Hogyan becézi Schobert Norbi a szilikonbetétjét?

2007.08.07. 11:07
Új szereplő jelent meg a bulvárlappiacon, az extrém hülye képaláírásaival azonnal iskolát teremtő Terefere. Megakörképünkben végignézzük, milyen konkurensekkel kell megküzdenie az Axel Springer gagyilapjának. A Sorry!-tól a nagy apafigura Story-ig, térdig főnözött pinaszőrben.

A felkelő nap megcsillan Rubint Réka mellvarrásán, már 19 hete nem tudjuk, mikor veheti föl édesapja nevét a kis Szilvay Nóra, a tejjel-mézzel-Béres Alexandrával folyó bulvárlappiacon pedig új vitéz jelent meg a sorompóban, az elsőre is telitalálatnak tűnő Terefere néven.

Megejtően ronda a külseje, de papírminőségre már a nyolctagú mezőny élbolyában teker az Axel Springer újságja, de emiatt nyilván senki sem fog lemondani a Star, a Sorry!, a VIP, a Hot!, a Best, a Story vagy a Kiskegyed élvezetéről. Egy Dubaiban kurválkodó playmate lelkesedésével csaptuk tehát föl a Tereferét, hogy kiderüljön, miért és kinek érdemes az új bulvárlapot olvasni.

A tömör válasz: az extrém képaláírások és Parti Nagy Lajos kedvelőinek.

A részletezőbb válasz:

Nehezebb újat mutatni a magyar bulvárlappiacon, mint afrofrizurát csinálni Szekeres hadügyminiszternek. Irreálisan sok versenyző harcol adott mennyiségű olvasóért, de mindenki mániákusan hasonlítani akar a másikra, illetve leginkább a nyomasztóan sikeres apafigurára, a Storyra, így alig vannak különbségek. A Terefere két területen mégis képes egyéni színeket felvillantani: a bizarr képaláírásokban, illetve a Sztárparty rovatban.

A képaláírások frenetikus hatását emeli a spéci tördelés, miszerint a cím egy része - nem mindig a főszereplő neve - nagybetűkkel van szedve. Íme egy hirtelen összeszedett kis csokor a kedvenceinkből:

Steiner Kristóf minden vágya A KUTYUSOK TELJES SZOCIALIZÁLÓDÁSA, BOY GEORGE a csillagzatával az ízlése is leágazott, CHRISTINA RICCI a ful gagyi varrás, Noszály Sándor DÚS SZŐRZETÉRE is buktak a nők, NATALIE PORTMAN a forró évszak helyes cuccának meglovagolója, Baby Gabi az italok helyett inkább AZ ÉTELEKNEK ÖRÜLT, Garami Gábor nő hiányában MAGÁHOZ NYÚLT (a képen G. G. mosolyogva megmarkolja a faszát, a szerk.), KARSAI ZITA tökéletes teste tankként tarolt, és még folytathatnánk.

Bulvárlaphoz képest a Terefere címadásban halavány, a vicces hülyeség helyett inkább olyan csikorgós: Bioritmust lőtt Milán, Górcső alatt a Tóth lányok sztársága, Albert Györgyi a macskájával tér nyugovóra, Geszler Dorottya lányával fogyózik, nem beszélve arról hogy Gombos Edina szemcsiben munkálkodik. A cikkek belsejében még ijesztőbb a helyzet: általában úgy fogalmaznak, mint egy kínai pamutbugyi használati utasítása, de egy-egy jelzős szerkezetből néha-néha azért kicsap a zsenialitás. Steiner "Viva" Kristóf műsorvezetőt például egyszerűen a zenei világ nagymesterének nevezik, a tévés időjóst hol a fokok jósának, hol az esőhirnöknek, Tom Cruise-t pedig A Coctail királynak.

A legjobb mégis az utolérhetetlen Albrecht Helga, aki szponzorált hírességpartikról számol be úgy, ahogy előtte magyar nyelven még senki. Minket ezzel a nyitómondatával vett le a lábunkról: Egy parfümszaggató és egy sztár repcsis parti után a vodka mámorába kergető buliba gyűltek össze hírességeink. A Mesternő eddig csúcsteljestíménye, az életmű egyfajta, Varázshegy-szerűen bölcseleti-írástechnikai összefoglalása az, hogy És akkor még nem beszéltünk a fotósok lencsevégei előtt zajló kéjes naptejezésekről.

