselő Cadbury nem annyira drága, mint amennyire ritka. A cég szaloncukorral kapcsolatos filozófiája konzervatívnak tűnik: kapható tőlük csokibevonatú karamella, és karamellabevonatú csoki. Naná, hogy a karamellabevonatú csokit választottam.

A kimért kíméletlen harca a kiméretlen ellen

Most következik a lényeg: a kreativitás. Vannak emberek, akiknek a karácsony egy hosszú mentális gyakorlat, és nem érdeklik őket, sem az árak, sem a csomagolások. Az ilyen emberek dekára vesznek szaloncukrot.

A kimért szaloncukor nagy előnye, hogy rengeteg félét kérhet belőle az ember, és pont annyit kap, amennyit kér, amennyire úgy érzi, szükség van.

Temetetlen múlt
Vágva, nem harapva
A kimért szaloncukrok egy része a már említett termékek megbontott dobozaiból kerül elő, de akad közöttük valódi házi gyártmány, olyan, aminek a borításán se télapó, se angyal, csak korrekt sztaniol, mint Pirx kapitány űrhajója.

A kimért szaloncukrok árai tíz dekánként 85-től 220 forintig terjednek (tovább is terjednek, ez bizonyos), az átlagár 120 forint. A Fundy, Stollwerck féle bolti cucc tíz dekája durván kilencven forintba kerül. A Milka-féle joghurtos szaloncukor mintapéldányait pedig ugyanezen a könyvelési alapokon tízdekánként 240 forintért szereztem be.

Kellemes ünneplést és kevés virtuális szaloncukrot kívánok!