Bíró Ica és a holt lelkek

2005.02.12. 17:01
Az életben vannak komoly kérdések, de ezek minket nem érdekelnek, így ezúttal a C-kategóriás életmódmagazinok, vagyis a Budapest TV nyomtatott megfelelői között néztünk körül.

Volt régebben egy olyan purista álláspont, hogy rendes lapba PR- (vagyis bújtatott reklám) cikk nem való. Az idő nem igazolta ezt a tézist. Minden Magyarországon nyomott magazint PR-anyagok töltenek meg, ám az a két termék, amit most a kezünkbe vettünk, elmegy a logikus határig és már kizárólag PR-cikkeket közöl. Ez azonban nemhogy baj lenne, de a száz százalékos töménységű, savas közegben váratlanul kivirágzik a zsenialitás.

Mit rejt a borzalmas külső?


Klikk a képre!
Első pillantásra nem sokat ígér a jól eltalált címével azért figyelmet keltő Max Line VIP Magazin. Dizájnja ötvözi egy melegkonyhai készülékeket reklámozó prospektus, egy pornólap, egy szerszámgép-árjegyzék és egy olyan kábeltévé-csatorna látványvilágát, amin kizárólag emelt díjas sms-ben kérhető klipek futnak, vastag grafikus keretben. És mindehhez szakít a téglalap alapormával, amennyiben kerekre van vágva a jobb felső sarka, ami nyilvánvaló tiszteletadás a rózsadombi fröccsöntőbarokk előtt.

A figyelmes olvasót már az impresszum lázba hozza, hiszen az egyik főszerkesztő Bíró Ica és a konkrétan 28 darab rovatvezető között olyan C-listás csillagokat találni, mint Éliás Gyula, a diszkós és kollégája, Fabula, vagy Klausmann "Szerencsekerék" Viktor. No meg az olyan rovatcmek, hogy Kulturális alapköveink meg Energia központok védelmi rendszerekkel.

A nyitó Illényi Katica (ideális C-kategóriás híresség)-interjú, egyben címlapsztori még csak ráhangolás, de már itt megvillan a Max Line VIP egyik fő erőssége, a dadaista kérdéstechnika, a hasonló válaszokkal.
Mi az, amit nem tud rólad a közönség és amit szívesen elmondanál nekik?
- Szeretem és érzem őket.

A következő interjú Bencsik Andrea divatdiktátorral készült, aki elmondja, hogy munkája során feltétlenül szükséges, hogy érzékszerveivel is érezze az anyagot. Sajnos mi is így vagyunk ezzel. Ha véletlenül azt hinnénk, ez nem PR-cikk, az interjúalany fényképe alatt közlik Andrea mobilszámát.

Kincsek a mélyben

maxline A lap innentől kivételes egyvelege a reklámoknak, termékajánlóknak és a nagy vizuális kavarodásban nehezen megtalálható, fantasztikus írásoknak. Az életmód jellegű rovatok praktikus sémára készültek: a rovatvezető-szerző a saját tulajdonában álló cég termékeit vagy szolgáltatását ajánlja, az arckezeléstől a tenyérjóslásig, persze mobilszámmal. De mindezek között micsoda gyöngyök rejtőznek. Mondjuk a Főzzünk zenével című Kolláth "Ma is a címlapon vagyok" György-interjú, ami klasszikus Max Line VIP-fogással indul:
Önt nagyon jellemzi a megjelenése: a csokornyakkendő, a tar koponya, a gyors beszéd és a jó humor.
- Valószínűleg mert ilyen vagyok.

Aztán a 2004/2005-ös téli szezon legjobb kérdéssorával bombázza meg Kolláthot Éliás Gyula: Miként működik az alkotmányjog kutatása? A régi alkotmányjogot összevetik az újjal? - Elégedett a környező világgal? - Úgy érzem, Ön a kormány örökös, élő lelkiismerete. - Szokott főzni? Miképpen fűszerez, mert azért az élet fűszer nélkül...

Egy másik csúcspont Benkő Péter auraelemzése a Bioenergetika, aura, csakra rovatban, amit azzal vezetnek fel, hogy a "kis Babocsai" jelenleg Budapest környékén szeretett és megbecsült lovai és hűséges kutyája társaságában tervezi tovább sikereit és szerencsésebb jövőjét, majd olyanokkal folytatják, hogy a fej körül látható - és nagyon ritkán megjelenő - gyönyörű indigó szín bizonyítja erős intuitivitását, kimagasló művészi és esztétikai érzékét.

