Két ügyet lezárt a netrendőrség

2000.04.17. 14:15
A napokban két internettel kapcsolatos ügyet is befejezett a január óta működő magyar inernetes rendőrség. Az egyikben a szerelmes rendszergazda állt bosszút - obszcén szövegeket jelentetett meg egy hölgyről -, aki ezért beperelte. A másik esetben egy szabolcsi férfit füleltek le, aki mobil-dekódolót hirdetett a hálón.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikácós igazgatója tavaly decemberben a Törzsasztalban is megerősítette, hogy 2000. január elsejétől 3-5 fős csoport fogja figyelni a nap 24 órájában az internetet: az esetleges jogsértőket, összefüggéseket keresnek, elemeznek.

Garamvölgyi László: két további ügy hamarosan lezárul
Januárban megkezdte munkáját az ,,internet-rendőrség" (nekik sincs jobb szavuk rá, esetenként az internet-figyelő szolgálatot használják): az ötfős csapatra azonban nincs külön keret, az internet-szakértő rendőrök tulajdonképpen társadalmi munkában, éjszakánként figyelik a netet.

A csoport tagjai a megszerzett információkat továbbadják a nyomozóknak. Saját speciális jogkörük ugyanis nincsen, inkább a szakérők tevékenységéhez lehetne hasonlítani a működésüket - fogalmazott Garamvölgyi.

A szóvivő az ORFK-n tarottt sajtóbeszélgetésen azt is elmondta, hogy bár nyögvenyelősen indult, a monitoring-hálózatból kifejlesztett netrendőrség mégis eredményeket tud felmutatni.

Tarifa-megjelölés nélkül nem bűntett

A jelenlegi törvények szerint, ha valaki azt hirdeti: "Rószaszín cicák pajkoskodnak a neten gáláns úriembereknek", az nem szexhirdetés. Ha beleírná, hogy ötezerért, már az volna, de nyilván nem írja bele.

A papír-formátumban megjelenő újságokhoz hasonlóan a kiadó lehetne a felelős a szövegért. Erről folynak is a tárgyalások, a legtöbb szolgáltató hajlandó lenne segíteni a rendőrséget, nekik is ez az érdekük.

Ugyanez a gond a horrorisztikus és az agresszív anyagokkal is. Ezeket az oldalakat ráadásul 16 és 18 óra között látogatják legtöbben - a számítástechnika szakkörök idején.

A napokban két internettel kapcsolatos bűnügy felderítését is befejeztek. Az egyikben egy férfi (egyébként rendszergazda) az ,,Adjátok meg egy jó kurva telefonszámát" címmel inditott témába írta be az azóta idegösszeomlást kapott lány telefonszámát. A nőt naponta öten-hatan hívták a mobilján extra szolgáltatást kérve.

A lány a rendőrséghez fordult, a rendőrök a bírósághoz irányították, hogy az ilyenkor szokásos módon polgári peres eljárást indítson. Miután ez megtörtént, a bíróság a netrendőrök segítségét kérte.

A rendőrök először azt tanácsolták az ifjú hölgynek, hogy ugyanabban a topicban írja meg: ő nem az, ami az előtte és utána található ötven készséges hölgyemény. ,,Valaki" ezt a szöveget is megváltoztatta, folytatva a mocskolódást.

A e-rendőrök végül a férfi nyomára bukkantak, és lefülelték a cég négy különböző gépéről egyszerre üzengető, ,,valaki" becenéven bejelentkező férfit. A bosszúálló rendszergazda ellen nagy nyilvánosság előtt történő rágalmazásért folyik a polgári per.

Hiányosságok és rendezetlenség

A net magyarországi szabályozásának hiányossága és az internetes adatvédelem rendezetlensége jónéhány problémát fölvet.

Az is kérdéses, hogyan lehet bizonyítani, ki volt az, aki a gépet használta; hogy mennyi pénzre lehet beperelni a rendőrséget a munkaeszköz lefoglalásával okozott kár miatt; hogy kéznél van-e a szakember, aki a helyszíneléskor meg tudja mondani: mi is az, amit pontosan le kellene foglalni...

A másik ügynek szintén egy rendszergazda a főszereplője. Őt a rendőrség számítógépes csalás bűntettével gyanúsítja - közölte a kommunikációs igazgató.

A Tokajban dolgozó, nyíregyházán egy laptoppal a különböző nyíregyházi helyszínekre érkező szakértő az interneten hirdette szolgáltatását. Ötvenezer forintért árulta a programot, amivel lopott mobiltelefonokat lehet kikódolni. Mint a gyanúsított a három érdeklődőnek álcázott rendőrrel közölte: ezért a pénzért be is tanítja őket. A lopott készülékeket korábban Ukrajnába és Romániába vitték eladni, de mint a gyanúsított fogalmazott, annyi munkája van már, hogy egyedül nem győzi, eladja a programot.

A férfit a hirdetés alapján lenyomozták a rendőrök, és munkahelyén lefoglalták a számítógépet is, amelyre a kódoló programot telepítették.

Garamvölgyi László szerint hasonló hirdetések azért jelenhetnek meg a neten, mert eddig semmi retorzió nem követte a bűncselekményeket.

Garamvölgyi közölte azt is, hogy az internet-figyelő részleg jelenleg több tucat ügyön dolgozik, közülük további kettő hamarosan eredményesen lezárul, de ezekről a nyomozás érdekében nem árult el részleteket.