A Tereferéből semmiképpen sem tudjuk meg a sztárvilág aktuális híreit, már ha olyanok léteznek egyáltalán, amiért olyanok kárpótolnak, hogy - Egy teljes éve párkapcsolatban élek - így a humor nagyágyúja, meg Musztafa hivatalosan egyiptomi, de sokat jár Dubaiba., sőt Munkatársunk ezek után megtudta azt is, hogy az arab világ törvényei szerint a kiutazó lányok akár a kukában is végezhetik, nem beszélve arról, hogy A világhírű zenész elárulta, hogy az iszlám vallás eredetileg tiltja a prostitúciót, ezért nem hajlandó bővebben beszélni a témáról. Ja, és az a nagy trükk, hogy az 52 oldalból csak 20 igazi bulvárterep, az újság második felében egy rakás rejtvény, recept és más hasztalanság dagasztja a terjedelmet.

Osztályzatunk 4/10

Nézzük meg gyorsan, milyen mezőnnyel kell felvennie a versenyt a bátor Tereferének.

VIP - Hasszőrzet és parapszichológia

Egészen másfajta lapról van szó, Garami Gábor itt már nem a pöcsét gyúrja, hanem a menyasszonyára mosolyog. Amúgy ez is ergya papírra van nyomva, még a Tereferéénél is randább a tördelése, viszont közöl aktuális híreket. Például olyat is, hogy Hajdú Péternek erős, göndör hasszőrzete van, illetve hogy a Fiesta gitárosa LÁTÓ SEGÍTSÉGÉVEL TALÁLT RÁ OTTHONÁRA. Egy exkluzív fotón Havas Henrik megiszik egy tonikot Karsai Zitával. Botrány! Cserébe nyáron csak 99 forint, kiadja a Sanoma, amelyik eszerint igazán rafkós cég, hiszen a Story gagyi utánzóit azzal nyírja ki, hogy rájuk küld egy még gagyibb konkurenst.

Érdemjegy: 2/10

Sorry - Mérsékelt szórakozás Tutti Frutti Partyn felnőtt recskabajnokoknak

Amatőrpornós hangulatban fogadja a szaftra vágyó olvasót a sorry!, amennyiben az alapanyagnak használt papírhulladék miatt minden fotó sötét, szemcsés és erkölcstelen benyomást tesz. Érdekes koncepció, hogy abban a műfajban, ahol minden alanynak igézően kéne kinéznie, az olcsójánosságuk miatt a pápát is úgy mutatják be, mint aki az előbb húzott meg a sarokban egy kiskorú portugál fürjészebet.

A Geronia Hungary kft. által kiadott, 149 forintos lap középrégi külföldi sztárhírek, illetve antik + aránylag friss hazai """információk"" majdnem azt mondtuk koktéljával csábítja a BKV ügyfeleit. Az ilyen típusú újságok örök problémája, hogy igazi hírességek ritkán állnak le velük, mivel nem tudnak annyit fizetni. Így keletkeznek az olyan interjúk, mint az, amiben Héjja János divattervező bevallja, hogy feleségével, Katalinnal a legnagyobb közös élményt eddig a horgászatok jelentették. A hitvesi törpeharcsázás hetente 15 ezer olvasót csábít vásárlásra, ennél még Népszavát is többen olvasnak, pedig ott csak újságíró-politikus szex van.

Osztályzat: 1/10

Star - A bulvárműfaj Szuperinfója

Mivel foglalatoskodik Istenes László szabadidejében? - teszi fel a kérdést a Sorrynál eggyel jobb papíron, cserébe egészen hátborzongató szuperinfóid dizájnnal megjelenő Star, amire ugyebár nincsen válasz. A 168 forintos, szintén Geronia Kft-s, címlapján nagy mennyiségű öregedő asszonyt szerepeltető lap egy külföldi nagykerben vehetett nagyobb mennyiségű bálás sztárhírt, ezek alkotják a szórakoztató tartalom gerincét, a magyar hírességek a lap zsidóiként törpe kisebbségbe szorultak. Bár maguk a cikkek olvashatatlanok, az egész lap nem annyira nyomasztó, mint a Sorry, mert olyanok is vannak benne, mint a Ki nevet a végén-játéktábla sztárokkal, benne olyan mezőkkel, hogy "Kelemen Anna öngyilkos akart lenni. A következő körben nem dobhat!", no meg "Gregor Bernadett és Somogyi István kibékült. Kétszer dobhat!" A bálás stílus hetente 22 és félezer embert bűvölt el az elmúlt negyedévben.