Mielőtt a Világ Eddig Írt Legjobb Cikkére lapoztam volna, kéjesen próbáltam vizualizálni a Repülés története című cikkben közölt adatot, miszerint a Wright testvérek első repülése 12 percig tartott, és csak 37 méter távolságra.

No 1.


Kattintson a nagyításhoz!
A Legjobb Cikk nem másról, mint Növényi Norbertről szól és így kezdődik: Őszi vasárnap. A késő délutáni levegőben már ott van a tél. Az utak megcsillannak az autó fényszórójában, de az utastérben kellemes 20 fok, lágy zene, egészen elandalodik az ember. Norbi kipihent és nyugodt. Egy-egy autó reflektora megvilágítja az arcát, s közben szája szegletében felvillan egy aprócska mosoly. Tudom: lelke megpihent és békés. A kezem lassan hatalmas jobb kezébe csúsztatom. A keskeny utak halovány lámpafényei ismét felfedik kedvesem arcát, aki ujjaimat érezve egyre szélesebben mosolyog. Hatalmas ujjaival szétfeszíti tenyerem és összekulcsolja kezünket.

Azonnal meg is válaszolnám a két, logikusan előugró kérdést.

1.) Nem, nem szexjelenettel folytatódik, hanem így: Nézd a fiunkat, hogy alszik. Vajon mi lesz belőle, ha felnő? Szuper kölyök, nagy dolgokat hivatott véghez vinni az életben - mialatt Norbi szavai bizalmat árasztanak, kissé elkomorodik. Látom, félti a fiát, de nem mondja, sőt a következő pillanatban szemei már csillognak és megszólal: Tisztára az apja! Tökéletes!

2.) Igen, Növényi Norbert felesége a narrátor.

A misztikus vonalat egy tökéletesen érthetetlen, de megfoghatatlanságában különösen erős írás vezeti be, a Csillagszeműek rovatban, hogy Csongrádi Kata ezoterikus-dekoltázsvillogtatós interjújával érjen a csúcsra.
A saját célodat látod előre?
- A cél maga az út.

A beszélgetés után - amiből kiderül, hogy Cs.K. a Budapest TV-n futó Halló című műsora segítségével eddig két rákbeteget gyógyított meg - közlik Csongrádi Kata lakásának Feng Shui elemzését - Csongrádi Kata kedvező irányai: észak, kelet, dél-kelet, dél - illetve a lakás Vaszati-analízisét - Ha nincs mód megszünteti az ÉK-i zsúfoltságot, akkor mindenképpen el kellene helyezni ÉK-en a Jupiter spirituális yantráját (a Vamana yantrát).

Még sorolhatnék egy rakás ilyen csodálatos kis izét. Mint Maximillian Fremont interjúja Lilla King jósnővel.
- Egy alkalommal tudni akarták, hogy ki vitte el a pénzt a fiókból? Két nap múlva előkerült a tettes.
Az élet rossz oldalán állók érdekében is használod a tudásod?
Foglalkozom fehérmágiával (védelem), gyógyítással (pránanadi nagymester), kártyajóslás, (...), arcmisztika.

Vagy a beszélgetés Frabato mágussal, aki állítólag Guinness-rekordot állított fel C, D és E-kategóriás törpehírességeknek végzett kártyajóslásban.
Mindenekelőtt szeretnék gratulálni az új világrekord felállításához. Miért pont halottak napjára esett a választása?
- Óriási energiák szabadulnak fel ezen a napon. Az élő és holt lelkek energiaszintje közel kerül egymáshoz.

A Max Line VIP-et - ára 690 Ft, mely 100%-ban levásárolható - fel lehetne fogni egyfajta sztárok-és-életmód-magazinnak, ami a pusztító ezoterikát kábeltévés bizarr hírességekkel és politikusinterjúkkal vegyíti. Vajon létezik ember, akinek ez életmód? Könnyen rávágnánk, hogy lehetetlen. Én is rávágtam volna, aztán a kezembe került a hasonlóan fogós című Euro Mix magazin és elbizonytalanodtam. Sorozatunk következő részében, a hétvégén a hasonlóan erős, egyfajta extrém magazinternd létét sejtető Euro Mixet vonszoljuk be a szerkesztőségi górcső alá. Kedvcsinálónak egy eredeti Hardy Mihály-idézet: a rossznyelvek szerint a bebalzsamozott testek nagy része szinte már műanyag.

Addig is jó olvasást!