Demszky jött, Csurka maradt

Nagy többséggel Demszky Gábort választotta elnökévé a Szabad Demokraták Szövetsége, Demszkyre 491, riválisára Fodor Gáborra pedig 207-en szavaztak. Az eredmény bejelentése után Demszky közölte: egy demokratikus pártban nincs helye a sértődésnek, így arra kéri ellenfele támogatóit: vállaljanak párttisztséget és dolgozzanak együtt az ügyvívői testületben, a parlamentben. A MIÉP tisztújító gyűlésén a 459 leadott voksból 457-en szavaztak Csurka Istvánra, a fennmaradó két szavazat pedig érvénytelen volt. Csurka István kijelentette: a MIÉP előretörése feltartóztathatatlan, mert "a helyzet olyan, amilyen".
Jelentős többséggel Demszky Gábort választotta az SZDSZ elnökének a párt küldöttgyűlése szombaton kora este. Demszky Gábor a párt újjászületésének kezdetét várja pártelnökké választásától. Arra kérte ellenfeleit, korábbi döntéseiket változtatassák meg és vállaljanak tisztséget a párt vezető testületeiben. Arra szólította fel: "dolgozzunk együtt az ügyvivői testületben, a parlamentben és az önkormányzatokban". A politikus szerint a történelem ismétli önmagát, mert 1981-ben amikor létrejött a Demokratikus Ellenzék, nagyon kevesen voltak. Egyre többen lettek azonban, mert igazat mondtak. Most újra egyre többen vannak, méghozzá az igazmondásért. Fodor Gábor Demszky szavaira reagálva közölte, hogy továbbra is vállalja az ügyvivőséget a pártban, és arra kérte a rá szavazókat, hogy támogassák Demszkyt.

Demszky Gábor
A párt újjászületésének kezdetét várja
Demszky szerint Orbánt kell legyőzni

A délelőtt kezdődött tanácskozáson a két pártelnök-jelölt, Demszky Gábor és Fodor Gábor programbeszédében egyaránt jelentős hangsúlyt kapott a rivális elképzeléseinek bírálata. Demszky legfontosabb céljának Orbán Viktor legyőzését nevezte, Fodor Gábor pedig úgy vélte: arról döntenek az elnökválasztás során a küldöttek, hogy demokratikus párt marad-e az SZDSZ. Magyar Bálint leköszönő pártelnök Demszky mellett tette le a voksát, míg Eörsi István író Fodor támogatására buzdított fölszólalásában.

Demszky Gábor szerint megválasztásán az múlik, hogy az SZDSZ kiesik a parlamentből, vagy újra sikeres párttá válik. A budapesti főpolgármester álláspontja szerint a Fodor Gábor által meghirdetett, a szocialistákkal való szövetséget előirányzó programnak az lehet a következménye, hogy az SZDSZ-nek nem lesz jövője ebben az országban. A jelölt az nevezte legfőbb célkitűzéseinek, hogy nyílt és tisztességes versenyben legyőzze Orbán Viktort a következő választáson és egyben megakadályozza, hogy az MSZP abszolút többséget szerezzen.

Fodor Gábor ezzel szemben azon az állásponton volt, hogy a Demszky Gábor által hirdetett középre helyezkedés, az MSZP-től és a Fidesztől való egyelő távolságtartás jelenté a biztos bukást a párt számára. Hangsúlyozta: azok szavazatát várja, akik az Orbán-Torgyán-kormány leváltását akarják, illetve azt kívánják, hogy az SZDSZ demokratikus párt maradjon és ismét megtalálja a hangot a liberális értelmiséggel.

Magyar Bálint
Bírálta a Fidesz-kisgazda-kormányt
Magyar Bálint leköszönő pártelnök Demszky Gábort biztosította támogatásáról. A politikus megfogalmazása szerint nem szabad viszont, hogy az erő felmutatása, az "Orbán Viktor-hasonmás" jellemezze a jövőben a párt politikáját. Magyar Bálint élesen bírálta a Fidesz-kisgazda-kormányt, amelyet "a nyugatos, európai fejlődés legnagyobb akadályának" nevezett. Eörsi István író szerint Fodor Gábor az ideális jelölt az SZDSZ elnöki tisztére.

