sziget2003

Rekordhegyek minimális veszteséggel

2003. 08. 06., 15:41 | Frissítve: 2003. augusztus 06., szerda 15:53

Több rekordot is megdöntött az idei Sziget fesztivál, amely a szervezők szerint békésebb, nyugodtabb, de pörgősebb és változatosabb volt, mint az előző tíz rendezvény bármelyike.

A hét nap alatt összesen 353 ezren látogattak ki a Szigetre -mondta Gerendai Károly, a fesztivál egyik főszervezője. Valószínűleg nézőcsúcs született volna, ha az első két napon nem esik olyan sok, szintén rekordot döntő mennyiségű eső. Az esőzés rekordszámú nézőt tartott távol a Szigettől: a tavalyinál 27 ezerrel jöttek kevesebben napijeggyel az első két napon.

A napi látogatók számában is csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a fesztivál szombatján, amikor 62 ezren látogattak a rendezvényre. További négy napon is több látogató érkezett, mint tavaly ugyanazokon a napokon, ennek köszönhető, hogy az eső okozta nézőszám-visszaesés a végére konszolidálódott.

Néhány milliós a veszteség

"Pontos számítások még nem készültek, de várhatóan tízmillió forintnál kevesebb lesz a Sziget fesztivál vesztesége" - fogalmazott Gerendai Károly. Ezt a Sziget Kft. egyéb rendezvényeinek nyereségei fedezik majd, tehát - mint mondta - a fesztivál veszteséges, de a cég várhatóan nyereséges lesz. Az első napok esőzései következtében keletkező csaknem nyolcvanmillió forintos veszteséget a későbbi látogatószám-növekedés valamennyire lefaragta.

A Pannon előfizetői összesen csaknem 1,8 millió telefonhívást kezdeményeztek a Szigetről és 542 ezer sms-t küldtek el az egy hét alatt.

Az idén - a tavalyihoz képest - 10 ezer négyzetméterrel több padlólapot fektettek le a szervezők a porszennyeződés ellen, kétszer annyi zuhanyozó és hatszor annyi melegvizes konténer-tusoló várta a vendégeket. A szervezők közlése szerint az eddiginél több volt a bio WC és a vendéglátó helyek is szaporodtak.

Működött a szelektív hulladékgyűjtés

A szigetlakók rekordmennyiségű műanyag palackot gyűjtöttek: egy hét alatt több mint 150 ezer flakon került egy helyre a Pepsi és az ÖKO-Pannon gyűjtésében. Az akcióknak köszönhetően eddig mintegy négy tonna műanyag gyűlt össze, a rendezvény után várhatóan a műanyagok több mint felét újrahasznosítják.

A műanyag palackokat szétválogatják, bálákba préselik és feldolgozzák. Az így keletkezett másodnyersanyagokból csöveket, rekeszeket, polár pulóvereket vagy csomagolóanyagokat készítenek. A szervezők emellett nemcsak az üveg vagy a szárazelem elkülönített gyűjtéséről gondoskodtak, hanem a vendéglátóknál keletkezett használt sütőzsiradék elszállításáról is megállapodtak egy kft.-vel.

Vér és veríték

Átlagosan negyven százalékkal kevesebb bűncselekmény történt idén a Szigeten a tavalyi, amúgy is békés és biztonságos fesztiválhoz képest. Az egészségügyi statisztikák is további javultak: a legsúlyosabb sérülést egy fáról leesett fiatal szerezte.

A statisztikák szerint Budapest egyheti vérszükségletét fedezi az a mennyiség, amelyet a Sziget lakói adtak az egy hét alatt a Vöröskereszt sátránál. Az idén a fesztivál 1400 vendégétől összesen 1200 egységnyi vért vettek.

Több mint ezer pár lépett frigyre a "házasságkötő sátornál". A házasodni vágyók közül volt olyan, aki saját gondolatát vette feleségül, de olyan is akadt, aki egy szalontüdő konzervnek fogadott örök hűséget.

Jövőre ugyanitt

Gerendai Károly elmondta: jövőre még több járólapot szeretnének a poros utakra fektetni, kevesebb autót fognak beengedni a fesztivál területére és javítani kívánják a bio WC-k világítását is.

A színpadok lebontása két-három napig tart, a Hajógyári-sziget takarítása pedig körülbelül egy hetet vesz majd igénybe - mondta Gerendai Károly.

hirdetés