Megszűnik az Éjjeli Menedék

2003.10.29. 12:17
Október 26-án láthatták utoljára a nézők a Magyar Televízió Éjjeli menedék című műsorát. A vasárnapi adásban egy, a MIÉP meghívására Magyarországra érkezett angol történész szerint az 56-os forradalom első két napja 'antiszemita pogrom' volt, amit a 'zsidókormány' ellen robbantottak ki.
David Irving könyve '56-ról

Az 1938-as, londoni születésű David Irving szélsőjobboldali, antiszemita történész, aki tagja számos neonáci és holokausztot tagadó szervezetnek, mint például a Institute of Historical Review-nak, amely az Egyesült Államok legaktívabb ilyen szervezete. Irving a második világháborúról megjelent könyveivel szerzett magának hírnevet.

2000-ben egy angol bíróság kimondta, hogy Irving történelemhamisító és holokauszttagadó. Ki van tiltva Ausztriából, Németországból, Ausztráliából és Kanadából.

Irving, akit a MIÉP vendégül látott október 23-ai nagygyűlésén, 1981-ben adta ki könyvét az '56-os magyar forradalomról, amelynek megírásához hathatós segítséget kapott a Kádár-korszak agitációs és propagandabizottságától, írja Mink András történész a Népszabadságban.

A könyv az 1956-os eseményeket, mint a kommunista zsidó vezetés ellen felkelő antiszemita tömeg harcát magyarázza. Kádáréknak a napilap írása szerint kapóra jött Irving, akitől azt remélték, nyugaton olyan könyv jelenhet meg a forradalomról, amely a fasizmus Nyugaton bevett értelmezése és fogalmai alapján ássa alá a magyar forradalom széles körben elfogadott demokratikus imázsát.

Megszünteti az Éjjeli menedék+1 című műsort a Magyar Televízió - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A közlemény szerint azért döntöttek kedden a műsor megszüntetéséről, mert az október 26-ai, vasárnap esti adásban a nemzetet sértő torz és hamis állításoknak, a magyar lakosság érzelmeit bántó gondolatoknak adott helyt a műsor.

"Gondoskodunk az Éjjeli menedék helyén a jövőben a magyarországi politika és politikai filozófia minden áramlatát kiegyensúlyozottan megjelenítő műsorról, amelyre pályázatot írunk ki" - közölte az MTV.

A társaság közleménye szerint az Éjjeli menedék+1 vasárnap esti adásában a műsor készítői egy rendezvényen készült felvételben teret adtak a Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving, az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatban vallott nézeteinek. Ennek során többek között elhangzott, hogy "a felkelés első két napja antiszemita pogrom volt", illetve hogy a forradalmat az általa "zsidókormánynak" tekintett magyar kormány ellen a munkásság robbantotta ki, amíg az értelmiség csak később kapcsolódott a folyamatba.

A közlemény szerint a David Irving előbb idézett és egyéb kijelentései a műsor szerkesztőinek "gondozásában" megfelelő szerkesztői kontroll nélkül kerültek a műsorba. Az idézett mondatok az egész magyar nemzetet sértik méltóságában, és besározzák az 1956-os forradalom emlékét.

Mindez ütközik a televízió közszolgálati műsorszogáltatási szabályzatával, az alapvető erkölcsi értékekkel, amelyek nélkül tisztességes újságírói magatartás nem képzelhető el - tartalmazza a közlemény.

Siklósi Beatrix, a műsor szerkesztője az MTI megkeresésére szerdán, az MTV-vel fennálló szerződésének egyik kitételére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Eszerint rendkívüli felmondást vonhat maga után, ha nem őrzi meg a munkaköre betöltése során tudomására jutott azon tényeket, adatokat, ismereteket, amelyek a munkáltató vagy bármely más személy számára hátrányos következményekkel járhatnak.