Eddig ismeretlen Agatha Christie-darabot találtak

2003.09.08. 18:57
A hihetetlen mennyiségű detektívregény világhírű írónője, Agatha Christie 27 évvel halála után is tud újdonsággal szolgálni. Most éppen egy rég elfeledett színdarabját találták meg.
Egy 70 éve elfeledett Agatha Christie-színdarab látott napvilágot a napokban.

Agatha Christie, a világ legnépszerűbb krimiírója, a belga detektív, Hercule Poirot megteremtője számos darabot írt már, köztük a világ leghosszabb ideig játszott színdarabját, az Egérfogót.

A The Secret of Chimneys című, 1925-ben megírt kémregény azonban a Brit Könyvtár pincéjében felejtődött, és csak hosszú évek múltán, a napokban fedezték fel. Az 1930-as években játszódó kémtörténet középpontjában az európai politika áll, premierje októberben lesz, Kanadában.

Mathew Prichard, Christie egyetlen unokája így nyilatkozott a BBC-nek: "Egy kanadai producer azt írta nekem, hogy értesült a bemutatatlan darabról. Megírtam neki, hogy nekem eddig fogalmam sem volt a darab létezéséről."

A producer ezután a Brit Könyvtárnál kérdezősködött a műről, mivel az intézmény köteles megtartani minden egyes valaha regisztrált könyvből egy-egy példányt.

Elolvasva a színdarabot, Prichard így nyilatkozott: "Nem hiszem, hogy volt valami oka annak, hogy elfeledkeztek róla. Valószínűleg inkább azért nem került a nyilvánosság elé, mert ez nem egy tipikus Christie-krimi."

"A nagymamám detektívregényeket kezdett el írni, aztán a közönség már ezeket várta el tőle. Azt hiszem, hogy nagymamámat mint színdarabírót alábecsülik, de ez a darab majd igazolja képességeit."