Romák és magyarok csaptak össze az erdélyi Apácán

2007.08.22. 14:08
Komoly konfliktus robbant ki a romániai Apácán. Körülbelül 200 roma és 150 magyar támadt egymásra tegnap éjjel a Brassó megyei településen.

Több száz magyar és roma támadt egymásra a keddről szerdára virradó éjszaka az erdélyi Brassó megyében található Apácán, jelentették szerdán román hírforrások.

Körülbelül 130 csendőr és rendőr közbelépésére volt szükség a kedélyek lecsillapítására. A konfliktus azt követően robbant ki, hogy a helyi magyarok rajtakaptak öt romát, amint termésükből loptak. Ez utóbbiak agresszíven reagáltak, ezért a magyarok botokkal, vasvillákkal és kövekkel felszerelkezve támadtak a cigányok házaira. Az összecsapás során három személy könnyen megsérült.

A Brassó megyei hatóságok szerdán délelőtt a két közösség képviselőinek jelenlétében tartottak megbeszélést. Az esemény után tartott sajtótájékoztatón a település polgármestere közölte, hogy szerda délelőttre már csökkent a feszültség a településen. A csendőrség azonban továbbra is fokozott megfigyelés alatt tartja a települést, hiszen nagyszabású összetűzésről van szó: körülbelül 200 roma és 150 magyar támadt egymásra.

Romániában nem először fordul elő ilyen jellegű konfliktus. 1993-ban a Maros megyei Hadréven románok és magyarok gyújtották fel a helyi romák házait. Egy román férfi meggyilkolását követően a falu lakosai meglincselték a gyilkosságért felelős roma testvérpárt, egy ember bennégett a felgyújtott házában. Összesen 14 házat égettek fel a falu lakói, s a romákat elűzték a faluból.