Hajós András kipakol

2004.03.24. 12:41
A showman, akinek röpke egy év alatt két műsora szűnt meg, most elmondja, hogy mi a baja a magyar médiával.
"Tulajdonképpen a sajtóból tudtuk meg, hogy megszűnik a Késő este Hajós Andrással, a hivatalos értesítés ugyanis még kedden sem érkezett meg" - mondta el kérdésünkre Hajós András, akit váratlanul ért a Viasat 3 döntése, mivel a műsort gyártó Filmimpex és a csatorna éppen tárgyalt arról, hogy a hetente háromszor jelentkező éjszakai show-t március második felétől egy heti műsor váltsa fel.

Hajós András
Hajós András elismeri, hogy a show nézettsége elmaradt a szerződésben foglaltaktól, de véleménye szerint a Viasat elhamarkodott döntést hozott, nem várta meg, hogy kialakuljon a műsor nézőtábora. A Viasat már tavaly, a tárgyalások kezdetén elismerte, hogy hosszú idő kell a műsor felfuttatására, hiszen például a Barátok köztnek is egy év kellett a sikerhez, a szerződésben kikötött két és fél hónapos türelmi idő után azonban mégis visszakoztak.

Fókuszcsoportos vizsgálatok például kimutatták, hogy a nézők többsége egyszerűen nem tudja, hogy mikor vetítik a show-t, mivel a szűkös költségvetésből csak szerény reklámkampányra, óriásplakátokra és újsághirdetésre futotta. Mindennek némileg ellentmond, hogy a műsor nézettsége nem csak a szerződésekben vállaltaktól maradt el, de a Késő este Hajós Andrással a csatorna többi műsorához képest is rosszul szerepelt, az AGB Hungary adatai szerint a nézők jelentős része általában elkapcsolt a csatornáról a show kezdetekor.

Kevesebbet kevesebből

Hajós szerint műsora egy televíziós kísérlet volt, hiszen Magyarországon még senki nem próbálkozott hetente háromszor jelentkező éjszakai show-val. Ezt a Viasat 3 is tudta, ezért már januárban felmerült, hogy pár hónap múlva, miután a nézők már megismerték és megszokták a műsort, ha szükséges ritkítják az adásokat. Márciusban meg is kezdődtek a tárgyalások az átállásról, megegyeztek, hogy pár hétig ismétlő adásokat vetítenek a megújulás előtt, aztán a csatorna hirtelen meggondolta magát és inkább szerződést bontott.

Rényi Ádám, Viasat 3 PR-osztályának vezetője szerint viszont a csatorna már gazdasági érdekeiről elfeledkezve próbálta képernyőn tartani Hajós András műsorát, de végül a tárgyalások megrekedtek, így kénytelenek voltak kereskedelmi televízióként dönteni, és megválni a showtól.

"Nem véletlen, hogy Jay Lenonak vagy Conan O'Briennek jóval nagyobb stábja van, és más gárda foglalkozik a bulvár témákkal és a politikával, mivel csak így lehet bírni ezt a tempót. A Késő este Hajós András kreatív csapata velem együtt négy főből állt, ráadásul a munkatársaimnak meg volt a saját karrierje és csak félállásban foglalkoztak a show-val." - tette hozzá Hajós, aki elmondta, hogy a műsorterv szerint a műsorban a szerény díszleteket, a halványabb csillogást a frissességgel pótolták volna, az aznapi politikai és bulvártémákat boncolgatták volna. Később azonban kiderült, hogy az ilyen gyors munka akkora stábot igényelt volna, amire nem volt elég pénz, ráadásul, mivel a Viasat 3 műsorát Londonból sugározzák, már az adás előtt három órával el kellett volna készülniük a kész anyaggal, vagyis délelőtt tízkor kellett volna kezdeniük a felvételeket.

Hajós András szerint a műsort talán megmenthették volna, ha hajlandó bizonyos kompromisszumokra. A Viasat 3 már az első adások után javasolta például, hogy kevesebbet beszéljen feleségéről és gyermekeiről, inkább csajozós sztorikat meséljen, emellett kerülje a kényes politikai témákat, és médiaszemélyiségek vagy közéleti szereplők mellett pornószínésznőket is hívjon meg a műsorba.

