Harminc év után megismétlik a magyar Woodstockot

2003.11.19. 14:37
Koncertekkel, díjátadó gálával, és Hiller Isvtán kultuszminiszterrel emlékeznek az I. Magyar Popfesztiválra Miskolcon. Edda, P Mobil és a többiek.
A ’60-as ’70-es években az USA-ban és Európán végigsöpört a beat zene, ekkor minden, magára valamit is adó országban rendeztek egy rock/pop fesztivált. Az 1969-es Woodstock után négy évvel a hazai beatnyikek is megrendezték saját popfesztiváljukat.

A hétvégén erre a miskolci DVTK stadionban megrendezett I. Magyar Popfesztiválra emlékeznek egy koncerttel, ahol fellépnek a magyar beatzene nagy öregjei és a mai sztárok is. Emellett november 21-én, pénteken19 órától a Miskolci Nemzeti Színházban azokat az egykori fellépőket jutalmazák különböző díjakkal, akik „mindmáig meghatározói az európai színvonalú magyar könnyűzenei kultúrának”.

Hiller elismer

A gálán először archív filmekből készült montázzsal segítik a fakuló emlékek felfrissítését. Ezután Benkő László B Projekt nevű zenekarának és a Miskolci kamaraszimfonikusok közös koncertje következik. A díjátadás keretében végre helyükre kerülnek honunk rock ikonjai. Erről többek között Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője gondoskodik, aki a személyesen átadott díjakkal egyszersmint a nemzeti kulturális örökség részeként ismeri el a zenészeket. A program fináléja a Republic együttes fellépése Bródy Jánossal és Tolcsvay Lászlóval. Az est konferansziéja az 1973-as dzsembori egyik műsorvezetője, Keresztes Tibor, vagyis Cintula.

A cél (a Pop Műsorújság vezércikkéből)
A cél az ifjúsági törvény egyik fontos részének, a kulturált szórakoztatás megteremtésének végrehajtása…A munka, a hivatás, a kultúra számtalan közös vonást teremt, amely mindnyájunk életének egyformán része. Így van ez a pop-zenével is…
November 22-én szombaton a Miskolci Sportcsarnokban délután három órakor kezdődik az „Emlékezés és folytatás” szuperkoncert. A fellépők között ott lesz EDDA Művek és a P. Mobil, Sziámi és Charlie, Takáts Tamás és a Disco Express. A Rock gála főszervezője a TEMI Rónai Művelődési Központ, amit harminc éve még akkor Molnár Béla Ifjúsági és Úttörőháznak neveztek.

Magyar beat pantheon

A 30 éves jubileum alkalmával emlékdíjat kapnak a „hazai könnyűzenei életben 30 éve jelen lévő zenészek, zeneszerzők, szövegírók”. Az elismeréseket egy szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján választották ki. A díjazottak egy része jelen volt az 1973-as fesztiválon is, de a most elismert művészek egy része csak a magyar Woodstockként emlegetett esemény után futott be.

A díjazottak közt van Adamis Anna, Bródy János, Demjén Ferenc, Horváth Charlie, Koncz Zsuzsa, Presser Gábor, Szörényi Levente, Sztevanovity Dusán és Zorán, emellett posztumusz kitűntetést kap Cserháti Zsuzsa. Emellett zekarki díjat kap a hetvene évek szinte összes beatbandája, így az Illés, az Omega, a Metró, az LGT, és az EDDA is.