Új valóságshow az RTL Klubon

2003.04.30. 09:30
Ősztől a "valóságshow-k királya", a Survivor - A sziget című túlélőshow kerül az RTL Klub képernyőjére - mondta el a Napi Gazdaságnak Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója. Az első, hetente másfél órás műsorsorozat szeptembertől karácsonyig fut majd a kereskedelmi csatornán.
Napokon belül elkezdik a szereplők toborzását. A forgatások helyszínére, egy Karib-tengeri szigeten lévő nemzeti parkba 16 fős csapat utazhat el a nyáron. (A műsor külföldi címéhez egyébként az angol Castaway licenctulajdonos cég ragaszkodott.) A túlélő show-t az RTL Klub egy dél-amerikai produkciós irodával kooprodukcióban készíti, ez utóbbi egy olyan vállalkozás, amely megfelelő helyismerettel rendelkezik, s már több sikeres túlélő show-t forgatott, egyebek között Angliában, a skandináv és balti országokban, Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban is futott vagy éppen most látható a produkciójuk. (Survivor jelenleg a műfaj legnépszerűbb képviselője az Egyesült Államokban - a tavalyi első széria utolsó adását az amerikai tévénézők 41 százaléka, 51 millió ember nézte, a második "szezont" átlag 29,8 millióan követték nyomon.)

A játék pszichológiája
A Survivor játék nyertes stratégiája egymástól igen különböző társas készségeket igényel: eleinte kooperációt, a csoportérdekkel való azonosulást, majd kisebb szövetségek kötését, a szövetségesek félrevezetését, vagyis az önérdek érvényesítését a végső cél elérésének érdekében. A pszichológusok által machiavellizmusnak nevezett fogalom tökéletesen fedi azt a játékban igényelt személyiségvonást: valaki saját célja érdekében ügyesen manipulálja társas környezetét.
A Survivor-A sziget stábja körülbelül 40-40 főből áll majd, a fő kreatív elemek a magyaroktól származnak, míg például a technikát az argentinok biztosítják. Egy-egy adás költsége körülbelül megegyezik egy nagyszabású show műsorével - fogalmazott Kolosi, aki további konkrétumot nem árult el. A programigazgató várakozásai szerint a Survivor bizonyos szempontból megváltoztatja azok véleményét, akik idegenkednek a most látható valóság show-tól, a túlélő show szereplőinek mindennapjai ugyanis határozott cél érdekében történnek, például naponta kell megküzdeniük a mindennapi élelemért vagy azért, hogy fedél legyen a fejük felet.

Itt is lesz hetente kiszavazás, ebben tehát hasonlít a műsor a Való Világhoz, ám a túlélő show szereplőit másfajta motivációk mozgatják a kiszavazás során, felértékelődik az a szempont, hogy a szereplők kiben látnak partnert a túléléshez. A magyar változat abban különbözik a külföldi Survivortól, hogy itt a nézők választják majd ki a nyertest - míg a máshol ez a kiesettek feladata szokott lenni - az RTL Klub produkciója tehát számít a nézők aktív részvételére is. Kolosi egyébként megjegyezte, hogy - vetélytársukkal ellentétben - az RTL Klub nem kívánja megkurtítani a Való Világ produkciót, az tehát a tervezett időben ér véget, vagyis a nézők májusban is nyomon követhetik a villalakók mindennapjait.