Újabb tüntetés a Magyar Gárda ellen

2007.09.01. 10:27

A kirekesztés, a fajgyűlölet, a náci eszmék és a háborúk ellen emeltek szót a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) antifasiszta demonstrációján felszólalók a II. világháború kitörésének emléknapján a budapesti Deák téren lévő Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékmű előtt szombat hajnalban kezdődött tüntetésen.

A rendszerváltás után 17 évvel társadalmunkban megerősödtek a korábban a világot már pusztulásba vivő bűnös náci eszmék, éppen egy héttel ezelőtt alakult meg a Magyar Gárda - mondta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, hozzátéve, ezért tartották szükségesnek, hogy a hatvannyolc évvel ezelőtt, 4 óra 45 perckor megkezdődött II. világháború évfordulóján antifasiszta tüntetésükkel emlékeztessenek a náci eszme veszélyére.

Lehet vitatkozni, hogy mennyire van fasizmus Magyarországon, de megjelentek ezek a csírák, amelyeket el kell fojtani, azt hangoztatva, soha többé háború, soha többé fasizmus - mondta beszédében Hanti Vilmos.

A néhány tucatnyi résztvevő előtt Pálfi Balázs rádiós újságíró a melegszervezetek nevében tartott beszédében azt mondta: nem a Magyar Gárda képviseli az országot, a melegek is tagjai a társadalomnak, jelenlétükkel is azt demonstrálják, hogy nem félnek, ezért ellenlépésként megalakítják a "Szivárvány Gárdát".

Emlékeztetett, a melegeket is koncentrációs táborokba zárták a zsidókkal, cigányokkal, baloldaliakkal együtt, és mint elmondta, ezért viselnek az antifasiszta tüntetésen rózsaszín háromszöget, mert a lágerekben az a melegek "jele" volt. A melegszervezetekhez tartozó tüntetők szivárvány színű zászlókkal, transzparensekkel tiltakoztak a kirekesztés, a fajgyűlölet ellen.