Nyolcas ikrek születtek Olaszországban

2000.09.18. 17:40
Egy szicíliai anya koraszülött nyolcas ikreket hozott világra, a kisbabák közül csupán hat van életben. Az anyuka termékenységi gyógyszereket szedett, az ikreket a gyógyszereknek köszönheti.
. Az anyuka termékenységi gyógyszereket szedett, az ikreket a gyógyszereknek köszönheti
A 31 éves Mariella Mazzara szülési fájdalmai szerdán jelentkeztek először, akkor egy kislányt hozott világra. Az orvosok a szülés késleltetésén fáradoztak - mivel a hét hónapos magzatok még fejletlenek voltak -, de vasárnap újból jelentkeztek a szülési fájdalmak. Mariella egy fiút hozott világra, és az orvosok úgy döntöttek, hogy a többi hat gyermeket császármetszéssel segítik világra.

Az ANSA hírügynökség szerint az egyik kisfiú a szülés után kevéssel meghalt, egy kislány pedig hétfőn véralvadási problémák miatt hunyt el. Mindegyik kisbaba súlya nagyon kicsi, 500 grammot nyomnak. A szülést túlélő gyermekek közül négy lány és két fiú - a milánói Niguarda kórházban ápolják őket.

Koraszülés
Koraszülésnek nevezik a terhesség 35. hete előtti szüléseket. Kettes ikrek esetében 25-35 százalékos az esély a koraszülésre, hármas ikrek esetében az esély nő, négyes vagy több ikrek esetében biztos a koraszülés. Termékenységi gyógyszerek használata, vagy a mesterséges megtermékenyítés növeli az ikrek születésének esélyeit.
A Mazzara család hat évnyi sikertelen gyermeknemzési kísérletezés után szánták el magukat a termékenységi gyógyszerek alkalmazására. A szakértők bírálták a termékenységi terápiát, mondván egy elővigyázatosabb megfigyelés megakadályozhatta volna a nagyszámú iker fogantatását.

A család visszautasította az orvosok tanácsát, miszerint néhány embriót kivennének az anyából, így a többi magzat életbemaradási esélye jelentősen növekedne. A koraszülött gyermekek életben maradási esélyei kicsik, a pozitív példa azonban létezik: 1998. decemberében Houstonban ugyancsak nyolcas ikrek születtek a termékenységi gyógyszeres terápia következtében, közülük heten elérték az egyéves kort.