Gyurcsány Ferenc: nincs több IMF-dokumentum

2008.11.16. 19:27
A miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodást csak három dokumentum szabályozza, és azok nyilvánosak. Gyurcsány szerint a Fidesz gyerekesen viselkedik az ügyben.

Az eddig már nyilvánosságra hozottakon kívül nincs több dokumentuma a Magyarország és a Nemzetközi Valutalap (IMF) között kötött megállapodásnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva vasárnap.

A kormányfő elmondta: "Magyarországnak nincsenek titkos jelentései, sőt, egyáltalán nincsenek titkos jelentések".

Az IMF-fel történő megállapodás három elemet tartalmaz, az egyik az a kérelem, amelyet Magyarország küldött el a jegybankelnök és a pénzügyminiszter aláírásával, ez az a szándéklevél, amelyet már nyilvánosságra hoztunk - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátetette: a második elem az IMF igazgatóságának döntése, amely szintén nyilvános.

A megállapodás harmadik eleme az IMF honlapján található, ez a folyamatosan változó kondíciók listája - fogalmazott a kormányfő.

Leszögezte: a megállapodásnak nincs több nyilvános vagy titkos dokumentuma.

A miniszterelnök elmondta, az IMF-nek vannak a saját döntését megalapozó saját szakértői elemzései, javaslatai, ezekhez a kérelmezőnek, a magyar kormánynak nincs köze. "Ha jól tudom, az IMF saját gyakorlata az, hogy ezeket is nyilvánosságra hozza" - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Gyermekded, amit ezzel az üggyel a legnagyobb ellenzéki párt művel" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nagy bajban lehet a legnagyobb ellenzéki párt, ha tíz napja ennyi mondanivalója van Magyarországról.

Hozzátette: "a titkos anyagok kutatásához sok sikert kívánok a nem túl fantáziadús fideszes politikusoknak"