Jegy: 2/10

Hot! - Túl kemény a fedél

Súlytalan kezdés után mostanra egészen felszívta magát a vetélytársaknál egy tangapántnyival nagyobb méretű, Ringier-istállóba tartozó magazin. A hot! szerkesztőinek ugyanis az a szcénán belül forradalminak számító ötletük támadt, hogy nem kizárólag PR-anyagokat raknak be, hanem úgynevezett konfliktust tartalmazó írásokat is. A legendás "Mikor veheti föl apukája nevét Bochkor Gábor kislánya?"-sztoriban egyenesen exkluzív dokumentumokkal léptek a színre, most meg Árpa Attila levelét hozzák, amiben pofozást ígért Zsűritag Tibornak. Nyilván műbalhé, de akkor is. A hot! tippünk szerint mégis el fog tűnni a süllyesztőben, merthogy túl sok pénzt költenek rá: a borítója már-már magazinosan kemény, a fotók jó minőségűek, a layout friss és változatos, a szövegek gondozottak, márpedig ennek a műfajnak a lényege a szó szerint vett olcsóság. Ebben a negyedévben átlag 109 ezren vették meg a lapot.

Osztályzat 6/10

Kiskegyed - Szex helyett habarás

Belefullad a habos kakaóba a bulvárpiac veterán versenyzője: a vizsgált lapok közül a Kiskegyed a legháziasszonyosabb. Ez jelenthet jót is, rosszat is, bár az előbbit inkább csak a "kikapós szomszédasszony csoportosan szereti-típusú interneten látható fotósorozatokban. Ennek megfelelően majdnem elaludtam a példányomon, hiába a fickósnak szánt címek, mint Örödög a cicire, ékszer a kígyóra. Ez csak műhőbörgés, a Kiskegyed belefullad a szépelgésbe. Gwen Stefani dugjon, ne pedig brokkolis spagettireceptekkel nyomasszon. A háziasszonyok velem ellentétben gratinírozni szeretnek jobban, így az átlagos pédányszám a mezőnyben a második legjobb, 201 ezer.

Jegy: 4/10

Best - A pápa zabigyereke

Nem tudott igazi saját profilt kialakítani a Story ikertestvére, a szinte Ómolnár "Bulvárpápa" Miklós által szerkesztett Best. Ugyanúgy a - hogy is mondjuk - apró, mások számára talán sztorinak sem tűnő dolgok iránti érdeklődés jellemzi, mint a nagy testvért - Papp Gergely szereti a kisgyerekét, Dombovári Vanda örül, hogy van csávója, Steiner Kristóf nem örül, hogy bulimiás, de nincs semmi plusz. Se nem ocsmány, se nem túl szarul megírt, és Hajdu Péter nyaralásáról olyan fotót közöl, ahol a legendás hasszőrzet abszolúte árnyékban marad. Idén a második negyedévben átlag 164 ezer ment el belőle.

Osztályzata: 4/10

Story - Regőczy Krisztina Lajoskának hívta a járókeretét

Továbbra is rezzenéstelenül ül a trónon a tökéletesen pletyka-, rossz hír-, szex- és információmentes bulvárlap, ami a világ bulvársajtójának favorit témái helyett úgynevezett mélyen emberi apróságokban utazik. Katie Holmes nem találta az állatkertet, Reese Withespoon fel szokta hívni telefonon a barátnőjét, Vágó István felesége aranyosnak találja a saját fiát, ilyenek. Ehhez jönnek a kedvenceink, azok a spontán fotósorozatok, ahol a Sebeők János és a leguán között az első nyelves csók, hogy, hogy nem, a véletlenül szintén Balin tartózkodó Story-fotós gépe előtt cuppan el. Ennél kell-e több? Nem, mondja heti átlagosan 317 ezer olvasó.

Jegye: 9/10