"Kaptunk egy huszonhárom pontos listát arról, hogy min kell változtatnunk. Ebben szerepeltek olyan pontok, mint például, hogy legyenek rövidebbek és kevésbé intellektuálisak a monológjaim, és többet beszéljek szerelemről, divatról" - mondta el a showman, aki nem is értette, hogy a csatorna vezetése miből gondolta hogy el tud kezdeni egy másik személyiséget játszani, ráadásul, ha ilyen műsort szerettek volna látni a Viasat 3-on, akkor miért nem például Balázst, az RTL Klub délutáni kibeszélő shwojának műsorvezetőjét próbálták átcsábítani.

Rényi Ádám viszont az Index kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a csatorna soha nem korlátozta Hajós András alkotói szabadságát, legfeljebb javaslatokat tettek a műsor siker érdekében.

"Tehetséges vagyok"

"Ha az én talán sajátos humorom, és a zenei kínálatot leszámitjuk, nem nagyon tudtunk újat nyújtani a többi magyar showhoz képest" - ismerte el Hajós, aki szerint a szűkös költségvetés a és a csatorna nyomása miatt kellett lemondani az újító ötletek megvalósításáról.

"Jelenleg elkeseredett vagyok és nincs kedvem televíziózni, legalábbis nem a kamera előtt állva" - mondta Hajós András, aki beismeri, nem sok esélye van, hogy újból saját műsort indítson, annak ellenére, hogy például a British Council véleménye szerint ő a magyar média legmarkánsabb személyisége, így ő képviselheti Magyarországot a Gondolatok sugárútja elnevezésű EU-csatlakozásukat támogató angliai rendezvénysorozaton.

"Nem akarok mindenképpen képernyőn lenni" - tette hozzá, és példaként megemlítette, hogy a közszolgálati televízión futó Quizfire-höz is hívták pár hónapja, de ő nem vállalta el a műsor vezetését. "Ugyanakkor sajnálnám, ha kárba veszne az a sok energia és munka és hit, amit a műsorba fektettünk. Nem érzem tehetségtelennek magam. Sőt most már pontosan tudom, hogy mennyit érek, mert kipróbáltam magam közel negyven adásban. Tudomásul kell vennem, hogy egy nagyon zárt, feudális és még meglehetősen szabályozatlan piacra törtünk be, igen nagy ívű tervekkel" - összegezte Hajós, aki jövőbeli terveiről csak annyit mondott:

"Most először megpróbáljunk elérni, hogy a Viasat 3 fizesse ki végre a február óta felhalmozódott tartozásait, utána alszunk egy hétig, aztán bekapcsoljuk a mobilunkat és ha van ajánlat, akkor dolgozunk tovább."

A Viasat újból próbálkozik

A Viasat 3 PR-osztályának vezetője, Rényi Ádám az Index kérdésére elmondta, hogy eddig is, és a jövőben is teljesítették a szerződésben vállaltakat a Késő este Hajós Andrással című műsort gyártó Filmimpex-szel szemben, így az összes adásba került epizódot ki fogják fizetni.

Rényi Ádám elmondta, hogy a show hétfő esti, best of epizódját az éppen televíziót nézők 5 százaléka választotta, ami ugyan rekordnak számít, de még így is elmarad a szerződésben vállaltaktól. "A műsor megszűnésének nagy visszhangja volt a médiában, ennek tudható be a kiemelkedő nézettség" - jegyezte meg Rényi.

A Viasat 3 műsoráról a jövő hét hétfőn adásba kerülő összefoglaló után végleg eltűnik a Késő este Hajós Andrással, helyette sorozatokat vetít majd a csatorna. Az Index információi szerint azonban a Viasat 3 nem mondott le saját gyártású műsorairól, a januári megújuláskor indított többi program, így például a Dr. Csernus is képernyőn marad, sőt szeptembertől új saját gyártású műsorok indítását tervezi a csatorna.