A rendőrség szerint Veres János fiai nem követtek el bűncselekményt

2007.08.21. 09:16
A rendőrség szerint nem követtek el bűncselekményt Veres János pénzügyminiszter fiai, akik egy nyírbátori fesztiválon 300 ezer forintot kértek egy büféstől, hogy az a rendezvény alatt nyitva tarthasson. Veres János és fiai szerint a Hír tv manipulált felvételeket mutatott be.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányság nem indít eljárást Veres János fiai ügyében, írja a Népszabadság. A rendőrök megnézték a Hír tv által készített rejtett kamerás felvételeket, amelyek álláspontjuk szerint nem tartalmaznak zsarolásra, önbíráskodásra vagy egyéb bűncselekményre utaló információkat.

Veres Gábor testvérével évek óta amatőr rockfesztivált szervez a nyírbátori strandon. A Hír tv Célpont című műsorának pénteken sugárzott rejtett kamerás felvételén a pénzügyminiszter fia 300 ezer forintot kér egy nyírbátori büféstől.

A strandon működő árusítóknak ugyanis fizetniük kell a szervezőknek azért, hogy a rendezvényeken kereskedhessenek. A strand egyik büfése, aki a rejtett kamerás felvételen szerepel, tavaly nem akart fizetni. Azzal érvelt, hogy neki egész évben joga van árusítani a strandon.

A tavalyi vita tettlegességig is fajult. A strand konkurrens büféjének tulajdonosa állítólag fojtogatta a kereskedőt. A rendezvényt biztosító In-Kal Security emberei végül megakadályozták, hogy a fesztiválon a büfés is árusítson.

"Mindenképpen meg akartunk egyezni a kereskedővel, a nyitvatartási jogát nem korlátozva - mondta Veres Gábor a Népszabadságnak. - Egyrészt azért, hogy a büfés a többiekhez hasonlóan fizessen hozzájárulást a rendezvény vendégeinek való árusítás jogáért. Másrészt tisztázni akartuk: a fesztivál szervezőinek felelősséget kell vállalniuk a résztvevők testi épségéért, így például a szerződött partnereink nem árulhatnak italt üvegpohárban és üvegpalackban, mert ezek veszélyesek lehetnek."

A Hír tv felvételén elhangzik, hogy Veres Gábor állítólag garantálja a büfésnek, hogy ha fizet, akkor a kereskedőt békén hagyják. Veres Gábor a Népszabadságnak ezzel kapcsolatban azt mondta, ez egy összevágott felvétel, ő nem pontosan arra a kérdésre válaszolt, ami a felvételen hallható. "Hozzák nyilvánosságra a teljes beszélgetést, mert annak minden sorát vállalom."

A Népszabadságban a kereskedő azt mondja: "Nem védelmi pénzről volt szó, a Veres fiúkat nem tartom gengsztereknek, maffiózóknak, de azt sérelmezem, hogy jó kapcsolatban vannak azzal, aki engem tavaly fojtogatott. Az igaz, hogy tavaly nem voltak ott, amikor mindez történt, de azóta is jóban vannak azzal az emberrel."

Veres János pénzügyminiszter a Népszabadságnak azt mondta, nem engedhető meg, hogy egy politikust a családja felhasználásával sározzanak, gyalázzanak, ezért személyiségi jogok megsértése és rágalmazás miatt pert indít a felvételt nyilvánosságra hozó Hír tv és Magyar Nemzet ellen.