Májusban nyílik a Sziget Café

2000.03.27. 17:03
A szabadtéri kávézó vendégeit egész nyáron át ingyenes sport-és kulturális programokkal várja. A Pepsi Sziget szervezői által létrehozott Sziget Café felállítását az óbudai önkormányzat is támogatja. A kávézóban, mely azon a területen épül fel, amely a Pepsi Sziget alatt a Pesti Est színpadnak ad otthont, internet-terminálok felállítását is tervezik. Óbuda polgármestere a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy térfigyelő rendszert építenek ki Békásmegyeren.

Május huszadikán nyílik a Hajógyári szigeten a Sziget Café - jelentették be a Pepsi Szigetet is szervező Sziget Kulturális Szervezőiroda és a harmadik kerületi önkormányzat képviselői a polgármesteri hivatalban tartott közös sajtótájékoztatójukon.

"A modern kor igényeinek megfelelő óbudai kiskocsmát akarunk nyitni" - mondta Braun Róbert, a Pepsi Sziget kommunikációs igazgatója. Tarlós István, a kerület polgármestere szerint "a főváros helyesen kívánja kulturális és sportcélokra hasznosítani a szigetet", bár hangsúlyozta, inkább kávézót szeretne, mint kocsmát. A polgármester elmondta, hogy Gerendai Károllyal, a Pepsi Sziget főszervezőjével megállapodott arról, hogy kulturális és sportprogramok lesznek a kávézóban, zajos élőzene azonban nem. Tarlós szerint "a Sziget Caféval a fiatalok is és a ricsajozás ellen tiltakozók is jól járnak".

A nyár végéig nyitva tartó szabadtéri kávézó egész napos ingyenes programokkal várja vendégeit. Napközben vízifoci, mászófal és tollaslabdapálya várja a sportolni vágyókat, este pedig pódiumbeszélgetéseket, közönségtalálkozókat és egyéb csendes kulturális programokat rendeznek a kávézóban. Élőzene nem lesz, az óbudai polgárok nyugalma érdekében mellőzik a zajos programokat. A kávézóban, mely azon a területen épül fel, amely a Pepsi Sziget alatt a Pesti Est színpadnak ad otthont, internetterminálok felállítását is tervezik.

Óbuda polgármestere a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a bűnözés visszaszorítása érdekében térfigyelő rendszert építenek ki Békásmegyeren. A Tímár utcai rendőrörsön elhelyezett monitorokon 26 kamerapár közvetítését figyelik éjjel-nappal a rendőrök. A kamerákat a békásmegyeri HÉV-állomáson és az aluljáróban szerelik fel, továbbá a Heltai tér, a Csobánka tér, a Filatorigát, a Flórián tér és a Csillaghegyi strand közbiztonságát is kamerák őrzik májustól.

Tarlós István azt is elmondta, hogy szeptembertől őriztetni fogják a kerület iskoláit, a biztonsági emberek a pedofiloktól és a drogterjesztőktől védik majd a diákokat. A térfigyelő rendszer kiépítése és az iskolák védelme több mint 50 millió forintba kerül, emellett az önkormányzat 16 millió forinttal közvetlenül is támogatja a kerületi rendőrséget. A közbiztonság növelésére fordított összeget jövőre 30 százalékkal kívánják emelni, így ez a költségvetési tétel elérheti a 100 millió forintot.