Kurt Cobain naplók közprédán

2002.10.26. 10:03
A Nirvana sztárjának heroinizmusról, zenéről, szerelemről és depresszióról írt jegyzetei - akarata ellenére ugyan - de hamarosan könyv formában olvashatóak. Az özvegy 4 millió dollárral vigasztalódik.
Már megjelenése előtt vihart kavart a néhai Curt Cobain naplóiból és leveleiből összeállított könyv. A Nirvána egykori énekese gyűlölte a magánéletében turkáló médiát, és az őt közelebbről ismerők állítják, sosem egyezett volna bele legbelsőbb titkainak publikálásába.

Erről tanúskodik a "Journals" című kötet egyik részlete: "Nem is a média pletykáit és túlzásait éreztem a legsértőbbnek, hanem gondolataim megerőszakolását. A lapokról beszélek, melyeket kórházakban, szállodákban, repülőgépeken téptek ki (a naplómból). Kényszert érzem, hogy azt mondjam, bassza meg mindenki, aki semmilyen mértékben nem tisztel engem, mint magánszemélyt. Nagyobb erőszakot követtetek el rajtam, mint azt valaha is sejteni fogjátok."

Kurt Cobain
Az 1980 és 1994 közt írt naplók és feljegyzések egyes részletei az elmúlt nyáron már megjelentek Charles Cross "Heavier Than Heaven" című Cobain életrajzában, de a 800 oldalnyi, 23 füzetbe írt személyes vallomás egésze most először kerül a nyilvánosság elé. A személyes feljegyzéseket Cobain 1994-es öngyilkosságát követően barátja, a Hole zenekar gitárosa, Eric Erlandson összegyűjtötte, és elrejtette, nehogy avatatlan kezekbe kerüljenek, mint az énekes annyi más tulajdona. Cobain hagyatékának kezelője, az énekes özvegye, Courtney Love azonban 4 millió dollár körüli összeg fejében a Riverhead Books kiadó rendelkezésére bocsátotta az írásokat.

Heroin

A Newsweek részleteket is közölt a csalódásokról, haragról, kétségbeesésről tanúskodó bejegyzésekből. Cobain a legkülönbözőbb témákról ejt szót: jellegtelen gyermekkoráról, a Nirvana megalakulásáról, párkapcsolatairól, Courtney Love-val kötött házasságát is beleértve.

Heroin-függőségéről így vall Cobain egy rehabilitációs klinikán írt feljegyzésében: "Azért döntöttem a heroin napi használata mellett, hogy csillapítsam az utóbbi öt évben egyre erősebb gyomorfájdalmaimat, amelyek néha szinte az öngyilkosságába kergettek."

"Vettem magamnak egy fegyvert, de aztán mégis a drogot választottam" - vallotta két évvel öngyilkossága előtt.

"Rengeteg alkalommal szenvedtem magatehetetlenül az ágyamban, éhezéstől és hányástól kínozva. Úgyhogy elhatároztam, ha már úgy érzem magam, mint egy dzsánki, éljek is úgy, mint egy dzsánki."

Egy másik, rajongóinak szánt, de el nem küldött levelében azonban kritikusabban fogalmaz: "Hülyeség volt azt gondolni, és nem tenném még egyszer, sőt sajnálom mindazt, aki úgy gondolja, a heroin használható gyógyszerként, mert nem."

"Emlékszem, egy ismerősöm mondta nekem, ha csak egyszer is kipróbálod a heroint, rászoksz." - írta néhány hónappal halála előtt. "Természetesen kinevettem és gúnyolódtam vele, de most már tudom, mennyire igaza volt."

Zene

Cobain naplói arról tanúskodnak, hogy a zenész nem szimpatizált a stílusteremtő Nirvana nyomdokain haladó együttesekkel. "Rengeteg együttes tartja magát alternatívnak, noha nem mások, mint lecsupaszított hajdani kaliforniai divatzenekarok. Szeretném, ha kitörölnének a Pearl Jam, a Nymphs és hasonló kisstílű bűnözők csoportjából."

A napló egy oldala
Cobaint sikerei ellenére is állandó kétségek gyötörték: "Ó Istenem, nem tudom kezelni a sikert! A sikert! És hihetetlenül bűnösnek érzem magam! Bűnösnek, amiért elhanyagoltam azokat, akik már évekkel ezelőtt is hűséges támogatóink voltak. És tíz év múlva, amikor a Nirvana a Kajagoogoo szintjére süllyed majd, ők lesznek egyedül, akik ellátogatnak a pelenkacégek támogatta újraegyesülési bulijainkra a vidámparkba. A szombati program: bábszínház, hullámvasút és Nirvana."

A könyv október 28-ai megjelenése egybe esik a régóta várt Nirvana válogatáslemez piacra dobásával. A rajongók így nem csak Cobain legtitkosabb gondolataiban turkálhatnak majd, de közben hallgathatják az eddig kiadatlan "You Know You're Right" című számot is.