A bliccelők: állatok

2003.04.22. 06:49
A BKV Rt. ellenőreinek tapasztalatai szerint a legtöbben a külvárosi buszokon, míg a legkevesebben a metró belvárosi szakaszain és a HÉV-járatokon utaznak érvényes vonaljegy vagy bérlet nélkül.
Az ellenőrzött utasok 7-10 százaléka nem tud érvényes vonaljegyet vagy bérletet felmutatni - mondta ezzel kapcsolatban Bencze Ferencné, a BKV Rt. jegy- és bérletellenőrzési szakszolgálatának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta.

A szakember tájékoztatása szerint a BKV Rt. mintegy 460 munkatársa az év minden napján végez ellenőrzéseket a fővárosban naponta közlekedő csaknem 2200 járművön.

A belvárosi kerületekben közlekedő buszokon, trolikon és villamosok, a metró és a HÉV belső szakaszain kevésbé jellemző a bliccelés, míg a külső területeken több a bírságolás.

Angolul tanulnak az ellenőrök

Tóth Sándor, a szakszolgálat másik vezetője közölte: az ellenőröknek angol nyelvoktatást, valamint szakpszichológus bevonásával kommunikációs és konfliktuskezelő tréningeket szerveznek.

Ennek ellenére a munkakör jellegéből adódóan előfordulnak az utasok által kifogásolt intézkedések. A szakszolgálat vezetése minden beérkező panaszt, kifogást kivizsgál. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az ellenőr fellépése, szakszerűtlen intézkedése indokolttá tette a bejelentést, a munkáltató szankcionálja a munkatárs viselkedését, például figyelmeztetéssel vagy prémium megvonásával.

A közlekedési cég azonban arról nem vezet nyilvántartást, hogy a jegyellenőrök naponta hány alkalommal kényszerülnek vitás helyzetek tisztázására rendőri segítséget igénybe venni.

"Ha nem szeretnéd mások előtt elásni magad..."

A BKV pár hónapja "az utazási kultúra javítása érdekében", "Próbáld ki bérlettel is!" szlogennel reklámkampányba kezdett. A reklámok többnyire valamilyen állat - magát elásó pocok, rejtőzködő kaméleon, vagy riadtan figyelő maki - képében ábrázolják a bliccelő utasokat.