Felesége és gyermeke volt Jézusnak?

2003.11.02. 10:32
A prostituáltként ismert Mária Magdaléna valójában a zsidó származású vallásalapító felesége volt, állítja egy amerikai tévé. A bizonyíték szerintük Leonardo Da Vinci festményein látható.
Jézusnak felesége és gyermeke is volt, állítja az amerikai ABC televízió hamarosan bemutatásra kerülő műsora. A leleplező adás riportere a BBC-nek elmondta, hogy tisztában van vele, a csatorna kockázatot vállal Jézus felesége után kutatva. Elizabeth Vargas azonban hangsúlyozta, a keresztény tanokban központi jelentőségűnek mondható férfi, felesége és Leonardo da Vinci köré épített műsor megpróbál annyira tapintatos lenni, amennyire csak lehetséges.

Elismerte ugyanakkor, hogy "nem lehet erről a témáról beszélni anélkül, hogy megzavarnánk vagy megbántanánk egyeseket".

A műsor egyébként a "Da Vinci kód" című bestseller alapján készült. A könyv állítása szerint Mária Magdaléna, akit a Biblia című munka után sokan prostituáltként ismernek, valójában Jézus felesége volt. A könyv úgy tudja, Mária Magdaléna a zsidó származású vallásalapító halála után közös gyermekükkel Jeruzsálembe menekült.

A legendát a könyv szerint egy olyan titkos társaság tartotta életben, amelynek a középkori Leonardo Da Vinci is tagja volt. Állítólag a művész és feltaláló munkáiban több jel is utal a hipotézisre.

Egyoldalú tájékoztatás

Az ABC már a hivatalos vetítés előtt bemutatta a filmet néhány vallási személynek és újságírónak, így a munka megkapta első kritikáit is.

Joseph Feo, a Katolikus Liga elöljárója azt sérelmezte, hogy a film túl sokat ad a Notre Dame-ban tevékenykedő Richard McBrien atya véleményére. Az atya ugyanis a filmben kifejtette, Mária Magdaléna történelmi szerepe a közismert történetben túlságosan alulértékelt.

"A filmben megszólaltatottak mind hisznek a könyv teóriájában, vagy legalábbis valószínűsítik azt" - mondta Joseph Feo - "noha világos, hogy csak egy őrült elméletről van szó."

Vargas elismerte, hogy az ABC semmilyen bizonyítékot nem talált Jézus feleségére vonatkozóan, de hangsúlyozta, hogy cáfolni sem sikerült a teóriát. "A dolog mégis sokkal valóságosabbá, és ironikus módon érdekesebbé tette számomra a vallást. Remélem hasonlóan hat majd nézőinkre is" - evezett szubjektív vizekre az újságírónő.