Nagy Testvér divatba jön

2000.02.02. 18:04
A rekordnézettséget hozó tavalyi holland példa nyomán Németország is Big Brother-lázban ég. Köln mellett már épül a bekamerázott földszintes épület, ahová a világtól elvágva 100 napra 5 férfit és 5 nőt bezárnak. A résztvevőket az interneten is toborozták: a tét negyedmillió márka. A nagy népszerűség ellénére a rajna-pfalzi tartományi miniszterelnök az adást még elindulása előtt be szeretné tiltatni.

A kölni Big Brother házba az elképzelés szerint egyszerre költözik be a tíz résztvevő. A közösség legfeljebb 100 napig lesz elvágva a külvilágtól, aki utoljára bent marad, az viszi a főnyereményt. A résztvevők figyelmét egymásról semmi nem terelheti el, hiszen tv, rádió, telefon, internet és újságok nélkül kell élniük. Óra sem lesz az egész házban. A kenyeret maguknak kell sütniük, a kertben megterem kiegészítésnek némi zöldség, de a konyhában nem lesz semmilyen elektromos eszköz. Az alapvető élelmiszereket hetente leszállítják nekik, de a heti zsebpénzből közösen kell eldönteniük, hogy mit vesznek. Összesen 28 kamera pásztázza az épület minden négyzetcentiméterét, a nap 24 órájában. A történésekről minden nap összefoglalót ad az RTL2.

Rendszeres időközönként a résztvevők maguk közül két jelöltet a hazaküldenek. A döntő szó a tévénézőké: telefonos szavazással döntik el, hogy kettejük közül kinek kötnek útilaput a talpára. Akinek nem tetszik a részvétel, bármikor kiléphet. Senkit nem kényszerítenek a bent maradásra, de aki egyszer magától elment, vissza már nem jöhet. A 100. nap végére csak hárman maradnak a házban. Közöttük is a nézők szimpátiaszavazatai döntenek. A végső bent maradó lesz a Big Brother győztese, a negyedmillió márkás fődíj boldog tulajdonosa. Bart, a holland adás végsőkig bent maradó szereplője a köznép kedvence lett, ennek megfelelően a sorozat után reklámszerepekkel halmozták el.

A történet és az ötlet mindössze ennyi, mégis nagy vihart kavart az RTL2 magánadó bejelentése, mely szerint március 1-től beindul a saját Big Brother műsor. Már az időpont is megvan: minden este negyed kilenckor adják le a real-life történet újabb fejezetét. Németországban egy sorozat indulását sem előzte meg ekkora érdeklődés. Az RTL kettes csatornája szerint összesen 20 ezren jelentkeztek a Big Brother lakóközösségbe. A kiírás szerint egyebek mellett feltétel volt a német állandó lakcím. A határidő már lejárt.

gyoztes
A holland győztes
Hiába a nagy népszerűség, a rajna-pfalzi tartományi miniszterelnök, a szociáldemokrata Kurt Beck az adást még elindulása előtt be szeretné tiltatni. A magánadókat felügyelő illetékes hesseni hivatalhoz intézett levelében kifogásolja, hogy a sorozat előre lefektetett irányelvei és tartalma a hírközlésről szóló alapvető szabályokba ütköznek. Véleménye szerint nem szabad a társadalmi értékek romlásáról papolni, és közben tétlenül szemlélni az ilyen folyamatokat. Az, hogy a Big Brother sorozat Hollandiában magas nézettséget ért el, nem hatja meg a tartományi miniszterelnököt. "A magas nézetség hajszolása nem igazolhat minden szemetet. Nem kell minden idiotizmust átvennünk, ami külföldön magas nézettséget hozott."

Az előzetes tiltásnak nincsen semmilyen alapja - véli ezzel szemben Wolfgang Clement (szintén SPD) Észak-Rajna Vesztfália miniszterelnöke. A tévéadásokat elővigyázatosságból nem lehet megrendszabályozni. A politika mindenesetre nem nézheti majd tétlenül, ha a Big Brother résztvevőit emberhez méltatlan módon mutatják a képernyőn. Clement emiatt a tévéshow ügyét a tartományi miniszterelnöki konferencián szeretné felvetni. Megfontolásra javasolta, hogy az országos sugárzású adók egyezzenek meg a "képenyőn végrehajtott emberkísérletek" korlátozásáról. Helyes volna, ha a magán-tévéadók a délutáni beszélgetős műsorokhoz hasonlóan ennél az új típusú műsornál is meghatároznák az elemi szabályokat.