Vizsgáltatná a diákigazolvány-ügyet Pokorni

2006.01.05. 18:59
Független szakértőkkel vizsgáltatná meg a diákigazolvány-rendszer koncepcióját A Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán szerint már a nyolc éve bevezetett plasztik lap is irreális drága lett, hiszen egyáltalán nem használták ki a beleépített csipet. A kormányszóvivő szerint dicséret, nem pedig bírálat illetné az oktatási tárcát, amiért olcsóbban akarja beszerezni a diákigazolványokat.

A Fidesz azt javasolja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök független informatikai szakértőkkel vizsgáltassa felül a diákigazolvány-rendszer koncepcióját - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint a felülvizsgálatot indokolja a Magyar Bálint által nyolc éve megkötött szerződés fiaskója és a most érvénytelenné nyilvánított tender.

Verseny versenytárs nélkül

A korábbi oktatási miniszter szerint indokolt lenne, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost is bevonják a vizsgálatba. A politikus kifejtette: a 2005 végén meghirdetett új tender menete kísértetiesen hasonlított a Nemzeti Tankönyvkiadóéhoz. "Ez esetben is egyetlen versenyző maradt talpon - verseny nélkül: a T-Systems Hungary Kft., amelynek egyik nevesített alvállalkozója az Erdős Ákos tulajdonában lévő Állami Nyomda. Ezt azóta senki nem cáfolta" - közölte.

A fideszes politikus felidézte, hogy a várható árakra vonatkozó hírek meglehetősen nagy port vertek fel, hiszen a verseny nélkül megbízáshoz jutó T-Systems a felsőoktatásban háromszoros, a közoktatási kártyáknál kétszeres árnövekedéssel vállalta volna az új okmányok gyártását.

Ne lehessen drágább a diákigazolvány, mint most

A Fidesz alelnöke azt mondta, reményeik szerint nem nőnek kétszeresére, illetve háromszorosára a diákigazolványok árai, álláspontjuk szerint az új igazolványok semmiképpen sem lehetnek drágábbak mint a jelenlegiek. Hangsúlyozta: a folytatást nem lehet Magyar Bálintra és az Oktatási Minisztériumra bízni.

A szaktárca vezetője nyolc éve is rossz koncepció alapján kötött szerződést, s az egyetemi hallgatók ennyi időn át feleslegesen fizették a diákigazolványba épített csipkártya árát, amelyet soha senki semmire nem tudott használni - közölte.

"Senki se tolta ki a garázsból a Trabantot

"Most azért kellene drágább kártyát gyártani, mert - ahogy a miniszter mondta-, a régi egy Trabant volt, s most egy Audit kapnak a hallgatók. Ugyanakkor a Trabantot sem tolták ki soha a garázsból" - mondta Pokorni Zoltán.

A korábbi oktatási miniszter feltette a kérdést: indokolt-e, hogy egy közhivatal, az Oktatási Minisztérium, a hallgatók személyes adatait őrizze, nyilvántartsa és kiegészítse olyan elektronikus pénztárcafunkcióval, amellyel nyilvántartásba kerülnek a diákok utazási, étkezési, vásárlási szokásai. Kiemelte, hogy a közelmúltban kiosztott oktatási azonosító számot 20 millió forintból megoldották, miközben a diákigazolvány-tender több milliárdba kerül.

Mi indokolja a több milliárdos szerződés megkötését? - kérdezte Pokorni Zoltán. Kitért arra is: a Fidesz javasolja, hogy az Oktatási Minisztérium hozza nyilvánosságra az ajánlatokat, hogy mindenki láthassa, milyen feltételekkel kívánt a T-Systems és alvállalkozója, Erdős Ákos pályázni.

A kormányszóvivő szerint Pokorni Zoltán szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem ért egyet azzal, hogy az oktatási tárca közhasznú társasága olcsóbban akart beszerezni diákigazolványokat, és ezért nem fogadta el a pályázó magas árajánlatát.

Batiz András hangsúlyozta: emiatt nem bírálnia kellene a jobboldalnak az oktatási tárcát, hanem elismeréssel adóznia. "Gyurcsány Ferenc egyébként eddig sem, és ezután sem fog beleszólni a szakemberek munkájába, akik szabályosan bonyolítanak le egy nyilvános pályázatot, amit egyébként még a jobboldali politikus sem vont kétségbe" - mondta.

Amint arról az Index beszámolt az OM eredménytelennek nyilvánította az új diákigazolványok elkészítésére kiírt pályázatot és hamarosan új közbeszerzési eljárást indítanak. Az Oktatási Minisztérium hivatalos indoklása szerint a mostani közbeszerzési eljárást azért nyilvánították érvénytelennek, mert az egyetlen versenyben maradt pályázó, a T-Systems Kft. az Educatio Kht. többszöri kérésére sem csökkentette számottevően ajánlati árait. Az Index beszámolt arról is, hogy a tendert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen állítatta le, mert a kormányülésen kifejtette, nem akar több állami nyomdás botrányt a választásokig. Bár az indexnek több forrása megerősítette, hogy mindez így történt, a kormányszóvivő tagadta, hogy a kormányfő beleavatkozott volna az ügybe.