Óvszer nélkül nem pornózhatnak

2004.09.18. 09:00
Precedens értékű határozatot hozott pénteken egy kaliforniai bíróság, amikor egyenként harmincezer dollárra büntetett két pornófilmes céget, mert nem kötelezték színészeiket, hogy a felvételek alatt óvszert használjanak - adta hírül a CNN.
A két cég, az Evasive Angles ('Rejtett hajlatok') és a TTB Productions ellen azután indult eljárás, hogy egy pornószínészük feljelentette őket.

Susan Gard, az ügyészség szóvivője elmondta, hogy a filmesek Kalifornia állam munkatörvénykönyvét szegték meg, amikor hagyták, hogy a szereplők óvszer nélkül forgassák le a szexjeleneteket. Az állam vonatkozó törvénye kimondja, hogy a munkáltató kötelessége gondoskodni a dolgozók védelméről, ha azok a munka során vér, illetve testnedvek közelébe kerülnek.

#alt#
Evasive Angles:
Big Bubble Butt Brazilian Orgy

"Bármilyen testnedv lehet fertőző. Ez azt jelenti, hogy a munkaadónak valamiféle védelmet kell nyújtani a dolgozóknak, hogy megakadályozzák a közvetlen érintkezést" - tette hozzá Gard.

Halálos veszély

2004-ben négy kaliforniai pornószínésznél állapították meg, hogy HIV-vírussal fertőződtek a forgatás alatt. A riasztó tendenciák visszafordítására tett kísérletként az aktivisták most a joghoz fordultak és a munkatörvény tanulmányozásával próbálnak érvényt szerezni akaratuknak. A cél a biztonságos szex és a pornószínészek védelme. A két céget most azzal is vádolják, hogy elmulasztották jelenteni, hogy színészeik a munkájuk során kapták el a HIV-vírust.

Kérdés, hogy a kicsit több mint 6 millió forint értékű bírság elég lesz-e ahhoz, hogy a kaliforniai pornóipar átálljon a biztonságos szex népszerűsítésére.