Új Ügyvivői Testület, új program

A szombati szavazáson a párt Ügyvivői Testületének ismét tagja lett Fodor Gábor, aki Demszky kérésére elvállalta az ügyvivőséget. Az ÜT tagjai Szent-Iványi István országgyűlési képviselő, Zwack Péter, a Zwack Unicum Rt. elnöke, Fodor Gábor, Kis Zoltán országgyűlési képviselő, Hack Péter országgyűlési képviselő, Rajk László budapesti elnök, Bőhm András fővárosi frakcióvezető, Sértő-Radics István polgármester, Wekler Ferenc, a parlament alelnöke, Haraszti Miklós, korábbi parlamenti képviselő, Kóródi Mária országgyűlési képviselő, valamint Gulyás József Pest megyei elnök lett.

A párt meghatározó személyiségei közül Magyar Bálint leköszönt pártelnök, Kuncze Gábor frakcióvezető és Pető Iván korábbi elnök nem vállalták a jelölést az Ügyvivői Testületbe. Az indulók közül egyebek mellett nem jutott be Bauer Tamás országgyűlési képviselő, aki az elmúlt időben élesen bírálta Demszky Gábort, valamint Ónody Tamás, az SZDSZ-en belül működő Új Generáció elnöke. A korábbi tagok közül Horn Gábor és Ungár Klára nem kapott elegendő szavazatot az újraválasztáshoz. Kuncze Gábor várhatóan hétfőn bejelenti távozási szándékát a képviselőcsoport éléről, utódja pedig várhatóan Szent-Iványi István lesz.

A küldöttgyűlés zárónapján elsöprő többséggel, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett fogadták el az SZDSZ új programját. A Csillag István szakmai felügyelete alatt elkészült, "A korszakváltás programja" címet viselő dokumentum megírásában mintegy száz szakértő működött közre, köztük Békesi László, korábbi szocialista párti pénzügyminiszter.

Zárszavában Demszky Gábor úgy értékelte, hogy az új program az egyik alapja lehet a 2002-es választások utáni kormányprogramnak. Demszky szerint a korszakváltás programja segít meggyőzni a választókat, hogy érdemes bízni az SZDSZ-ben, amely az elvi politizálás mellett jelentős szakmai háttérrel rendelkezik.

Csurka: a MIÉP 2002-ben megháromszorozza képviselői számát

Újraválasztását követően Csurka István sajtótájékoztatón kijelentette: a MIÉP előretörése feltartóztathatatlan, mert "a helyzet olyan, amilyen". - A többi párt a hatalom megszerzésével és elfoglalásával van elfoglalva - mondta.

Hozzátette azt is, hogy a MIÉP most egyedül van, de véleménye szerint növekedni fog a párttal szövetkezni akarók tábora. A pártelnök bejelentette: a MIÉP mind a 176 választókerületben saját jelöltet indít.

Megfogalmazása szerint bejutási szövetséget nem kötnek senkivel, és nem várják azt sem, hogy valaki a hátára vegye őket púpnak. A pártelnök úgy vélte, hogy a 2002-ben megháromszorozzák a jelenlegi parlamenti erejüket, de ennél többre is képesek lesznek.

Csurka István nem zárta ki: ha úgy alakul a választás eredménye, hogy koalícióra kell lépniük, akkor arról a 2002-es rendkívüli országos gyűlés dönt majd. Kérdésre válaszolva Csurka István kijelentette: jelen állapotában sem az MSZP, sem az SZDSZ nem lehet koalíciós partner. Megjegyezte: e két párt is hasonlóképpen gondolkodik a MIÉP-ről.

Csurka István hangsúlyozta: senki ne tegyen szemrehányást a MIÉP-nek, ha a nemzeti oldal hibáit, korrupciós botrányait szigorúbban bírálják el, mint a baloldalét, de az a cél, hogy legyen végre tiszta nemzeti oldal.