Borítékba zárt titkok

2000.10.30. 16:24
Az MSZP parlamenti frakciója a Torgyán-villa ügyében kialakult botrány kapcsán azt javasolja a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságnak, hogy nyissa fel a kisgazda pártelnök vagyonnyilatkozatának titkos záradékát, hogy kiderüljön: abban is hazudott-e Torgyán József a vagyoni helyzetéről. Isépy Tamás, a mentelmi bizottság fideszes elnöke szerint nincsen ma olyan összeférhetetlenségi eljárás, amelynek keretében felnyitható lenne a titkos boríték. Csúcs László kisgazda frakcióvezető-helyettes szerint Torgyán pártelnök egyet tehet: vagyoni helyzetének nyilvánosság elé tárásával tisztázza magát.
MSZP-s sajtótájékoztató
Az MSZP parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött kezdeményezi a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságnál, hogy nyissák fel Torgyán József kisgazda pártelnök vagyonnyilatkozatának titkos záradékát - közölte a frakcióülést követő tájékoztatón Kovács László pártelnök-frakcióvezető. Torgyán József házépítése azt követően vált ,,üggyé", hogy a Magyar hírlap nyilvánosságra hozta: a pártelnök felesége 50 millió forintért vásárolt építési telket a XII. kerületben, s máris el is kezdődött a luxusvilla kivitelezése. Torgyán hétvégi nyilatkozataiban úgy vélekedett: nem luxusvillát építtet, annak ellenére sem, hogy a háromszintes építményben úszómedence éppúgy helyet kap, mint szauna, vagy lift.

Kovács tájékoztatása szerint egyelőre elvetették a vizsgálóbizottság felállításának tervét. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy kiderüljön: a titkos borítékban lévő adatok valósak-e, avagy annak kitöltésekor is hazudott Torgyán.

Teljesíthetetlen kérés

Isépy Tamás
az Országgyűlés Mentelmi- és Összeférhetetlenségi Bizottságának fideszes elnöke
Isépy Tamás, az Országgyűlés Mentelmi- és Összeférhetetlenségi Bizottságának fideszes elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: a szocialisták kérése teljesíthetetlen. A hatályos összeférhetetlenségi törvény ugyanis nem ismer olyan összeférhetetlenségi eljárást, amelynek keretében felbontható lenne a titkos boríték, amely a nyilvános adatokon túl a családtagokra vonatkozó adatokat is tartalmaz. Ha valaki kezdeményezi az összeférhetetlenségi eljárást a parlament elnökénél, akkor Áder Jánosnak hivatalból a bizottsághoz kell utalnia.

A testület ezután kezdeményezheti a hamis adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozat kijavítását, amire a képviselő, vagy hajlandó vagy, nem. Ha nem, akkor a bizottság tagjai közül kisorsolnak három személyt, akik vizsgálatot folytathatnak, de a boríték kinyitására nekik sincsen módjuk. Mindössze jelentést készíthetnek, amelyet a házelnöknek kell eljuttatniuk, neki pedig a parlamentet kell tájékoztatni az eredményről.

Hiányos jogszabályok

A politikus szerint ez is mutatja: az összeférhetetlenségi törvénymódosításra szorul. Egy képviselőtársát idézve kijelentette: hoztunk 1997-ben egy látványos törvényt, de az Isten óvjon minket attól, hogy végre kelljen azt hajtani. Azért is alkalmatlan a politikusok vagyongyarapodásának ellenőrzésére a vagyonnyilatkozat, mert a zárt boríték adatait még a mandátum megszűnésekor sem ismerheti meg senki. A dokumentumot a képviselő zárónyilatkozatával egyetemben meg kell semmisíteni.

Csúcs László, kisgazda frakcióvezető-helyettes szerint a kialakult kényes helyzetben Torgyán József egy dolgot tehet: nyilvánosság elé tárja vagyoni helyzetét, így tisztázva magát a vádak alól. Szerinte a képviselők jogállásáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a rablóktól való félelmében valaki valótlant állítson vagyonnyilatkozatában.