sziget2003

Kapcsoljuk a Szigetet!

Tévéműsorok a Szigetről

2003. 08. 07., 16:13 | Frissítve: 2003. augusztus 08., péntek 01:24

Alkoholmámoros Önök kérték! és a beszívott Bálint gazda ámokfutása a Szigeten, avagy milyen műsort készítenek a tévések, amikor éppen nem söröznek.

Olyan, mint a többiek, sörfoltos trikóban, poros bakancsban téblábol a Nagyszínpad környékén, izzad, harákol, néha még cigarettát is lejmol, csak a nyakában lógó "Press" feliratú lapocska árulkodik arról, hogy ő aztán nem szórakozni jött, hanem bizony dolgozik, magával hozta talán még a blokkolóórát is. A faj egyes egyedei fényképezőgépet, sőt akár diktafont is hordhatnak maguknál, de vannak olyan példányok is, akik még pass-szal sem rendelkeznek, hiszen az első adandó alkalommal eladták két korsó sörért egy társadalmi megbecsülésre vágyó punknak.

Mivel breaking news nem nagyon van a Szigeten, nincs tájfun, földrengés, sőt még tanyasi baltás gyilkosság is csak elvétve, az egyszeri újságíró kénytelen életképeket, szubjektív hangulatjelentéseket összeeszkábálni. A tévések is ugyanezt teszik, csak nekik tekintettel kell lenniük a valóságra, hiszen amíg egy publicisztikában Torgyán Józsefre feltűnően hasonlító Marilyn Manson-rajongó szolgálja ki az embert a lángososnál, addig a vágóképen csak egy testes hatvanas férfi látható fekete pólóban, kezében egy sajtos-tejfölössel.

Majka és a punkok

Irodalmi túlzások helyett videoklipekkel operálnak a Szigetről tudósító tévéműsorok: lelkesen táncoló fiatalok gyors vágásokkal, nagy taréjos punk lassított felvételen, meg persze vidáman csókolózó párok szigorúan mezítláb. Ezt kaptuk hét napon át az RTL Klub Szigetelés fantázianevű élményműsorából is, amelyben Majka papa, a rapper, valóságshow-hős és feltörekvő Csiszár Jenő-klón kóválygott az egyre porosabb utakon az egyre porosabb fesztiváljárók közt.

#alt# Persze nem hiányozhattak az utca hangja riportok sem, hiszen egyetlen tévéműsor sem hagyhatja ki, ahogy egy hajhálójáig sáros részeg Cure-lány az anális szex finomságairól értekezik a kamera előtt, nem is beszélve a klasszikus "vidéki punk hazaüzen anyucinak" jelenetekről.

Az átlagos szigetlakó nagyon vicces fazon, általában még nehezebb, tempóváltásokkal tarkított olasz diszkóslágereket is képes elbüfögni, ha produkálnia kell magát, de egy fél órás műsort azért nem lehet csak ilyen szabadon választott gyakorlatokkal megtölteni. Ilyenkor jönnek a nyögvenyelős körkérdések, amikben a kamera előtt reflexszerűen badarságokat óbégató szigetlakókat a helyes óvszerhasználatról, vagy ami még rosszabb, a kedvenc együttesükről faggatják.

Majka emellett úttörőtáborok gyűlölt akadályversenyeit idéző feladatokkal és gagyi ajándékokkal is zaklatta az embereket, vagyis minden tőle telhetőt megtett, hogy a főnökei ne is sejtsék, hogy átsörözte az egész napot. Igyekezete ellenére a Szigetelés annyira sablonosra sikerült, hogy tulajdonképpen a fesztivál előtti hetekben is felvehették volna két tucat statiszta közreműködésével. Mindez azonban megbocsátható, ha nagylelkűen figyelembe vesszük, hogy Majka csak pár hónapja hivatásos, és hogy a műsor mellett lenyomott még egy koncertet is Dopemannal.

Pörgés, party...

A TV Szigetre azonban már nincs mentség, pedig a fesztivál hivatalos műsora sutba dobta a kliséket, és megpróbált valami teljesen újat létrehozni. A napi másfélórás élő adás azonban a stáb ötletei és fáradozása ellenére csak egy félresikerült magazinműsor lett, mintha a Delelőt egy rakás beszívott Albert Györgyi csinálná, vagy mintha Bálint gazda kéjgázt szippantott volna közvetlenül az Évgyűrűk felvétele előtt.

Csiszár Jenő két év szabadság után sem találta magát, a többiek pedig leginkább úgy viselkedtek, mintha kedélyesen sörözgetnének valahol, egymás és a meghívott vendégek szavába vágtak, vihogtak, és néha még az orruk is túrták önfeledten.

Mindezt ráadásul fiatalosra pörgették a készítők, mintha koffein-túladagolása lett volna az adásrendezőnek: torlódtak a riportok és az interjúalanyok, a műsorvezetők kapkodtak, lapok szálltak a szélben, a smink csepegett, ráadásképp bejelentkezett egy stáb is, breaking úgymond, hiszen találtak egy pasast aki mindennap, ráadásul mindig más nővel.

"Vágjunk hozzá egy Terminátor 3 ajándékcsomagot!" - hadarta a túlhúzott szemöldökű műsorvezetőnő, majd a kamerák előtt szorongó nőgyógyászhoz fordult, hogy bűbájos hangon az abortusz gyakorlati kérdéseiről faggassa, de a választ már valószínűleg nem hallhatta, mert elterelte a figyelmét pár tucat részeg, akik a szabadtéri stúdió mellett elhaladva hangos "Anyátok picsája!" skandálással ünnepelték az életet.

Mozgalmas adások helyett káosz, spontán műsorstruktúra helyett pedig bénázás jellemezte leginkább a TV Szigetet, ami ennek ellenére nem menthetetlen, egyszer akár jó műsor is lehet majd belőle, feltéve persze, ha a készítők addig megtanulják a televíziózás alapszabályait.

hirdetés