'Lassan magamon is merek nevetni élőbe'

2005.08.19. 16:42
"Lehet sms-eket küldözgetni, folyamatosan, de ne írjanak bele, nem tudom, jókívánságokat" - kezdi a Tv2 Szóda című játékának műsorvezetője. Régen néztem telefonos játékot, és nem is álmodtam arról, hogy hol tart a műfaj. A kivasalt hajú lány egyszer sem tudta elmondani, amit akart, de azt tagoltan és Palotás Petrát megszégyenítő határozottsággal tette, miközben a háttérben halk szintifutam futott.

"Hogy miért adunk ekkora összeget?" - kérdezte szerdán, amikor megjelent a kép alján a 1,5 millió forint. "Hm, tudják úgy gondolom, rossz idő van, esik és ez megalapozta a kedvem. Sok pénz. Jó lenne, ha több lenne. Nem?" És: "Legyen a kezük közelében telefon, mert a telefon kell hozzá, hogy nekünk telefonáljanak. És ha telefonálnak, akik játszani akarnak velünk, remélem ezt a számot hívják." És mindezt még egy órán keresztül nyomta.

Hiányzik a P, nem foszlott szerte, csak eltűnt

#alt#
Aztán csütörtökön már 2 milliót nyerhetett egy telefonáló, bár amíg néztem, nem jelentkezett egy sem, úgyhogy folyt a toborzás: "Ha mások is azt gondolnák, hogy nem jelentkezem, mert úgy sem sikerül, nem nyertek volna. Igaz? Mi ez? Optimizmus? Nem tudom." Pedig az összeg ugye nagy: "Most aki általában nézi a Szódát mondja meg nekem, hogy volt-e ilyen, hogy 2 milliót lehet nyerni? Nem tudom miért. Talán mert örülünk. Írjuk ki nagyobbra az összeget. Hadd lássák azok is, akik, messze, nem tudom, a másik szobában vannak."

A játék lényege egyébként, hogy kilenc betűből egy értelmes szót rakjanak össze a nézők. Ezt többször is elmagyarázta, harmadszorra például így: "Két betű a helyén van. Tudok számolni, így megmondom, hogy köztük hét darab betű van." Később változott a felállás: "Most hiányzik a P. Nem foszlott szerte, csak eltűnt."

Félmeztelen képek, "nem direkt"

Földi sugárzású tévéadón meddig mehet ez a színvonal?, kérdeztem Lóránt Gergelyt, a csatorna sajtófőnökét, miután beolvastam neki az idézett szövegeket. "Nem értem, ezzel mi a baj!" - kérdezett vissza, majd elmondta, "ez Mia", és nem új lány, az elejétől vezeti a Szódát, de mint mondta még nem látta az említett adásokat. Később visszahívott, és annyit tett hozzá, hogy "a műfaj megköveteli, hogy hosszasan többperces monológot mondjon a műsorvezető, így fordulnak elő ezek a szóösszetételi problémák és tévesztések".

Persze Miát nem a szófordulatai miatt vették fel a műsorba, hanem azért, mert szép. Eredetileg modell volt, derül ki a Tv2 honlapján a vele készült online interjúból. "Lassan magamon is merek nevetni élőbe" - írja. És miért választotta ezt a munkát? "Újat tanulhatod, kreatívnak kell lennem, (kicsit színészkedni néha) és csapatban dolgozhatok, ahol tényleg együttes munka az egész". Az interjúban beszélt még két évvel ezelőtti, félmeztelen CKM-es képeiről is, melyek még Ildikó néven és "nem direkt" készültek. "Annak indult, hogy ha nincs felső, takarhatom a kezemmel. A végén mégis az ilyen szempontból sikertelen képekből is jutott a magazinba" - magyarázta.

Miának csütörtökre azért sikerült a Szódában megtalálnia az eső és a pénz közötti kapcsolatot, amit előző nap még hiába keresett, ugyanis még ha az eső meg is alapozza a kedvét, nem ő dönt a nyeremény összegéről: "Miután tegnap esett, többen voltak otthon, és többen játszottak". És ez így már helyes.

Feladvány
Pénteken Máté vezette a műsort lényegesen jobban, mint Mia, bár most is egyedülálló csodának számított, hogy "kétmillió forint kapálózik gazdiért". A mai feladványnak "a hazaszeretethez és az államalapításhoz van köze", hiszen ahogy Mia is mondta, "közeledik augusztus 20-a, közeledik a tűzijáték, húúú!" A kilenc betű: A E N Y V L A N Y, amiből egy összetett szót kell alkotni. "Ha a megoldás az agyukban van, jelentkezzenek!"