Nobel-díjra ugranak a producerek

2002.10.14. 12:17
A Nobel-díj átadása óta producerek ostromolják Kertész Imrét. Körülbelül egymilliárd forint lesz a költségvetése annak a filmnek, amit Koltai Lajos rendez Kertész Imre 'Sorstalanság' című filmjéből - írja a Napi Gazdaság.
Az irodalmi Nobel-díj odaítélése után néhány órával több producer is érdeklődött Kertész Imrénél az 1975-ben kiadott 'Sorstalanság' megfilmesítésének lehetőségeiről. Ezt Koltai Lajos mesélte a napilapnak, aki először életében rendezőként tervezi leforgatni a könyvet. A forgatókönyvet maga Kertész írta, és ő kérte fel két évvel ezelőtt Koltait annak megfilmesítésére.

Nemzetközi koprodukció

A napilap információi szerint a film finanszírozását nemzetközi koprodukcióban oldják meg, hiszen az egymilliárdos költségvetést hazai forrásokból túl nehéz lenne fedezni. (Mint ismert az eddigi legköltségesebb magyar film a Hídember volt, amelyre közel 2 milliárdot költött az előző kormány.) Mivel Kertész Imre munkássága német nyelvterületen a legismertebb, ezért elsősorban német partnerekre számítanak, de olasz és holland producerek is jelentkeztek már.

Több országból válogatott gyerekszínészek

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a film forgatása legkorábban jövő ősszel indulhat. Sztárok nem szerepelnek a produkcióban, a főszereplők - csakúgy, mint a regényben - tizenévesek lesznek. Koltai tervei szerint a gyerekszereplőket több országból válogatják össze, és saját nyelvükön beszélnek majd, ahogy az a valóságban is történhetett.

Nem csak művészmozikban vetítik

Koltai, akit tavaly Oscarra jelöltek a Maléna operatőreként, reméli, hogy a filmet az artmozi-hálózatnál szélesebb közönséghez is el lehet juttatni. Mint elmondta, ez már a "Schindler listája"-nak is sikerült.

Szabó István gratulációja
"A világ kötelességét teljesítette azzal, hogy óriási emlékművet állított 600 ezer meggyilkolt magyarnak, s ezt az emlékművet az egész világ a magáénak, a világörökség részének tekinti" - mondta hétfőn Kertész Imre irodalmi Nobel-díjáról Szabó István Oscar-díjas filmrendező.

"Óriási öröm, hatalmas büszkeség, hogy a magyar Kertész Imre megírta ezt a könyvet, kötelességet teljesített. Nagyon örülök annak is, hogy a Sorstalanságból legjobb barátom, Koltai Lajos készít filmet" - tette hozzá Szabó, akinek hamarosan Kasselban mutatják be egy Eötvös Péter-operából készült rendezését.