Ítélet született a kémperben

2013.07.05. 21:35 Módosítva: 2013.07.05. 23:38

LELTÖLTENDŐT KAPOTT A VOLT TITOKMINISZTER

A kémperben első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték Szilvásy György volt titokminisztert és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt igazgatóját. Mindketten 2 év 10 hónapot kaptak, és mindketten a Gyurcsány-kormány alatt töltötték be tisztségüket. Gyurcsány az ötvenes éveket emlegeti. Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek Orbán Viktor és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak. A Heti Válasz egy 2011-es cikke szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezte Orbán Viktor kapcsolati hálóját.

ÖSSZECSAPOTT A KÉT OLDAL EGYIPTOMBAN

Országszerte tizenheten meghaltak, több mint kétszázan pedig megsebesültek a megbuktatott Mohamed Murszi volt elnök hívei és ellenzői között kirobbant összecsapásokban. A Tahrír térhez közeli Október 6. hídon kövekkel dobálta egymást a két tábor péntek este Kairóban, végül a hadsereg választotta szét a tüntetőket. A pénteki ima után a katonák tüzet nyitottak Murszi támogatóira, akik annál a laktanyánál tüntettek, ahol állítólag Murszit őrzik. A BBC tudósítóját is eltalálta néhány sörét, de nem sérült meg komolyabban. A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be az Észak-Sínai kormányzóság két, Izraellel és a Gázai-övezettel határos városában, Sejk-Zuveidben és Rafahban.

KÜLFÖLDI ROKKANTKÁRTYÁVAL PARKOLNAK A LUXUSAUTÓK

Új jelenség ütötte fel a fejét Budapesten: révkomáromi Bentley, kassai Porsche parkolt szlovák rokkantkártyával. Kiderült, a közterület-felügyelők az idegen nyelvű mozgássérült-igazolványokat is elfogadják, de képük nincs arról, hogy külföldön hogyan néznek ki az ilyen kártyák. Csak akkor intézkednek, ha valamelyikről ordít, hogy hamisítvány.

CSÚCSTÁMADNAK TÖRÖK ZSOLTÉK A HIMALÁJÁN

Újabb magyarok kapaszkodnak fel a Himalája egyik magas csúcsára. Török Zsolt négyfős csapata a világ kilencedik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsát szombaton délután kezdi támadni. Az aradi két társa, Teo Blad és Aurel Salasan most egy napot pihen, havat olvasztanak és teát főznek, hogy megfelelően hidratálódjanak ehhez a magassághoz, és várják negyedik társukat, Marius Ganét.

NEM KELL JOGI DIPLOMA AZ NMHH-ELNÖKSÉGHEZ

Módosította a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeket. Jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma helyett felsőfokú végzettséget írnak elő a tisztség betöltéséhez. Az NMHH-nak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.

A DEVIZAADÓSOK KÉRHETIK A VÉGREHAJTÁS FELFÜGGESZTÉSÉT

A Kúria csütörtöki, az árfolyamrésre vonatkozó döntése alapján a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizaadósok figyelmét, hogy a végrehajtást elrendelő bíróságtól kérhetik a végrehajtás felfüggesztését, és ez nem jelent számukra többletköltséget, közölte a kamara. Sok devizahiteles fordulhat bankjához pénzért a Kúria csütörtöki döntése után, jelentős összegeket azonban ezzel nem lehet nyerni.

DEMJÁN: A PROFITCENTRUMOT AKARJÁK KISAJÁTÍTANI

A profitcentrumot kisajátítani kívánó érdekcsoportok előtt nyitja meg a teret a takarékszövetkezeteket átalakító törvény, állította Demján Sándor a takarékok sajtótájékoztatóján. Sokat azonban nem tehetnek: a jogi lehetőségeket ki akarják használni, az integrációba való azonban belépést azonban nem tudják megakadályozni. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levélben válaszolt Demján Sándor előző pénteki levelére. A kormányfő szerint a takarékszövetkezeti integrációról szóló, az Országgyűlés által elfogadott jogszabály összhangban van „azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul".

HATVANMILLIÓ FORINTOS BÜNTETÉS A UPC-NEK

60 millió forint bírságot szabott ki a UPC Magyarország Kft.-re a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a szervezet szerint a szolgáltató 800 ezer ügyfele érdekét sértette meg. A UPC 2012 novemberében levelet írt az előfizetőinek, amiben az állt, hogy az érvényben lévő szerződéseik megszűnnek, és egy másik, ráutaló magatartással történő szerződést léptetnek érvénybe. A levélen nem szerepelt dátum, és nem állapítható meg belőle sem a régi szerződés megszűnésének, sem a ráutaló magatartással létrehozni kívánt új szerződés létrejöttének napja.

ÁLL A HOLDON LEVŐ AMERIKAI ZÁSZLÓ, DE MÁR FEHÉR

Fényképeket készített a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája a Holdról, a felvételeken látszanak a Holdon hagyott amerikai zászlók. Meglepetés volt, hogy a zászlók még mindig állnak, de az űrszonda fényképein egyértelműen látszik az egyik zászló árnyéka. A képeken nem látszik a zászló színe, de a tudósok szerint a sávok és a csillagok teljesen kifakultak már, mert a Holdon sokkal erősebb az UV sugárzás, mint a Földön, az pedig agresszívan támadja a színeket.

DJOKOVICS-MURRAY ÁLOMDÖNTŐ WIMBLEDONBAN

A világelső Novak Djokovics alaposan megizzadt a nyolcadik kiemelt Juan-Martin del Potro ellen, akit 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3-ra sikerült legyőznie 4 óra 43 perc alatt. A tavaly Wimbledonban rendezett olimpia bronzmeccsének visszavágóját így a szerb nyerte. A másik elődöntőben a 2. kiemelt Andy Murray az első szettet kettős hibával bukta, de 6:7, 6:4, 6:4, 6:3-mal győzött Jerzy Janowicz ellen.