Valóság bikiniben

2003.07.07. 01:59
A valóság kiköltözött a csodaládából, nyaralókban, táborokban dekkol szeptemberig, last minute utakra fizetett be, vagy csak a bányatóra ruccan le hétvégenként. Pár hétig nem a Barátok közt kezdési időpontjához igazítjuk az életünket, és talán még a vizelet-visszatartási reflexeinket sem a reklámblokkot jelző rövid spotok irányítják majd. A szerencsésebbek csak a tunéziai közszolgálati csatornát nézik a nyáron, azt is csak addig, amíg a helyi Aigner Szilárdtól megtudják, hogy 38 vagy 39 fok várható-e másnap, de a többiek is biztos kihagynak majd pár Fókuszt a strand, esetleg egy kedélyes nyári lerészegedés kedvéért.

Beetető adag

"A legemlékezetesebb pillanatok", illetve "Ha kihagyta, most megnézheti!" fedőnéven ismétléseket sugároznak általában őszig a televíziók, miközben a médiaelit a Story Magazin Sztárképeslapok rovatának feltöltésén fáradozik Thaiföldön vagy éppen a francia Riviérán. A két kereskedelmi csatornánál azonban idén nem akasztották ki az "Uborkaszezon miatt zárva!" táblát, inkább csúcsra járatják a légkondikat, és már most megalapozzák a szeptemberi új műsorstruktúrát.

Vágókép
A tv2 a Hárman párban című, tinimagazinok fotóképregényeire hajazó szösszenettel edzi a nézők idegeit az ősszel érkező Nagy Ő elnevezésű párválasztóshowra, miközben az RTL a Beach House fantázianevű dokumentumsorozattal próbál minket a Survivorre hangolni, bár ez utóbbi két műsorban minden bizonnyal csak annyi a közös, hogy ebben is, abban is a fürdőruhából kikandikáló, napolajtól csillogó emberi test, és a vízfelületről visszatükröződő napkorong határozza majd meg a látványvilágot.

A Beach House a valóságshow, a dokumentumfilm és a szappanopera keveréke, ha rendszertanilag pontosan akarjuk megnevezni, akkor leginkább a tengerentúlon ferdített docusoap gúnynév illik rá. Odaát lassan mindent elönt ez a műfaj, minden valamirevaló tűzoltóőrsnek, rendőrállomásnak és alkoholista rockzenésznek van már saját különbejáratú műsora, amely általában heti bontásban számol be a főszereplők munkájáról, bélműködéséről és szerelmi ügyeiről.

Dráma és bikini a parton

A Beach House, már csak nevéből adódóan is a siófoki üdítőital-strand mindennapjait mutatja be. Életmentők, hostessek, pincérek és persze főnökeik munkáját követi a kamera, amely éppen ezért nem nagyon bukkan érdekes eseményekre. A rendőrök, tűzoltók, sebészek vagy törvényszéki kórboncnokok hétköznapjait elénk táró sorozatokkal ellentétben a Bech House ugyanis nem szolgál autósüldözéssel, felrobbanó házakkal, vagy öklömnyi rákos sejtburjánzással; az első epizód bonyodalmát például egy eltűnt slusszkulcs adja.

Akció helyett piti emberi konfliktusokat kapunk, amiket időről-időre egymás hátát napolajjal kenegető bikinis lányok vágóképei szakítanak félbe. Ez nem hangzik túl izgalmasan, mégis a Beach House első ötven perce kifejezetten érdekesre sikerült, talán, mert üzemlátogatást tehettünk a magyar vendéglátóiparnál, no nem a konyhájukban szalmonella baktériumokat tenyésztő egynyári rablóvállalkozóknál, csak az amerikai menedzsertréningeken nevelődött kvázimultiknál, ahol a team és a projekt a leggyakrabban használt szavak, ahol floor managernek hívják a takarítót, és ahol mindezek ellenére kikandikál a soknapos magyar borosta a Miki Egér-álarc alól.

Csapatépítés
Ráadásul a műsor képi világára sem lehet panaszunk, hiszen az első részt sikerült lustaságból elkövetett közhelyek - például vízparti naplemente - nélkül megúszni. Helyette viszont kaptunk egész képernyőt betöltő életlen pacákat, amik miatt a médiajogban járatlan kisnyugdíjasok biztos a tévé beállításaival kezdtek el babrálni, vagy a szemüvegüket törölgették zavartan, pedig csak arról van szó, hogy a médiatörvény értelmében a vágónak el kellett tűntetnie a szponzorációra utaló jeleket, ez pedig egy reklámfeliratokkal gazdagon díszített strand képein nem éppen egyszerű feladat.

Összességében nézhető, sőt érdekes műsor a Beach House, kérdés persze, hogy hány részen keresztül képes lekötni a nézőket, mikor válik unalmassá a kidolgozott izomzatú úszómester nyavalygása, vagy mikor válunk rezisztensé a fürdőruhás hostess lányok széles mosolya ellen.