Mi köze van Jókainak a rockzenéhez?

2015.03.25. 15:28
kef

Magyarországra valahogy nem jött át az a már pár éves rockzenei trend, hogy az olyan fölösleges tárgyakat, mint a basszusgitár, az énekes vagy egy második gitáros szépen felejtsük el, és oldjunk meg mindent ketten. Most ezen a helyzeten javít valamennyit a budapesti Kőszívű Ember Fiai nevű formáció, aminek az Indexen hallgatható meg először a bemutatkozó lemeze.

2014 nyarán alakultunk, ott, ahol a hozzánk hasonló zenekarok alakulnak: a kibaszott Vittulában.

- meséli Hujber Áron utalva a budapesti underground egyik hírhedt romkocsmájára. "Sokáig ment a tökölődés, majd a kitűzött berlini koncert vészes közeledtével kénytelenek voltunk összerántani a számkezdeményeket és nem csak baszakodni próbán. És ha már ilyen svung volt, februárban felrántottunk ezt az EP-t, amit egyébként nem is akartunk kiadni eredetileg."

A duó másik tagja, Jákhalmi Barna dobos egyébként ismerős lehet azoknak, akik látták Szombath Máté Feketerigó c. filmjét, amiben szintén dobost alakított egy fiktív rockzenekarban. A Kőszívű Ember Fiai első koncertje egyébként abban a berlini foglalt házban volt, ahol az utóbbi hónapokban a BPUG-sorozat keretében rendszeresen megfordulnak magyar zenekarok, korábban játszott itt a Gustave Tiger, a Broken Cups vagy pár napja a kelet-európai turnéját éppen csak letudó Middlemist Red.

koszivu gif lo.gif

És igen, a zenekar az ismert Jókai-regényről nevezte el magát. "A név megtetszett, mert ha elvonatkoztatsz a regénytől, amit mindenki ismer, milyen más, szikár értelmet hordoz, mély, kemény, magasztos, de közben meg az első rétege nyilván vicces, hogy haha, a régi regény címe rockzenekarnév."

A Kőszívű Ember Fiait legközelebb csütörtökön lehet látni, mivel a finn Black Magic Six garázsrock zenekar előtt lépnek fel a budapesti Corvintetőn.