A Szépség, Tisztaság és Szabadság szobrát festi nyilvánosan Wahorn és efZámbó

2006.05.22. 16:03
A Budapest Monmartre című eseményen a hétgyermekes családok javára gyűjtenek a Szabadság téren festő művészek.
Wahorn András és ef Zámbó István a Budapest Monmartre című rendezvényen hét más Vajda Lajos Stúdiós művésszel közösen festik meg a Szépség, Tisztaság és Szabadság-szobrát. Modellként egy százhúsz kilós szentendrei kortársukat kérték fel, aki egy hatalmas pórszívóval fog nekik órákon keresztül mozdulatlanul állni.

A téren elkészített alkotásokat a helyszínen elárverezik, és a befolyt összeget az V. kerületben lakó, hét gyermeket nevelő családok megsegítésére, illetve sérült gyermekek művészeti képzésére ajánlják fel.

Ef Zámbóék már korábban is jótékonykodtak ilyen formában. Két évvel ezelőtt például a Szigeten festettek óriási kutyaházakat, akkor Frózsy-Nánási Tibor alkotása kelt el a legdrágábban (200 000 ezer Ft). A közel egymilliós bevételt kutyamenhelyek között osztották szét.

Három nagycsalád

A Pesti Montmartre elnevezésű rendezvény május 27-én 11-kor kezdődik és a délután négy órakor tartandó árveréssel ér véget a Szabadság téren. A sajátos művészeti performansz a Belvárosi Nyári Fesztivál keretében valósul meg.

A szervezők a profik mellett várják az amatőrök jelentkezését is. A szervezők szerint ezen a napon a Pesti Monmartre elnevezésű happeningen mindent lehet. A lényeg az, hogy mindenki teret adjon a benne szunnyadó alkotó szabadságnak. Az elkészült alkotásokat 16 órakor el is árverezik, amelynek bevételét a hatnál több gyermeket nevelő családok javára, illetve az enyhén sérült gyermekeket nevelő Kormos István általános iskola művészeti képzésére ajánlják fel.

Steiner Pál, a kerület polgármestere elmondta: az V. kerületben három olyan család él, akik hat vagy több gyermeket nevelnek. Az általuk képviselt családi értékek sokak számára példaértékű lehet, ám gyakorta ezek a családok szorulnak leginkább anyagi támogatásra.